Mám ráda kuchařské knihy - díl  LXVI.
Ilustrační fotografie z Wikipedie

Mám ráda kuchařské knihy - díl LXVI.

20. 2. 2021

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. V předchozím díle jsem psala o mořských rybách.

 A v diskuzi pod článkem jsem slíbila, že se pokusím ještě něco vyhledat. A tak chci svůj slib splnit. 

Dnes jsem vyhledala recepty tři..

1.)Pečený platýz na slanině 

4 porce platýze po 250 gr., hladká mouka na obalení,125 gr tučné slaniny, 1/4 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky pepře, 1 citron, petrželka.

Platýze omyjte, osušte papírovým ubrouskem, obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte ji při střední teplotě do křupava a poté ji vyjměte. Platýze položte bílou stranou dolů a při pečení s nimi občas na pánvi pohněte, aby se nepřichytili. Po 4 až 5 minutách obraťte, osolte a opepřete. Pečené platýze dejte na předehřáté talíře, kostičky slaniny v tuku krátce zahřejte a přelejte přes ryby. Nakonec ozdobte citronem a petrželkou.

Příloha: bramborový salát v marinádě ze silného vývaru, smíchaný s nakrájenými rajčaty a plátky okurek. 

Doporučení:  Talíře před podáváním pokrmu nahřejte v troubě při nejnižší teplotě, aby ryby, které se pečou postupně, předčasně nevychladly a neztratily svoji lahodnou a jemnou chuť.

Platýze pečeme buď na pekáči (v el.troubě při 60°C ) nebo na pánvi. Máte-li plynový sporák, nastavte stupeň 1.

Tip na závěr. Jestliže se ryby při pečení přichytávají na pánvi, odstavte ji z plotny, nechte zchladnout a občas pánvičkou pohybujte.

Druhý recept je z dalekého Japonska. 

2.) Ryba na grilu- Matči siki.

Ryba vážící 1,5 kg nebo 6 malých rybek, 1/2 čajové lžičky papriky, 4 polévkové lžíce koriandru, 1/2 čajové lžičky soli, 6 semen kardamonu, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1/4 čajové lžičky mletého pepře, 1 polévková lžíce anýzu (nebo kopru dle libosti), 1 zelená paprika, 2 polévkové lžíce máty, 4 polévkové lžíce petrželky, 15 čl jogurtu, šťáva z 1 citrónu, 60 gr.tuku

Papriku a koriandr lehce opražíme, kardamon, anýz a koriandr rozdrtíme nebo rozemeleme. Zelenou papriku, mátu, petrželku, cibuli a česnek velmi jemně nasekáme a promícháme s kořením, rozšlehaným jogurtem a citrónovou šťávou, až vznikne hustá pasta. Rybu omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme ji, odstraníme hlavu a ocas a rybu osušíme. Povrch pobodáme ostrým nožem, rybu potřeme pastou vně i uvnitř a necháme ji 1 hodinu odležet.

Marinovanou rybu grilujeme, dokud se pasta nevysuší, dbáme však, abychom ji nespálili.

Poléváme ji vypečenou šťávou a na mírnějším žáru pečeme, dokud maso nezměkne. Jestliže se povrch začne připalovat, potřeme jej tukem. Dopékáme zprudka, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

 A na speciální přání  íčkařky - Jany Š. malá dobrota z Francie.

3.)Jikry a mlíčí na bílém víně

500 gr jiker a mlíčí,40 gr másla, 2 rajčata, špetka strouhané citrónové kůry, 1/2 sklenky  bílého vína, petrželka, lžíce jemné strouhanky, pepř, sůl

Jikry a mlíčí vložíme do kastrolku vymaštěného máslem, poklademe je nakrájenými rajčaty, posypeme citrónovou kůrou, solí, pepřem, nakrájenou petrželkou, polijeme vínem a rozpuštěným máslem. Poprášíme je strouhankou a pečeme v troubě 10 minut.

První recept pochází z mojí sbírky  výstřižků. Druhý a třetí recept je z knihy Variace na kuchyně Orientu.(Nakladatelství Avicenum v r.1983.) Autoři A. Nouzová, M. Nouza a K. Nouza.

 

P.S.Přeji všem dobrou chuť a hlavně pozor na kosti. Váš Karfík.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Honzo,i to je dobrota. Mňam.
Jan Zelenka
Ryby mám rád, ale dělám je jednodušeji. Okořeněné na másle a přílohy v páře.
Marie Seitlová
Ten platýz bude asi výborný, je třeba vyzkoušet. Ryby mám ráda.
Dana Puchalská
Dobrá, teď už si hlavu lámu,co bych měla sesmolit příště. Asi něco z " razdva" receptů. :-)
Věra Ježková
Danko, díky za další báječné recepty. Realizovat je nebudu, ale chutě jsi mi udělala. :-)
Jana Šenbergerová
Děkuji moc! Líbí se mi jednoduchost receptu, takové mám nejraději. Zkusím to i bez mlíčí, i když to by mi chutnalo víc.
Dana Puchalská
Většinou zpaměti. Ale kouknout do knížky je občas nutné.
Soňa Prachfeldová
Danko voní to až k nám, často vaříš podle receptů, nebo už znáš nazpaměť některé oblíbené ?
Marie Měchurová
Až se oteplí, vyleze sluníčko a my vytáhneme gril, tak recept vyzkouším. Mám ráda pstruhy a kapra.
Daniela Řeřichová
Dano, děkuji za chutně napsané recepty, ale tentokrát nic pro mě. P.S. Nouzovic kuchařky také vlastním, ale níkdy jsem z nich nevařila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?