Ilustrace: Pixabay
Strašně krásný, hrozně dobrý, anebo výpověď dohodou... Do naší mluvy se vkrádají nesmyslná slovní spojení
4. 3. 2021
Přiznávám se, že jsem byla jakoby na horách a bylo tam strašně dobře. Pokud se někomu takto věta zdá být v nepořádku, gratulujeme, má cit pro jazyk. Mnoha lidem však připadá úplně normální. Tato slovní spojení jsou běžně používána.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Tollarová
4.3.2021 19:00
1. pád, kdo, co? - spousta, 2. pád, koho, čeho? - spousty, 3. pád, komu, čemu? - spoustě, 4. pád, koho, co? - spoustu, 5. pádem oslovujeme - spousto, 6. pád, o kom, o čem? - spoustě, 7. pád, s kým, s čím? - spoustou.
Jitka Caklová
4.3.2021 18:27
Wiki slovník uvádí: spousta - velmi mnoho a jako příklad "Na dětském dnu byla spousta malých dětí." Tak proč ne? Na tomto portálu mě také spousta - velmi mnoho, lidí nechápe, viz. v Líbí/Nelíbí spousta -ů a připomínek a nic z toho mi "uši, respektive nervy, nerve". :-)
Zuzana Pivcová
4.3.2021 16:48
Mě ruší nesprávné používání slova "spousta", například "měl k tomu spousta připomínek".
Hana Řezáčová
4.3.2021 16:03
Jo jo, ta čeština! Nevadí mi, když se v běžném styku používá hovorová čeština, nářečí, hantec, přetrvávající germanismy (paní Skopanová psala o rusismech, ty se u nás asi neuchytily, na žádný si teď honem nevzpomínám), slůvka z angličtiny, nebo v článku popisovaná spojení, vše je možné, proč ne, řeč je tím jaksi kudrnatější ... Vadí mi, když neslyším správnou češtinu např. v TV. Myslím si, že novináři, moderátoři by měli mít povinná jazyková školení. Trhá mi např. uši, když se špatně používá: ty auta jela, ta školení neproběhly atd., - střední rod množ. č., skoro nikdo to neřekne správně a já u televize "rostu". Taky není výjimkou, kdy moderátor řekne: děti přišly trochu déle - to zas "padám", protože děti přišly později ...
Jitka Caklová
4.3.2021 13:18
Pokud mi něco u druhých vadí, tak se ptám sebe, proč mi to vadí a to tak dlouho, dokud nedojdu k závěru, že mi to může být úplně jedno :-)
Jitka Caklová
4.3.2021 13:10
Výpověď dohodou je "možná", ale někdy i "nutná" a to v případě že zaměstnavatel pohrozí § 52 písm. g. Důvod se vždy najde. Omlouvám se, je to už mimo téma článku.
Olga Škopánová
4.3.2021 12:53
Výrazy, které jsou užitečné v jazyce zůstanou a ty ostatní časem zmizí. Čeština se jako každý živý jazyk vyvíjí a jakakoliv regulace je dle mého názoru škodlivá. Stejně tak by si mohl stěžovat náš pradědeček, že už nepoužíváme přechodníky. A jak to krásně znělo stačí si otevřít nějakou starou knihu.
Vladimír Mrázek
4.3.2021 12:25
Naše mateřština dostává na frak.Spojení vzájemně si odporujících slov, tzv. oxymóron (protimluv) bylo a je běžné (hrozně hezký,pěkný lump). Užívání nicneříkajícího "jakoby" je nejspíš módní a podobné dřívějšímu "prakticky". Co mě irituje, jsou v médiích běžná spojení jako: ve výkonu byla nekvalita místo výkon nebyl kvalitní, budeme se soustředit místo soustředíme se, může se to nepodařit místo nemusí se to podařit, vrcholem pak je výraz nejoptimálnější. Mnohdy se jedná o anglismy či otrocký překlad (have a nice day). Je to škoda, protože čeština je krásná a bohatá. Proč tomu tak je? Ono se málo čte, řekl by asi pan Werich.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA