Ilustrační foto: static.flercdn
Babičko? aneb Kikirikí!
5. 3. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Tollarová
5.3.2021 18:23
Kikirikí, moc hezká a milá vzpomínka. Při čtení jsem si vzpomněla na vyprávění maminky. Prý jsem říkávala, že jsem "šiknová tátova holka". Ale netuším, jak dlouho mi to zůstalo. Bohužel dostat se dnes na logopedii není nic jednoduchého.
Hana Nováková
5.3.2021 17:45
Zuzko, hezky jsi to pojala, čeština je fakt krásná, i když asi pro cizince trocu složitá. Jako mateřštinu ji mám ráda, protože mohu mnoha slovy pojmenovat určitou věc,děj, stav, hodně přívlastků pak dokáže podtrhnout text i děj. Nejsem znalec češtiny, ale jsem ráda, že je to moje rodná řeč i když často, pro znalce, s chybama. Hodnotí se především obsah a tak se dá i trochu přimhouřit oko nd gramatikou.
Eva Mužíková
5.3.2021 15:01
Zuzko, jelikož jsem četla rychle, tudíž nepozorně, nechápala jsem, že teprve ve svých ČTYŘICETI letech jsi vyslovila poprvé hlásku K..... Teprve když jsem si větu přečetla znovu a pozorně, bylo mi to jasné. Hezký a " odpočinkový" článek.
Anna Potůčková
5.3.2021 13:44
Krásný článek Zuzko! Od bratrance dcerka také dlouho nemohla vyslovit písmenko "K" a tak pokaždé, když jme k nim jeli jsem si vzala jejich Evičku do pokoje a pilovala jsem s ní toto písmenko. Byli rádi, že se Evičce věnuji. Byla to milá dívenka a měla jsem ji moc ráda.
Jitka Hašková
5.3.2021 10:43
Vady řeči jsou pořád, lidé jsou nepořádní na to, aby se naučili správně vyslovovat , bohužel se to týká i herců v ND Praha. Tvůj příběh je moc hezký, ale tu knížku neznám, v padesátých letech jsem už byla školačka. Jak mi vyprávěla máma, mě učil mluvit a vyslovovat můj dědeček, zřejmě mě to naučil dobře, zemřel, když mi byly 4 roky.
Marie Doušová
5.3.2021 10:37
Moc hezký příběh a knížku si také pamatuji , jak koblížek cestoval. Dík...
Danuše Onderková
5.3.2021 10:36
Zuzko, moc pěkný článek, já sice neměla se svými dětmi problém, ale vím že učitelka ve školce si udělala logopedický kurz a pár dětí ve třídě učila správnou výslovnost. Vidím ale spoustu dětí, kteří chodí na zmrzlinu, že by tu logopedii potřebovaly, ale dnes už chodí do školy a mluví stejně špatně. Možná to rodičům nevadí, možná na ně nemají čas.
Věra Ježková
5.3.2021 10:16
Zuzko, moc půvabný článek. Pokud se s odstraňováním logopedické vady u dětí začne pozdě, dobrý výsledek se těžko dostaví. Myslím, že na prezentování mateřštiny mnohým nezáleží - v mluvené i psané podobě. Někteří se také mylně domnívají, že ji prezentují správně. S tím se nedá nic dělat.
Dana Puchalská
5.3.2021 10:10
Vzpomínky na naše řečnické začátky jsou pěkné. Já mluvila taky brzy a vím ,že si ze mně doma dělali všichni legraci, kvůli přehazování písmen . Karneval byl kanreval, trenýrky byly tnerýnky a podobné patvary jsem dokázala vymyslet. Ale nešlo mi r a taky písmenko k mi dělalo problém.To byl malér. Výkřiky... Kráva žere trávu... zněl Tláva žele tlávu. Ale prý ve 3 letech to zmizelo. Zuzano,tu knihu jsem v dětství měla moc ráda.
Libuše Křapová
5.3.2021 09:58
Milá vzpomínka, Zuzko :-)Má dcera uměla r už asi v jednom roce. Začala mluvit velmi brzy. ještě před druhými narozeninami ale zapomněla, jak na to a vyslovovala místo toho el. nakonec jsme s tím musely i na tu logopedii :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA