Volba potravin dokáže zázraky. S jejich pečlivým výběrem můžeme začít u sebe a klidně ještě dnes
FOTO: Akademie kvality

Volba potravin dokáže zázraky. S jejich pečlivým výběrem můžeme začít u sebe a klidně ještě dnes

16. 3. 2021

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo třeba jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka.

Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme např. původ nebo složení. Podpoříme tím navíc lokální výrobce a přírodu. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.

Podle čeho vybíráte v obchodě výrobky? Hraje v tom roli síla zvyku? Cena? Akce? Chuť? Kupujete stále to samé, nebo dáváte šanci i jiným produktům? Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet nad důsledky svého nákupního rozhodování. Pečlivým výběrem potravin totiž můžeme dokázat veliké věci! Ovlivníme tím nejen zaměstnanost a rozvoj ekonomiky, ale také můžeme přispět ke zlepšení životního prostředí.

Odpovězte si s námi na následující otázky:

Co očekáváme od potravin?
Když si koupíme něco k jídlu, rozhodně si na něm chceme co nejvíce pochutnat. A co si budeme povídat, nejlepší je voňavé, křehké, svěží a chutné. To nám potvrzuje také výzkum agentury STEM/MARK z roku 2020, který se zabýval nákupními zvyklostmi Čechů. Při výběru potravin zohledňuje čerstvost a kvalitu totiž naprostá většina, tedy 90 % dotázaných. Velmi dobrou pověst mají u nakupujících české potraviny. Podle průzkumu je považuje za kvalitnější 75 % dotázaných.

„Pokud je to možné, je vždy logicky dobrou volbou preferovat lokální potraviny. Podpoříme tak naše zemědělce, ekonomiku a životní prostředí. Třeba místní ovoce a zelenina se totiž sklízí až tehdy, kdy jsou opravdu zralé. Jakmile se něco dováží, sklízí se to s předstihem. To nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás,“ upozorňuje Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Rizika dovážených potravin ze třetích zemí spočívají např. v přítomnosti nepovolených pesticidů, nepovolených veterinárních léčiv v EU, těžkých kovů, případně dalších kontaminantů, nebo třeba v zavlečení nepůvodních druhů hmyzu. Navíc nic se nevyrovná chuti a vůni jablek, švestek, hrušek, ale i rajčat či okurek, které teprve před chvílí někdo sklidil. 

Pochází výrobek z našeho sousedství?
Každý kraj má své lokální speciality. Vyrábějí se podle tradiční receptury a většinou je nikde jinde neochutnáte. Regionální dodavatelé jsou také pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu. Nákupem od místních zemědělců samozřejmě podpoříme i zaměstnanost v našem kraji. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto originální zážitek.

Jakou vzdálenost musel produkt urazit?
Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký kus světa absolvují některé potraviny, než se objeví u vás na stole? S tím souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také vyprodukované množství uhlíkové stopy, které se odvíjí od počtu najetých kilometrů. Např. česnek z Číny musí překonat vzdálenost přes 20 000 km, hovězí z Argentiny urazí téměř 12 500 km, vepřové maso z Chile necelých 15 000 km, rajčata z Maroka přes 3 000 km a jablka z Itálie více než 1 300 km. Naše produkty máme na dosah. Sklízí se až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se projeví na jejich chuti a celkové kvalitě. Není nad mléko nebo sýr od lokálního výrobce.

gastronomie potraviny Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Každý má takové možnosti, jaké si sám vytvořil. V dnešní době, ve městě, nebo na vesnici nehraje žádnou roli, vše je na jednotlivci. Dnešní vesnice už neznamená náves plnou hus, na každém dvorku slepice, králikárna plná králíků, chlívek s čuníkem ......
Soňa Prachfeldová
Jiné možnosti mají lidé ve městech a jiné na vesnici. Kdo má vlastní prostor a zahradu a není pohodlný mnoho zdravých požívatin, jsi vypěstuje sám. Při nákupu též dávám přednost českému zboží.
Olga Škopánová
Pane Pepo potraviny jsou plné eček, protože spotřebitelé požadují trvanlivost v řádu měsíců a to bez chemie nezajistíte. Možná si pamatujete, že před lety pivo bylo bez chemie ale mělo trvanlivost 7 dní. Kdo by takové pivo dneska koupil?
Jitka Caklová
Představ si Věro, že na venkově ještě existují lidé, kteří pracují na polích a v kravínech, bohužel řada jejich výpěstků a produktů končí za "hubičku" v zahraničních, případně Babišových zpracovatelských firmách. Nevím co budou lidé jíst, až na zbytek těch co ještě pracují, Babišovi poskoci "zakleknou". Nikoliv zemědělci, jako prvovýrobci, ale zpracovatelé diktuji ceny.
Věra Ježková
Ony ještě existují skutečné české potraviny? Vždyť snad všechny továrny, které je vyráběly, přešly zahraničním vlastníkům. Tak snad jen na trzích. Včetně výpěstků. My Pražáci si do sousední vesnice nedojdeme, pokud nemáme na venkově chatu nebo chalupu.
Ján Zábranský
Paní Soukupová, ty dovezené, i domácí produkty za malou cenu často ani potravinou nejsou, nesou jen její podobu....každý pátek si zajdu, nebo si dám od pána dovést "balíček" zeleniny, máslo, vejce... a jím nejprve tu vůni...
Milan Sova
Pani Skopanová na to bych teda nesazel ;-)
Jitka Caklová
"A taky nevím proč jsou ceny našich domácích produktů vyšší, než těch dovezených." O tomto tématu by se dalo polemizovat, ale s nezasvěcenými a obzvláště na těchto stránkách, to nemá smysl.
Zdenka Soukupová
Ano, podpořit místní zemědělce. Souhlasím. Jenže to by musely být jejich produkty v obchodech. Nemám možnost jezdit pro brambory sem, pro rajčata tam, pro kuře zase jinam atd. A taky nevím proč jsou ceny našich domácích produktů vyšší, než těch dovezených. Ale vcelku si nestěžuju. Vždycky se něco českého najde.
Ján Zábranský
Pan Pepo, souhlasím s Vámi, s paní Caklovou. Naštěstí jsou u nás ostrůvky kde slepice od kterých jím vejce se mi pletou pod nohama, mrkev roste v zemi hnojené hnojem atd.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?