Volba potravin dokáže zázraky. S jejich pečlivým výběrem můžeme začít u sebe a klidně ještě dnes
FOTO: Akademie kvality

Volba potravin dokáže zázraky. S jejich pečlivým výběrem můžeme začít u sebe a klidně ještě dnes

16. 3. 2021

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo třeba jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka.

Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme např. původ nebo složení. Podpoříme tím navíc lokální výrobce a přírodu. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.

Podle čeho vybíráte v obchodě výrobky? Hraje v tom roli síla zvyku? Cena? Akce? Chuť? Kupujete stále to samé, nebo dáváte šanci i jiným produktům? Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet nad důsledky svého nákupního rozhodování. Pečlivým výběrem potravin totiž můžeme dokázat veliké věci! Ovlivníme tím nejen zaměstnanost a rozvoj ekonomiky, ale také můžeme přispět ke zlepšení životního prostředí.

Odpovězte si s námi na následující otázky:

Co očekáváme od potravin?
Když si koupíme něco k jídlu, rozhodně si na něm chceme co nejvíce pochutnat. A co si budeme povídat, nejlepší je voňavé, křehké, svěží a chutné. To nám potvrzuje také výzkum agentury STEM/MARK z roku 2020, který se zabýval nákupními zvyklostmi Čechů. Při výběru potravin zohledňuje čerstvost a kvalitu totiž naprostá většina, tedy 90 % dotázaných. Velmi dobrou pověst mají u nakupujících české potraviny. Podle průzkumu je považuje za kvalitnější 75 % dotázaných.

„Pokud je to možné, je vždy logicky dobrou volbou preferovat lokální potraviny. Podpoříme tak naše zemědělce, ekonomiku a životní prostředí. Třeba místní ovoce a zelenina se totiž sklízí až tehdy, kdy jsou opravdu zralé. Jakmile se něco dováží, sklízí se to s předstihem. To nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás,“ upozorňuje Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Rizika dovážených potravin ze třetích zemí spočívají např. v přítomnosti nepovolených pesticidů, nepovolených veterinárních léčiv v EU, těžkých kovů, případně dalších kontaminantů, nebo třeba v zavlečení nepůvodních druhů hmyzu. Navíc nic se nevyrovná chuti a vůni jablek, švestek, hrušek, ale i rajčat či okurek, které teprve před chvílí někdo sklidil. 

Pochází výrobek z našeho sousedství?
Každý kraj má své lokální speciality. Vyrábějí se podle tradiční receptury a většinou je nikde jinde neochutnáte. Regionální dodavatelé jsou také pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu. Nákupem od místních zemědělců samozřejmě podpoříme i zaměstnanost v našem kraji. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto originální zážitek.

Jakou vzdálenost musel produkt urazit?
Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký kus světa absolvují některé potraviny, než se objeví u vás na stole? S tím souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také vyprodukované množství uhlíkové stopy, které se odvíjí od počtu najetých kilometrů. Např. česnek z Číny musí překonat vzdálenost přes 20 000 km, hovězí z Argentiny urazí téměř 12 500 km, vepřové maso z Chile necelých 15 000 km, rajčata z Maroka přes 3 000 km a jablka z Itálie více než 1 300 km. Naše produkty máme na dosah. Sklízí se až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se projeví na jejich chuti a celkové kvalitě. Není nad mléko nebo sýr od lokálního výrobce.

gastronomie potraviny Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Valerie Polášková
Super článek. Nemůžu nesouhlasit. Myslím si ale, že u potravin je velice důležité i to, aby byly kvalitní. Já si například v poslední době hodně oblíbila nakupování lokálních potravin. Hlavně teda zeleniny. Tu si nechávám pravidelně dovážet přímo od farmářů. Všechno objednávám přes https://www.farmauivusky.cz/ovoce-a-zelenina/ Mají tam super věci od farmářů tady z okolí. Zelenina je tam sice trochu dražší, než normálně v obchodě, ale zase je podstatně kvalitnější a déle vydrží.
Olga Škopánová
Myslím, že nemusíme tak moc smutnit ono totiž změdělství už dávno není tahounem ekonomiky.
Jitka Caklová
Když jsme si to tehdy nechali líbit, tak alespoň dnes to máme na koho svést.
Jaroslav Kolín
Souhlasím s panem Zelenkou. BTW: To, že jinde potraviny prodávají (ne vyrábějí!) levněji, je dáno dotační politikou toho kterého státu. Na rozdíl od Poláků jsme si při vstupu do EU tu naši díky panu Teličkovi nevyjednali zrovna dobře.
Olga Škopánová
Naše potravinová soběstačnost je iluze nemáme podmínky pro pěstování všech plodin jinde je dokáží vyrobit mnohem levněji.
Jan Zelenka
Českých potravin je velmi málo. Naše potravinová soběstačnost padla s Klausem, Kočárníkem Dybou, Dlouhým, atd. A s dalšími vládami. Ať to byla ODS, nebo ČSSD. Ale to nebylo jen u nás. A nemohu věřit ani všem potravinám, které se objevují na farmářských trzích. Kdysi dělala kontrolu na těchto trzích ČZI, tedy inspekce a zjistila u zeleniny daleko vyšší obsah dusičnanů, než v řetězcích. I farmáři si chtějí vydělat. Ale zatím jsem se po ničem neotrávil, takže jsem v klidu.
Milan Sova
Tuk druhý den usazený na povrchu mléka ovšem s kvalitou nemá nic společnýho ;-) Je to jen technologie, která se v padesátých letech nepoužívala.
Václav Soukup
V padesátých letech byla sice skoro bída, ale potraviny jsme měli velmi kvalitní. I na mléku z prodejny se udělal druhý den škraloup, který jsem měl tak rád. Posledních cca 30 let, jsem mléko z krabice neochutnal, cítím v něm vodu.
Jarmila Komberec Jakubcová
V Plzi máme několik tzv. kamenných obchodů "U "Lidušky", kde prodávají farmářské potraviny jako je např. chleba, maso, uzeniny, vejce, zelenina a ovoce, atd. Vše je čerstvé, příjemné prodavačky a tak tam velmi ráda nakupuji. Třeba čerstvé máslo krájené je úplně jiné než to ze supermarketu. Ano, ceny jsou vyšší ale nejím mnoho a většinu potravin kupuji jen tam. Sama si umím vypěstovat jen bylinky a rozhodně bych nechtěla mít na zahradě třeba slepice nebo králíky. Stačí mi dva kočičáci, které mám pro radost.
Hana Rypáčková
Bohužel nevím, jestli budou farmářské trhy, ale dobré jsou Bedýnky a Bezobalu. Farmy teď maso nabízely v mnohakilovém balení. Podporuji malovýrobce, dražší jídlo mi nevadí, jím malé porce...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?