Jak jsem se smířila s krtkem
FOTO: Pixabay

Jak jsem se smířila s krtkem

11. 4. 2021

Vždycky, když se na naší zahradě objevily krtčí hromádky, začala jsem vidět rudě. Prostě jsem měla vztek, že někdo poničil výsledky mé práce. A v návalu zlosti jsem nejen odstraňovala nehezké hromádky hlíny, ale často i prováděla podivné věci.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Vidím, že soužití s krtky řeší kde kdo. Muži spíš radikálněji, my ženy se smiřujeme...
Eliška Murasová
Mého muže velmi krtci rozčiluji, zkusil už kdeco, ale oni vždy zvítězí. Myslím, že tohle pilné zvířatko bydlí na naši zahradě jako my a je třeba se smířit...
Soňa Prachfeldová
Je to takové pohádkové hezké zvířátko, i když někdy umí pěkně podrýt záhony. Odpouštím mu to, stejně zvítězí .
Marie Měchurová
Tak to jsem ráda. Každé zvířátko na naší planetě má svůj význam, tak je to i s krtkem. Hlína z krtčích hromádek je dobrá i na přesazování kytek. Můj manžel krtka chytil a šel ho pustit do pole. Asi se mu u nás líbilo, protože se vrátil, nebo to byl jeho brácha, co nám ještě pořád ryje.
Zdenka Jírová
S živým krtkem jsem se osobně seznámila ve svých asi 12 letech. Ráda jsem sedala o prázdninách u babičky na vsi na louce a pozorovala život na ní. Najednou jsem viděla, jak se tvoří hromádka hlíny a vylezl z ní krtek. Bleskově jsem ho chytla ruky, ale stejně rychle jsem ho pustila, protože mne kousl do prstu a rychle zmizel ve své čerstvé chodbě. Bylo to ale úžasné setkání, nezapomněla jsem na ně. I když se na mé zahradě později mnohokrát projevil svou prací, už jsem ho nikdy nezahlédla.
Libuše Křapová
Kdysi dávno, když jsem se tem teprve přistěhovala, ráno vstávám a zírám z okna. Na cestičc leží krtek. Šla jsem se na něj podívat - krásný, černý, sametový - a mrtvý. vypadal jako plyšová hračka. Asi ho v noci chytilo nějaké zvíře a přineslo mi ho na uvítanou. Kočku jsem tehdy ještě neměla, jen kuny na půdě
Anna Potůčková
Krtek dokáže nadělat škody, ale jinak je to krásné zvířátko, o kterém jsem s v tomto článku dověděla něco nového
Martin Vrba
Rada za málo peněz, jak se zbavit krtka. Já jsem neměl na svou zahradu nikdy žádné mimořádné nároky. Už od přírody, když jsem ten pozemek na dům koupil, jsem tam měl borovici, dvě višně, tak jsem tam kolem plotu nechal zasázet ještě ten živý a pak tam měl být všude jen krásný trávník, který bych pravidelně sekal a zaléval. To bylo tedy v plánu a já ho dodržoval, nakoupil semeno, trávník jsem pravidelně hnojil a sekáním jsem ho udržoval na pěticentimetrového ježka a on se zelenal – prostě jedna báseň. Ale pak bylo v naší obci zakázáno zalévat, nastalo trvalé sucho a vedro a trávník chřadl. Pak do té pouště odněkud metrem přicestoval krtek a začal to metro obohacovat dalšími stanicemi – co stanice to kopeček. O krtkovi jsem měl znalosti za 2 ze ZDŠ, ale tím jsem se nenechal zviklat a řídil jsem se jen podle učení pana Zdeňka Milera a tak jsem přistavil před největší hromádku jedno porouchané malé červené autíčko z vnukova autoparku v naději, že se uchýlí k povrchové dopravě. Můj odhad byl správný. A od té doby si už nové stanice přestal u nás budovat, jen za tichých letních večerů je slyšet někde od sousedů, jak tam někdo túruje motor, jeho pozemek je totiž v kopci. Letos na mne vykoukla myš ze své díry s dotazem: „Hele - Ty starej, nevíš náhodou, kam zmizel ten mladej fešák, co měl ty epesný kalhotky s kapsami, chi – chi – chi“? . . . .
Antonín Nebuželský
Maminka to řešila lahví zapichnutou do hlíny, on do ní foukal vítr a krtka asi rušil, tak byl v bezpečné vzdálenosti - u sousedů za plotem. Já jsem to asi tak neuměl, takže někdy jo, jindy si dál hospodařil. Dvakrát se mu nevyplatilo, že se šel mrknout ven. Jednou jsem byl na hrušce kluk se vylezl podivat. Já jsem zkusmo po něm hodil hrušku a už ležel na zádech, ruce rozhozený. Chudák. A ležel. Tak jsem si řekl že ho pochovám. Odešel jsem pro rýč a když se vracím, vidím, jak si to Krtek maže k plotu. Asi se odstěhoval, protože u nás byl nějakou dobu klid.
Jana Šenbergerová
Takhle by mělo vypadat soužití s přírodou. Každý tvor, žijící na zemi, tu má své místo a úkol. Kdykoliv nějakého zlikvidujeme, ochudíme především sebe. Fandím vám, a přeji, ať to krtek pochopí po vašem. Vždyť o zahradu se můžete pěkně dělit. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%