Úcta ke chlebu
Ilustrační foto: Ingimage

Úcta ke chlebu

15. 4. 2021

Před mnoha lety jsem se seznámila s téměř devadesátiletou stařenkou z vesničky Kořenec na Drahanské vrchovině, která zpracovala a uchovala mnoho místních "povídaček". Sedíme spolu v prostorné kuchyni a já se jí dívám do krásných očí.

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Do šesti let jsem bydlela na Slovensku, chleba se pekl doma v peci a nebo v obecní pekárně. Hospodyňky si těsto doma přichystaly a domů z pekárny si vezly - nesly velké kulaté bochníky zabalené do ubrusu, pomalu přes celý kuchyňský stůl. Pamatuji se, že můj starší bratr (o 14 let) byl voják a přes půlku republiky mu každý týden pošta vezla balík - domácí chleba nesměl chybět, pravda byl poněkud menší. Vyvolala jste pěkné, milé a voňavé vzpomínky. Děkuji.
Marie Ženatová
Milá Zuzanko to je velmi krásná tradice,* i já když mi zůstane občas nějaký malý kousíček chleba tak ho usuším a dávám těm, kteří chovají slepičky...
Zuzana Pivcová
Snad se ještě zmíním, že když mi čas od času zbude krajíček chleba, nechám ho uschnout a pak ho beru na Štědrý den (snad to zase půjde) s další nadílkou do pražské zoo. Mnoho návštěvníků to tak dělá.
Marie Ženatová
Děkuji i Vám všem ostatním za vaše dobrá slova...*
Marie Ženatová
Pane Mráček ten web s hanáckým nářečím je velmi zajímavý - mám velmi dobré známé v Olšanech a Stařechovicích - okr. Prostějov. Slyšet jejich krásnou jadrnou hanáčtinu je skutečný zážitek... Na Drahanské vrchovině se mluví horáckým nářečím - hodně slovíček začíná na ho, kdežto u hanáckého nářečí je to na o *
Jana Šenbergerová
Pěkné vzpomínky. Naštěstí k nám vozí tak dobrý chléb, že ho vždycky spotřebujeme do posledního drobečku. V dětství jme chodívali kolem pekárny. Dodneška si dovedu vybavit vůni čerstvého chleba a rohlíků, která se linula ulicí.
Rostislav Mraček
Dojala jste mne! - (s vaším nářečím zkuste www.scitanihanaku.cz)
Marie Faldynová
Peču celozrnné žemle spíš ze sportu a také proto, že mám záruku, že jsou celozrnné a ne jen obarvené. A můžu vám říci, že bych vlastnoručně upečenou žemli do popelnice nedala, jednak je chutná a jednak - dala mi práci! Plýtvání potravinami a jejich vyhazování mne dokáže rozzlobit. Vždycky se najde způsob využití zbytků. Ale v dnešní době je takový postoj nepochopitelný. Je dobře, když nám takoví pamětníci připomenou, jak se žilo dřív a jaké těžkosti lidé řešili.
Marcela Kapounová
Pěkný článek o božím dárku...děkuji.
Anna Potůčková
Moc hezký článek o chlebě. Doma u rodičů se nevyhodil ani kousíček chleba, pokud zbyl byl ke zkrmení. Doma také sušíme chleba a většinou tvrdý chléb dáváme bud sousedce ke zkrmení, případně do Zverimexu, kde jej pak předají také ke zkrmení zvířátkům v útulcích

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%