FOTO: Pexels
Tykání čím dál více proniká do našich životů. Je vůči starším lidem neuctivé?
29. 4. 2021
Nabídka speciálně pro tebe. Nezmeškej poslední dny výhodných cen. Ahoj, máme pro tebe slevu… Stalo se běžné, že e-shopy, hobbymarkety a různí prodejci v mailech klientům a zákazníkům tykají. Mladým lidem to připadá normální, těm starším někdy podivné.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
29.4.2021 17:12
Byla jsem ze zaměstnání vzhledem k určitému zařazení zvyklá na vykání. Na e-schopech jsem se s tykáním nesetkala, ale pokud by se tak stalo považuji to za neomalenost. Mám velký problém s tykáním, vykání považuji za určitou formu respektu a slušnosti. Moji rodiče mi říkali, že oni svým rodičům museli v mládí vykat. Pamatuji, že můj otec nesnášel jak říkával "komunistické tykání všem". Vždy si udržoval odstup a já jsem k tomu byla také vychována.
Jan Zelenka
29.4.2021 16:52
V zaměstnání jsem, díky svému vyššímu řídícímu zařazení, tykání vůbec nepřipouštěl. V komerčních mailech mě tykání vadí. Ale jsem ještě v jednom literárním serveru, kde si všichni tykají, ať mladí, či staří a to beru normálně. Usnadňuje to komunikaci. Ale pokud si mám nyní osobně s někým potykat, musí to být vzájemnou dohodou.
Helena Parisová
29.4.2021 16:05
Mně tykání ,třeba při e-shopu,vůbec nevadí,při některých voláních z neznámých čísel,která beru opravdu vyjímečně,se mi nestalo,že by mi někdo tykal.Je mi 67 let,když se dostanu mezi skupinu svých spoluvrstevníků,které vidím prvně,pozdravím a zeptám se,jestli si budeme tykat či vykat a rozhodnutí věšiny respektuji.Ale mockrát se mi stalo,že po pár prvních minutách mi bylo řečeno:Ty jsi Helčo tak super baba,nebudeme si radši tykat?Ale respektuji,když mi někdo z nich řekne:Nezůstaneme u vykání? Tohle jsou věci,které mě vůbec netrápí.Pro mne je paní prodavačka,pan číšník a pan manžel,kterého takto vítám s rákoskou v ruce,když se vrací z práce.Tož tak.Vám všem přeju,zdraví,štěstí a dlouhá léta,hlavně ,ať vá s nebolí kolena,jako mně.
Martin Vrba
29.4.2021 15:28
Já moc nekoukám na to, zda mi někdo tyká nebo vyká, ale záleží na tom co mi pak dál říká (píše).Opravdu jsem zažil, kdy mi mladší kolegové z práce po čase tykali, aniž by mne o to požádali, ale vycítil jsem, že to bylo na znamení, že mne berou mezi sebe jako sobě rovného, tedy na znamení úcty.
Irena Mertová
29.4.2021 13:46
Vykání považuji za projev respektu. Když mi tyká e-shop, je mi jasné, že mě oslovuje vlastně "umělá inteligence", tak co by člověk od robota v mailu chtěl... :-)
Zdenka Soukupová
29.4.2021 13:29
Taky si nerada tykám s každým na potkání a není to tím, že bych byla nějaká namyšlená. Prostě jsme byli jinak vychováni. Myslím, že vykání vyjadřuje trochu úctu a respekt, tykání zase bližší kamarádský vztah. Ale časy se mění, asi s tím nic nenaděláme.
Miroslav Bartl
29.4.2021 12:29
Co se týká angličtiny, lze tam rozeznat též tykání a vykání, jakkoli you znamená ty i vy. Můžete někoho oslovit např you homeboy, což by bylo lze do češtiny přeložit jako ty vole, nebo you Eric, což by se dalo přeložit jako ty Eriku, nebo you Mr. Archibald, což by se nejlépe dalo přeložit jako vy pane Archibalde :)........ zajímavé je, že za třicet let zaměstnání ve třech zahraničních firmách, kde korporátním jazykem byla angličtina, jsem třikrát zažil, že nám nejvyšší velení nařídilo, oslovovat se na české pobočce vždy jen křestním jménem a to všichni bez výjimky... tak jsme si začali tykat :)
Eva Mužíková
29.4.2021 12:26
Tykání, zvláště v zaměstnání jsem dlouho odmítala. Nyní si s novými lidmi, se kterými se seznámím také většinou vykám, ale oslovujeme se křestními jmény. Vykám i hodně mladým lidem, když je musím oslovit. Tady na íčku je tykání skoro automatické..
Miroslav Bartl
29.4.2021 12:17
Je mi 61 a internet používám od roku 1994, kdy jsme se všichni uživatelé internetu v ČR ještě znali osobně a několikrát se sešli v restauraci Zvonařka v Praze. Všichni jsme byli mladí a vysokoškoláci a svatosvatě jsme si slíbili, že si na netu budeme vždycky tykat. Proto mám spíš opačný dojem, než pisatel článku, zdá se mi, že se rozmáhá vykání :)
Ještě mě překvapilo, že se najednou zničehožnic začalo při oslovování skloňovat příjmení, do cca roku 1990 jsem neslyšel, že by někdo řekl pane Nováku, vždycky jen pane Novák... a najednou se to změnilo :)... podobný šok jsem zažil ještě s cestujícími v metru. Jezdil jsem metrem asi tak do roku 1980, pak jsem jezdil asi 30 let jen autem a jednou jsem musel jet zase metrem... všichni tam jedli nebo co chvíli sáhli do baťůžku, vyndali petku a něčeho se napili... patrně by jinak tu cestu nepřežili, nebo co... :)
Margita Melegova
29.4.2021 11:02
Setkala jsem se s tykanim kdyz jsem v jednom eshopu upresnovala velikost, zena na druhe strane mne oslovila krestnim jmenem a tykala mi, vadilo mi to. Podle hlasu vekovy rozdil tricet let.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA