Starý šicí stroj z muzea v Jindřichově Hradci. FOTO: Vladislava Dejmková
Příběh starého šicího stroje
7. 6. 2021Nosím ráda letní šaty, ale letos k tomu ještě moc příležitostí nebylo. Teprve před několika dny jsem se odhodlala uložit k letnímu spánku svou lehkou zimní bundu, kterou jsem až donedávna používala.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
7.6.2021 16:41
Hezký příběh. Babička byla pánská krejčová, doma měla singrovku. Maminka se od ní naučila dobře šít. Já jen základy, nebavilo mě to. Naopak jsem dobře pletla a háčkovala.
Hana Rypáčková
7.6.2021 15:49
Mám svou Veritasku od narození dcery a fakt jsem si ji užila.Ještě vloni na roušky. Ten šroubeček na člunku mě nejednou potrápil....
Anna Čípová
7.6.2021 13:35
Šila jsem hlavně pro děti, zvládala jsem i zimní oblečení. Naposledy jsem šila roušky, Příběh vyvolal vzpomínky na mé první pokusy na stroji Minerva. To už je tak dávno.
Vladislava Dejmková
7.6.2021 11:27
Fanoušci a fanynky šicích strojů. Já mám šicí stroj Lucznik, ten je trochu robustnější a jednodušší než Veritas. Jsem ráda, že ještě slouží. Právě šiju z větších zbytků takovou velkou tašku na nákup pro snachu. Sice si ji neobjednala, ale snad se jí bude hodit.
Marie Ženatová
7.6.2021 11:24
I já mám stařičkou šlapací Veritasku a jako samouk jsem na ní šila úplně všechno - od nádherného oblečení na sebe, které mi mnozí velmi obdivovali - dokonce jsem kdysi dávno v časopise Praktická žena vyhrála se svými výrobky první cenu. Obšívala jsem všechny svoje děti i něco manželovi a to od oteplovaček, běžeckých i zimních bund, kalhot, záclon, šatů do tanečních, halenek - materiál jsem si kupovala v partiovkách, takže jsem ho měla velmi levný. Můj tatínek byl vyučen a měl doma starou šlapací Singrovku, na té jsme šili ze starých kabátů i papuče na přezouvání do celé rodiny - byly jich spousty. Naposledy jsem šila roušky - ruce už teď na šití nemám tak šikovné, spíš jen něco zašívám*
Zuzana Pivcová
7.6.2021 11:11
Starý šicí stroj Bobbin jsem dostala kdysi od pratety, když se rozhodla jít do domova seniorů (tehdy důchodců). Šít neumím, je to jen dekorace. Díky za hezké vyprávění. Ty jsi šikovná všestranně.
Daniela Řeřichová
7.6.2021 10:43
Hezký příběh, Vlaďko. Tyto staré věci mají duši. Bez šicího stroje se neobešla žádná rodina. Ještě dnes slouží na chalupě spodní část Bobbinu coby stoleček.
Alena Velková
7.6.2021 10:26
Staré šlapací šicí stroje jsou nádherné a mám je moc ráda, i když šít neumím. Měla jsem obě babičky švadleny a dědu krejčího, takže jsem to v mládí nepotřebovala a teď maminka a dcera taky šijou, takže mě to jaksi přeskočilo :-)
Václav Soukup
7.6.2021 09:54
Šicí stroj jsme si zakoupili na zájezdě v NDR v r. 1977. Díky šikovné manželce se od té doby
zhodnotil nejméně 10x a nikdy nepotřeboval opravu. Má jen jednu malou vadu a to je jeho
váha, Abych ho přemístil na stůl, musím si zapnout " kýlový pás ".
Jana Šenbergerová
7.6.2021 09:25
Na svou letitou Veritasku nedám dopustit, ale při šití roušek jsem udělala nějakou chybu při zpětném chodu a "došila" jsem. Dokud žil manžel, byl spolehlivý opravář po ruce, později k nám docházel starší pán ze vzdálenějšího města a teď jsem "namydlená", o nikom dalším nevím. Už jsem si ho jednou spravovala s pomocí internetu sama, ale byly to nervy. Na to, aby z něj byl muzejní exponát, šil pořád dobře, i když mi jeho zvuk připomínal traktor. Uvidím ...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA