Tenisky se dnes nosí i k šatům. Ilustrační foto: Pixabay
Kecky, tenisky, sneakersy. Každá generace jim říká jinak, ale jsou věčné
23. 6. 2021
Říká se jim kecky, tenisky, plátěnky, v poslední letech je slyšet i název sneakersy. Názvy vyjadřují v podstatě podobný typ obuvi. Sportovní boty, které se však nyní nosí všude, dokonce i k šatům a sukním. Kde se vlastně vzaly?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Danka Rotyková
23.6.2021 12:31
Ať takovým botám říká každý trochu jinak, to je pro mne druhořadé. Na prvním místě je pro mne pohodlí, pak určitě vzhled. Když si sebe jako seniorku představím v letních šatech, sportovní boty se mi k nim nelíbí. U mladé slečny je to něco jiného. Pokud tedy mohu, obléknu letní kalhoty a pak už s radostí nazuju své tenisky - botasky, pohodlné, s paměťovou pěnou uvnitř od firmy Skechers. Bohužel, Baťa takové neměl.
Dana Hošková
23.6.2021 11:14
Moje babička ve svém pokročilém věku nosila nízké a říkala jim plátěnky.
Martin Vrba
23.6.2021 10:56
Tak já se domnívám, že je potřeba si v té obuvi udělat pořádek do doby, než si obujeme všichni jen ty, které určitě neprošoupáme. Těm vysokým až na lýtka se říkalo INVAZKY. Těm jen těsně nad kotníky s gumovým kolečkem – krytem kotníku jako u invazek, se říkalo kecky. Těm pod kotníky lehounkým s celým vrškem z plátna se říkalo JARMILY.(Ty patřily k cvičebnímu úboru a musely být bílé, tak jsme je natírali bílou kašičkou ze školní křídy) Těm pod kotníky s gumovou špičkou a s celkově pevnější konstrukcí z gumy kolem dírek pro tkaničky a solidnější podrážkou se říkalo TENISKY. Těm, které měly už dokonalejší konstrukci – i měkkou konstrukci uvnitř boty – tak příjemnou a měkkou a snad i zdravou pro nohu jsme začali říkat BOTASKY (to jen v Tuzexu se daly koupit Adidasky, Pumy, atd.) Pak se začaly vyrábět sportovní boty kvalitní na vysoké úrovni všech značek a u Vietnamců i za pár babek, kde se na nich podíleli jak lékaři, tak technologové a návrháři a v těch se našim nožkám žije jako v pokojíčcích pro mimika a tak si své nohy nechávají hýčkat celé generace - jak mladí, tak i dříve narození. Na trempy se ale nosily (pokud si to pamatuji správně) hlavně KANADY a kdo je neměl, tak nějaké pracovní vysoké pevné boty a také velice oblíbené a nezničitelné PIONÝRKY alias TRAKTORKY, protože plátěné boty nejsou dobré do lesa – moc by nevydržely a tam je potřeba mít i dobrou i neklouzavou podrážku – jako od „traktorku“ a opravdu mít nohu dobře pevně fixovanou proti vyvrknutí. Tak to bylo za nás – jsem ročník 51.
(Já jsem se svým modelem tenisek, který jsem popsal v příběhu „Poslušné tenisky“ https://www.i60.cz/clanek/detail/28337/poslusne-tenisky na trhu zatím neprorazil – tak ten jsem do soupisu nezahrnul – i když to obuv by byla velice vzdušná – kdo to nečetl, tak ať se začte a pomůže mi to propagovat) :)
Petr Adámek
23.6.2021 10:19
Kecky a tenisky byly různé boty: tenisky jsou pod kotníky, kdežto kecky byly nad kotníky a v místech kotníkového kloubu měly gumové chrániče (nebo ozdoby). Mimochodem, název kecky zřejmě pochází od značky Keds.
Jitka Hašková
23.6.2021 09:30
Zásadně nenosím, potí se v tom nohy. Nelíbí se mi to k šatům. Ať si každý nosí co chce. Vadí, že v módních stránkách časopisů se kecky uvádějí jako tenisky.
Hana Řezáčová
23.6.2021 09:00
Mám pocit, že botasky se říkalo botám pevným, koženým (vyráběným v Botasu), ne plátěným ... Kecky plátěným kotníkovým a tenisky plátěným nízkým, ale je to fuk - boty jsou to pohodlné a díky různým barvám i hezké. No, a moje mládí byly jarmilky :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA