Ilustrační foto: Pixabay
Pátým pádem voláme
4. 7. 2021Tak jsme se to učili ve škole. Nemusíme zrovna volat. Prostě oslovujeme. Pro oslovení má čeština 5. pád. S koncovkami. Čeština spisovná. Nikoli čeština hovorová.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jiří Dostal
4.7.2021 17:23
:-) :-) Navrhuji mír, paní Šimková, protože jsem se nevyjadřoval s hodnotícím či známkovacím
záměrem, konečně jsem se vyučování češtině za skoro padesát let kvalifikace věnoval pouze
nahodile a zástupně. V prvním komentáři jsem prostě a jednoduše vyjádřil pochopení pro
úkroky z normy, daly by se atraktivně ještě rozvinout, jak se říkávalo, "čéštin je bujná kobylek", a dobře osedlat tohoto bujného oře není žádná sranda, dokonce je často těžší
psát lidově a nesklouznout do spisovnosti než se vyjadřovat podle normy. V Janově evangeliu stojí úvodem, že "na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u boha a to Slovo byl bůh". Slovo jako
Logos znamená "poznání" a kolem poznání se točí snad nejen moje mimochodné plky. Jako
příležitostný češtinář jsem byl školní plevel usilující toliko o myšlení přesným jazykem a rozumění textům, vědomí vlastní nedokonalosti mě neopouští. :-) :-)
Daniela Řeřichová
4.7.2021 16:47
Věro, také volám, ale vím, že cizinci mají problém se skloňovanými mužskými příjmeními, protože v různých pádech je to jiné jméno: Ježek-Ježkovi-Ježkem...Pečlivě vyslovuji příjmení Nevole. Nepřechýlená ženská příjmení se neskloňují.
Hana Šimková
4.7.2021 16:31
Pane Jiří já nikoho ani opravovat nechci. Myslím, že nepíšeme slovní slohové práce , aby nás někdo známkoval. Jo dostala jsem napomenutí od paní Věry, protože i já jsem udělala tu chybu, kterou rozvedla do dokonalosti. Vy mi nevadíte vůbec . Do školy jsem chodila dávno a tak mi možná nějaká gramatika uniká. Vy jste se tím živil a tak se Vám nedivím. Je fakt, že pokud budu známkovaná , tak mi to psaní už přestalo bavit.
Václav Soukup
4.7.2021 15:22
No to ani náhodou ! To není můj styl se ohrazovat . To byl 100% někdo jiný ! Nakonec jsem ten
svůj příspěvek napsal a odeslal. Venku se " honí " nějaké mráčky.
Jiří Dostal
4.7.2021 15:17
:-) :-) ad H.Š. : Tak jsem napoprvé správně postřehl, že si ze mě děláte šoufky, teď jsem zase myslel, že mi opravíte hrubou absenci interpunkce v souvětí "vystudoval, a svými starými..."
Taky sekám chyby jako Baťa cvičky... :-) :-)
Věra Ježková
4.7.2021 15:03
Děkuji vám za komentáře. Nikoho jsem nenapadla; pokud to tak někdo vnímá, je to jeho věc. Nepřechýlená ženská příjmení se mi nelíbí. Myslím, že je nikdo neskloňuje. Takže můžeme mít třeba větu „Setkali jsme se s panem Novákem a paní Novák“. Jendo, polepšovat se nemusíš. Uvedla jsem to v závěru článku. Pane Soukupe, jestli se dobře pamatuji, proti oslovení „pane Václav“ jste se ohradil právě vy.
Jiří Dostal
4.7.2021 14:19
:-) ad Hana Šimková: Ať už myslíte svůj vzkaz jakkoliv, vysokou gramatiku nemám, přestože jsem kdysi češtinu vystudoval a svými starými kvalifikacemi se zaměstnávám už jen jako voyeur na nudapláži, přitom se snažím rozumět nedostatečnostem svým i druhých. :-)
Václav Soukup
4.7.2021 13:56
Tak před chvílí jsem zapnul počítač s tím, že něco napíšu. Po přečtení tohoto článku jsem ztratil
veškerou odvahu a pojedu na Malou Stranu na procházku a 2 " pivka ". Paní Ježková nebyla
ta červená tužka, to už je promlčené !
Jan Zelenka
4.7.2021 13:52
Také si to trochu pletu. Zažité stereotypy je těžké měnit, ale budu se snažit. Máš pochopitelně plnou pravdu, ale jak píše pan Dostál, čeština je przněna četnými novotvary a novináři a komentátory. To je o mnoho horší. Pobavila mě paní Vargová - můžu ti říkat "Ježku"? Ale Věrko, slibuji, že se polepším.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA