Zkouším děti zabavit televizí. Kubík mně “vysvětluje”, jak pustit Mr. Beana na televizní obrazovce přes Google play. Nechápavě na mě kulí ty své velké modré oči a opakuje: “Babi, to přece zvládneš!” Babi to zvládla. Nic jiného jí nezbylo. Kromě Mr. Beana se stala oblíbencem mých vnoučat také Máša a medvěd či Pat a Mat.
Je sedm hodin ráno. Děti už nebaví ani Mr. Bean. Dostávám spásný nápad. Vyrazím s nimi na trh. Na tržišti jsou od časného rána, venku je svěží vzduch, krásně se projdeme. Děti trochu zíraly, ruch na tržišti a spousty nakupujících lidí je překvapily. Na tak velkém venkovnim trhu asi ještě nikdy nebyly. Nakoupili jsme jahody, třešně a meruňky. Za ceny nekřesťanské, ale nižší než v supermarketech.
Děti se mi už několikrát zmínily o tom, že mají sbírat nějaké listy. Listy? Teď v červenci? Vždycky ta zmínka byla v souvislosti s Déčkem, tedy s televizní stanicí pro děti. Nechápala jsem, co po mně chtějí. Tak jsem to zkusila vygooglit v jedné vzácné chvilce klidu. Zjistila jsem, že na Déčku běží letní soutěž pro děti s názvem Zastav nečas. Je zaměřená na ochranu přírody. Na různých místech naší republiky mohou získat tzv. pracovní listy s různými úkoly a informacemi. A tři taková místa jsou u i nás v Hradci Králové. Je mi jasné, že je musíme navštívit a pracovní listy a soutěžní hesla získat. Vyrážíme tedy společně do Přírodovědného centra nedaleko našeho bydliště. Tam mají otevřeno od devíti. Hurá, pracovní listy jsme získali a zároveň jsme si prohlédli pár zvířátek v zoo koutku. Adélka se nemohla odtrhnout od bílých myšek, které si hladila. Asi se jí stýská po dvou kočičkách, které má doma. Kubík si je však pohladit odmítal, ostražitě a nedůvěřivě si prohlížel hady, obojživelníky, papoušky a malé opičky. Já jsem doteď netušila, že něco takového nedaleko od mého bydlistě existuje.
Před obědem mi děti pomáhají vyrobit jahodové knedlíky. Docela jim to jde, i když mouka je i na zemi. Jsou z domu zvyklé pomáhat jak při vaření, tak při domácích pracech. Kubík napočital 36 knedlíků. Sám jich snědl pět. Když jsem ho ujistila, že zbydou i na večeři, byl spokojený. U nás se jahody balí do tvarohového těsta, knedlíky se na talíři polévají zakysanou smetanou a máslem a posypou cukrem. Obě děti po obědě jednohlasně potvrdily, že to byla velikánská dobrota.
Poučení - to, co my dospělí bereme jako práci, může být pro dítě zábava.