Úvodní foto: autorka
Jazykový koutek 6
16. 8. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marcela Pivcová
16.8.2021 20:22
Tuto pravděpodobně obtížnou část mluvnice jsme s žáky probírali na prvním stupni ZŠ a dokonce podrobně. Zatímco oni s tímto učivem dost válčili, já jsem si všechno pěkně zopakovala a doufám, že si základní i hovorové tvary dodnes pamatuji.
Jana Šenbergerová
16.8.2021 19:46
Vzal sis i těšil ses vnímám jako velmi elegantní vyjádření. Při spojení vzal jsi si a těšil jsi se se mi ježí "srst". Dnešní jazykový koutek mi připomněl, že mi kamarád mého manžela říkával Abychomka. Docela se mi to líbilo. :-)
Hana Řezáčová
16.8.2021 19:28
Asi vím co je správně, ale nelíbí se mi to :-) Mám na mysli ta slovesa : To ses tedy mýlil - pro mne jaksi nestravitelné, daleko lépe by se mi psalo: To jsi se mýlil ... Atd. ... Ach jo, asi jsem staromilec ...
Jaroslava Handlová
16.8.2021 15:24
Ta zvratná slovesa s tvarem na s musím nějak propašovat do mozku. To ses trefila do mých občasných slabin. Když o tom nepřemýšlím, píši správně. Chybu udělám, až když o tom, jak je to správně, začnu váhat. Věro, děkuji.
Zdenka Soukupová
16.8.2021 13:27
Tak jsem zase chytřejší. Myslela jsem totiž, že tvary "to bys neměla dělat" a "to by jsi neměla dělat" jsou oba správné. Díky, Věro.
Zuzana Pivcová
16.8.2021 13:14
Věrko, tuhle část mluvnice sice snad umím, ale občas jsem v poslední době nedala to spojené Dals to tam? Vyřídils mu to? atd., protože jsem nevěděla, jestli se to ještě používá. Takže jsem ráda, že to tu čtu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA