Jazykový koutek 6
Úvodní foto: autorka

Jazykový koutek 6

16. 8. 2021
Český jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Co se v mládí ne/naučíš, je dobré si občas zopakovat. Co má člověk dobře zafixované, o to by ho neměl ani Alzheimer připravit. Věro, moc dobrý počin, toto opakování.
VANDA Blaškovič
Věro, prosím vyčasovat větu: Ani jsem se na to nepodívala. Děkuji.
Soňa Prachfeldová
Také jsem se domnívala, že i druhá varianta u něčeho je správná. Díky za upřesnění.
Jaroslav Kolín
Jen poznámka: Tvary bych, bys... jsou v češtině poslední památka na dřívě hojně používaný aorist.
Martina Růžičková
Tak tento díl jsem opravdu potřebovala! Díky za velmi dobře vytipovaná témata Jazykového koutku.
VANDA Blaškovič
Věro, ahoj, tak pro mne je novinka, že minulý čas v 2. os. jednot. čísla u zvratných sloves má jen jeden správný tvar se -s. Domnívala jsem se, že obě varianty jsou správně. Tak to budeme trénovat zase na přijímačky...:). Díky!
Věra Ježková
Děkuji opět. Příště budou přechodníky. Borku, těší mě, že tě na jazykovém koutku zaujal aspoň obrázek. Pan Nesvadba zemřel loni v požehnaném věku 95 let. Co by sis představoval jako důstojné na knize o češtině? Třeba portrét Viléma Mathesia? Já jsem měla velkou radost, že jsem tenhle obrázek objevila. :-)
Helenka Vambleki
A to ještě jsi nenapsala i jiné odstrašující případy :-)))) : Ani ses na to nepodíval. !!! ŠPATNĚ ani jsi se nepodíval !!! Ani si se na to nepodíval To ses tedy mýlil. !!! ŠPATNĚ to jsi se mýlil !!! to si se mýlil Je to tak, jak sis to přála. !!! ŠPATNĚ jak jsi si to přála !!! jak si si to přála Už ses objednala k lékaři? !!! ŠPATNĚ už jsi se objednala !!! už si se objednala
Libor Farský
Věrko - mám nápad. V literatuře uvádíš "Čtení o českém jazyku. Praha: SPN 1971. Ilustrace Miloš Nesvadba." Napiš, prosím, tomu Milošovi aby se nechal přejmenovat z Nesvadby na Nesvatbu. Anebo své ilustrace přemístil z odborné literatury do "O češtině s humorem".
Věra Ježková
Děkuji vám. Tvary typu "jsi se" se mi nelíbí. Není na nich nic staromileckého, správnost "ses" není novinka. "Abychomka" je hezká. Taky v běžném hovoru říkám častěji "abychom" než "abysme".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%