Lidé si mohou na Vánoce opět koupit kapra s větším podílem omega 3 mastných kyselin. Ryba, jejímuž chovu se věnuje Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, má příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin bude k dostání na prodejních místech v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a Blatné.
Na trh se v letošní předvánoční premiéře dostane přes 10 tun těchto ryb. Vyšší podíl omega 3 mastných kyselin kapr získá ze speciální krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Ryba, jejímuž výzkumu a chovu se ve Vodňanech věnují řadu let, bude v porovnání s běžným kaprem zhruba o 15 procent dražší.
Pozitivní vliv na zdraví kapra s omega 3 mastnými kyselinami prokázal v posledních letech výzkum. Na něm Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM). Výzkum spočíval v tom, že dobrovolní pacienti, kteří se po operaci srdce zotavovali v Lázních Poděbrady, čtyři týdny konzumovali kapra s vyšším podílem omega tři mastných kyselin. "V porovnání s ostatními pacienty, kteří drželi klasickou dietu, u nich za tu dobu došlo k významnému zlepšení parametrů tukového spektra krve," řekl výzkumný pracovník Fakulty rybářství a ochrany vod Jan Mráz.
Podle něj však záleží i na správném postupu při zpracování kapra. "Nejlepší je připravovat jej na řepkovém oleji a při teplotě uvnitř ryby kolem 60 až 70 stupňů Celsia," uvedl Mráz.
Omega 3 esenciální nenasycené mastné kyseliny jsou vhodné na ochranu proti vzniku srdečních a cévních příhod a pro správnou funkci srdce. Snižují hladinu krevních tuků, zabraňují usazování cholesterolu, chrání před vznikem degenerativních onemocnění a snižují krevní tlak.