Jazykový koutek 8
Úvodní foto: autorka

Jazykový koutek 8

29. 8. 2021
Český jazyk
Hodnocení:
(4.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Díky. Člověk si potřebuje občas zopakovat věci, které se učil téměř před sedmdesáti lety. Díky.
Jana Šenbergerová
Věro, ještě jednou díky. Protože jsem s matematikou také spíše na štíru, obrátila jsem se na bývalého kolegu matikáře. Potvrdil, že se to čte, jak píšeš, protože ... ale to zdůvodnění mi pořád ještě uniká. Ale aspoň na to nebudu příště hledět jako tele na nová vrata. :-)
Naděžda Špásová
Tak jsem se poučila, děkuji za to.
Martina Růžičková
Další perfektní pokračování jazykového koutku. Díky :-).
Věra Ježková
Jano, četla bych to: sedm celých, čtyři tisíce dvě stě padesát tři desetitisícin atd. Ve zdroji to uvedeno nebylo. A nejsem dobrá v matematice.
Jana Šenbergerová
Tak ještě jednou. "7,425 3 kg; 4,735 48 g apod." S tímhle si opravdu nevím rady. Co to znamená a jak se to čte? Děkuji za odpověď.
Eliška Murasová
Věrko, je to docela oříšek, díky za osvětlení.
Věra Ježková
Děkuji vám. Čím déle se koutky zabývám, tím více si uvědomuji, jak je čeština těžká.
Marcela Pivcová
Také připojuji díky za vysvětlení k psaní složených číslovek. Byla jsem zvyklá na skloňování všech částí - např. ztratil peněženku s dvěma tisíci pěti sty padesáti korunami /2 550 Kč/ a nebyla jsem si vůbec jistá, jestli platí i druhá možnost: s dva tisíce pět set padesáti Kč. Myslím, že slovně vyjádřit číslovky je hodně obtížné a aspoň v hromadných sdělovacích prostředcích by to měli moderátoři a mluvčí vůbec zvládnout.
Zuzana Pivcová
Díky, Věrko. ty složené číslovky jsou opravdu těžké a běžně je člověk nepoužívá, ale když znějí v různých zprávách a komentářích v mediích, měly by být správně. To, jak uvedl pan Nebuželský, např. pět celé, jedna stupňů, to je slyšet víc než často.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%