Úvodní foto: autorka
Jazykový koutek 8
29. 8. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
František Matoušek
3.9.2021 16:24
Díky. Člověk si potřebuje občas zopakovat věci, které se učil téměř před sedmdesáti lety. Díky.
Jana Šenbergerová
1.9.2021 15:09
Věro, ještě jednou díky. Protože jsem s matematikou také spíše na štíru, obrátila jsem se na bývalého kolegu matikáře. Potvrdil, že se to čte, jak píšeš, protože ... ale to zdůvodnění mi pořád ještě uniká. Ale aspoň na to nebudu příště hledět jako tele na nová vrata. :-)
Věra Ježková
30.8.2021 20:05
Jano, četla bych to: sedm celých, čtyři tisíce dvě stě padesát tři desetitisícin atd. Ve zdroji to uvedeno nebylo. A nejsem dobrá v matematice.
Jana Šenbergerová
30.8.2021 14:02
Tak ještě jednou. "7,425 3 kg; 4,735 48 g apod." S tímhle si opravdu nevím rady. Co to znamená a jak se to čte? Děkuji za odpověď.
Věra Ježková
29.8.2021 20:41
Děkuji vám. Čím déle se koutky zabývám, tím více si uvědomuji, jak je čeština těžká.
Marcela Pivcová
29.8.2021 19:08
Také připojuji díky za vysvětlení k psaní složených číslovek. Byla jsem zvyklá na skloňování všech částí - např. ztratil peněženku s dvěma tisíci pěti sty padesáti korunami /2 550 Kč/ a nebyla jsem si vůbec jistá, jestli platí i druhá možnost: s dva tisíce pět set padesáti Kč. Myslím, že slovně vyjádřit číslovky je hodně obtížné a aspoň v hromadných sdělovacích prostředcích by to měli moderátoři a mluvčí vůbec zvládnout.
Zuzana Pivcová
29.8.2021 18:22
Díky, Věrko. ty složené číslovky jsou opravdu těžké a běžně je člověk nepoužívá, ale když znějí v různých zprávách a komentářích v mediích, měly by být správně. To, jak uvedl pan Nebuželský, např. pět celé, jedna stupňů, to je slyšet víc než často.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA