Jazykový koutek 9
Úvodní foto: autorka

Jazykový koutek 9

5. 9. 2021
Český jazyk
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Také mi to začíná délat starosti, čím víc se nad napsáním zamýšlím. Věrko, ty mi dáváš, ale v dobrém.
Vladimír Mrázek
Výborný článek, přehledný a užitečný. Mně vadí časté případy záměny díky-vinou.
Helenka Vambleki
Čím dál víc pochybuji o své znalosti češtiny :-)
Marcela Pivcová
Tentokrát si musím pořádně procvičit předložky kromě a mimo, které jsem asi trochu pozapomněla. Ostatní si, snad, včetně předložek z, s, i výrazy sebou, s sebou a další ještě pamatuji.
Věra Ježková
Děkuji. Nesprávně užité "mimo" mi vadí hodně. Ale jsem háklivá i na "díky" v negativním kontextu.
Naděžda Špásová
Tak s tímhle problém naštěstí nemám, ty číslovky jsou horší. :-)
Zuzana Pivcová
Ano, velmi často narážím na nesprávný pád u "mimo", třeba Zákaz vjezdu mimo vozidel Domova pro seniory. Asi to je proto, že se pisatel řídí předložkovou vazbou Kromě něčeho. Chybné "mimo...." bývá časté u různých veřejných cedulí a dalších nápisů v obcích.
Jitka Hašková
Výborně, díky moc.
Jaroslav Kolín
IJP hodnotí používání předložky "s" s druhým pádem jako silně zastaralé. Nemyslím, spíš je to ústupek těm, kteří to moc nerozlišují. Ale ÚJČ byl na počátku 90. let velice "progresivistický".
Jan Zelenka
Čím víc Koutků přibývá, tím víc se cítím jak negramota. Budu se snažit, ale myslím, že při dalších korekturách mých textů budeš mít pořád co dělat. Ale tvé zpracování je perfektní. Udělám si z toho brožurku. Velký dík!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%