Hrad Valdštejn - nejstarší hrad v Českém ráji
Foto: autorka

Hrad Valdštejn - nejstarší hrad v Českém ráji

20. 9. 2021

Protože léto ještě nekončí, vyrazili jsme s naší turistickou skupinou na prodloužený výlet do Krkonoš. Byla by škoda nevyužít krásného počasí a někde se po cestě nepokochat krásnou českou krajinou. Vybrali jsme si Český ráj s procházkou po Hruboskalsku, kterou jsme zakončili prohlídkou hradu Valdštejn. Hradu s malebnou polohou uprostřed pískovcových skal. 

Hrad Valdštejn leží v okr. Semily, blízko Turnova, v oblasti Českého ráje. Rodový hrad pánů z Valdštejna pochází z druhé poloviny 13. století a je jedním z nejstarších hradů v tomto kraji. Valdštejnové na hradě zůstali 100 let. Koncem 14. století získal sídlo rod Vartenberků. Na jaře roku 1424 přitáhl s vojsky k Turnovu Jan Žižka z Trocnova a dobyl Turnov i hrad Valdštejn. Majitelé hradu se potom hodně střídali. Žili zde Šofové z Helfenburku, později Smiřičtí ze Smiřic. Kolem roku 1550 hrad při požáru lehl popelem. Na sklonku 17. století se ve zřícenině usadil poustevník Václav Hola Resenský. Majitelé zdejšího panství Valdštejnové (1620-1821) a po nich Aehrenthalové (1821-1945) ze zříceniny vybudovali romantické panství. V r. 1713 vznikly kamenné schody, v r. 1722 byla na 1. nádvoří vybudována kaple sv. Jana Nepomuckého a vstupní brána za kamenným mostem, osázeným řadou soch. .V současné době je hrad v držení města Turnova.

Zdroj: WIKIPEDIE

Prohlídka hradu se nám moc líbila, doplňovalo ji krásné počasí a taky občerstvení v hradní hospůdce. Museli jsme se však rozloučit a pokračovat k místu našeho příštího pobytu - Přední Labské v  Krkonoších. 

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Tam je opravdu krásně!
Alena Vávrová
Souhlasím, krásný výlet a dík za fotky z interiérů. Byla jsem tam poprvé, to se hrad ještě opravoval a dovnitř se nemohlo. Podruhé s íčkem, ale byla tam zrovna svatba, tak jsme na prohlídku nečekaly.
Dana Puchalská
Moc krásný výlet. Já říkám pořád,že v naší zemi je mnoho krásných míst. A fotky jsou parádní. Děkuju .
Jitka Hašková
Díky za připomínku. Tam jsem byla, průvodkyni tam dělá moje kamarádka.
Martina Růžičková
Hruboskalsko je nádherné. Valdštejn znám jen zvenčí, takže děkuji za lákavé fotky interiéru a zajímavé informace v článku.
Marie Seitlová
Na Valdštejně jsem byla s vnukem na kole a také s ičkem, jak píše Ala.
Alena Tollarová
Jo jo, Valdštejn je moc pěkný. Už Zuzka připomněla, že jsme hruboskalskem měli pěkný výšlap z Turnova přes Hlavatici, Valdštejn, skalním městem až do Sedmihorek. Připomněla jsem si ho fotkami u mě na profilu, bylo to v září 2016. Jak ten čas letí ...
Naděžda Špásová
Tak tam jsme nikdy nebyli, třeba to ještě napravíme. Hezké fotky. :-)
Zuzana Pivcová
I když jsme byli na Hruboskalsku i jako skupinka i60, přece jen je Český ráj včetně hradu Valdštejn v mé mysli především krajem mého dětství. Děkuji.
Jana Šenbergerová
Díky za zdařilou připomínku místa, které jsem navštívila. Také se mi tam moc líbilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%