Úvodní foto: autorka
Jazykový koutek 11
19. 9. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Antonín Nebuželský
29.11.2021 17:17
Když to tak čtu, případá mi, že všechno vím. Ale v diktátu? Kdo ví...
Irena Mertová
20.9.2021 09:04
Protože se od mých školních let mnoho změnilo, tady si často ověřuji správnost na netu, když si nejsem jista.
Martina Růžičková
20.9.2021 08:54
Věro, opět bezvadný a přehledný článek. Tento díl určitě přivítá i vnučka, které jsem Tvoje koutky začala tisknout.
Jaroslav Kolín
20.9.2021 08:53
Opět pěkné! Ještě bych přidal slovo "renesance", které se píše i čte se "s", což mnohým (a nejen laikům) uniká.
Věra Ježková
19.9.2021 20:29
Děkuji vám. Zuzko, -izmy se mi taky nelíbí. Naďo, někdy je dost náročné koutky sestavit, ale převážně mě to baví. Ještě jich plánuju asi pět. Jendo, pravopis je obtížný, ale i dost logický. A občas připouští varianty. Kdyby se zvolnil, byl by to volnopis. Chyb moc neděláš, spíš opakuješ stále stejné. Šetři si svou starou hlavu na vlastní tvořivost. :-)
Jan Zelenka
19.9.2021 14:58
Věrko, tady se pravopis skutečně změnil a víš, že mám s tím problémy. Většinou jedu po staru. V pravopise by měla být větší volnost. Na tak striktní pravidla. Když něco píši, soustředím se většinou na obsah a také formu a když to pak dám ke kontrole, tak je tam fůra chyb. A jsem za b... . Otázkou je, zda do své již staré hlavy, dokáži vše správně pojmout. Obávám se, že ne. Ale to mě stejně od psaní neodradí. Ale zpracované máš vše perfektně.
Zuzana Pivcová
19.9.2021 13:58
Věrko, jsem ráda, žes zařadila i tuto problematiku. Vidím, že pravopis se od mých někdejších znalostí pozvolna mění, pamatuji, že ještě dost nedávno jsem pracovala v resortu MO, rezort asi ještě přípustný nebyl. Nelíbí se mi pravopis se "z" v příponě -ismus, tedy třeba romantizmus. Jsem ráda, že si snad poradím s významově odlišnými slovy s předponou s-/-z. Shlédnout (správně zhlédnout) představení, film, výstavu - se tu opravuje poměrně často. Díky.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA