Úvodní foto: autorka
Jazykový koutek 13
2. 10. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
5.10.2021 17:54
Je to opravdu složité, s těmi čárkami, ale snažím se. Asi občas i s nějakou tu chybějící, tu přebývající. Díky Věrko.
Martin Vrba
5.10.2021 15:10
Myslím si, že by si čeština zasloužila pořádnou reformu, zvláště když je denně válcována amerikanismy, kterým se nikdo nebrání a považujete se to za normální vývoj. Tak v tomto kontextu trvat na některých pravidlech českého jazyka považuji už za anachronismus. Co by se tak hrozného stalo, kdyby někdo napsal. Místo: „Nepotěšil jste mě, ani já vás nepotěším.“ bez té čárky, tedy: „Nepotěšil jste mě ani já vás nepotěším.“ Bez té čárky by to nějak změnilo význam té věty? Ne – tak proč tím lidi trápit? To jsem zvolil jen náhodný příklad, ale takových věcí by jistě jazykovědci našli desítky, kdyby tedy chtěli říznout „do vlastního sádla“, které je živí. :) Jinak jazykový koutek zde akceptuji s vědomím, že právě ukazuje i to, co by se mělo zjednodušit, protože stejně ani lidí v populaci nebude tolik, kteří tu složitou a správnou češtinu znají a v praxi i dodržují. Čeština patří mezi nejsložitější jazyky světa. Ne nadarmo jí američtí lingvisté zařadili hned na páté místo světové obtížnosti. Pokud to však uchopíme, že je to náš ostnatý neviditelný plot, který má zabránit legálně a humánně nelegální migraci, tak navrhuji nic nezjednodušovat a vrátit se dokonce i ke spřežkám. :)
Věra Ježková
5.10.2021 08:46
Děkuji podruhé. Interpunkce je někdy zapeklitá záležitost. Když jsem jednou dělala příteli chemikovi korekturu nějakého odborného textu, řekl mi: "Já jsem tam těch čárek napsal víc, abych ti udělal radost."
Jan Zelenka
4.10.2021 15:40
Nebudu se vytahovat, jak dobře znám česky. Občas mám dojem opačný. Ale musíš uznat, že od té doby, co se známe, se snažím. Ne?
Zuzana Pivcová
4.10.2021 14:12
S "nebo" mám někdy problém, nedovedu totiž přesně rozlišit, kdy se jedná o několikanásobný větný člen (přijdeš Ty nebo Tvoje sestra?) NEBO souvětí odporovací Půjdeš tam, nebo raději pošleš svou sestru?). Věrko, možná i teď jsem to napsala nesprávně. No, mám taky nárok. S češtinou jsem profesionálně skončila v roce 1971. :-D
Eva Mužíková
4.10.2021 10:39
Zrovna dnes jsem sem nakoukla, nebyla jsem si jistá s použitím čárky v mém novém článku. Snad jsem se nespletla a napsala vše správně.. Díky.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA