Úvodní foto: autorka
Jazykový koutek 17
23. 10. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martina Růžičková
27.10.2021 20:29
Věro, při čtení tohoto koutku jsem si vzpomněla na svoji profesorku češtiny na gymnáziu. Zeugma a anakolut byly její oblíbené jevy. :-)
Zdenka Soukupová
26.10.2021 13:03
Když ty příklady čtu, tak je mi správná varianta jasná hned. Ale když mluvím, tak asi často použiju i tu nesprávnou. Budu se snažit polepšit se. Díky Věrko.
Jana Kollinová
24.10.2021 12:25
Jazykový koutek Věry je jedinečný zde na i60. Oslovil nejen mě, ale i další čtenáře. Přiznám se, že stále častěji nahlížím do článků. Nejdříve mi vadilo, že článek nemá v titulu odkaz na jazykovou lahůdku, kterou řeší, ale s přibývajícími soubory jsem pochopila. Chceš vyřešit svůj gramatický problém? Projdi celou sérii a uč se!
Věra Ježková
23.10.2021 20:21
Děkuji vám. Jsem ráda, že vás Koutek zaujal. „Krásně krásná“ je jistě pleonasmus, ale líbí se mi. Vzpomněla jsem si, že maminka o jídle říkala, že je „chuťově dobrý“. A já jsem se jí pokaždé zeptala: „Jak jinak by mohlo být dobrý, než chuťově?“
Jitka Hašková
23.10.2021 19:13
Věro, prima. To je zajímavé téma, jsou to věci, nad kterými se občas musím zamyslet, než něco řeknu.
Zuzana Pivcová
23.10.2021 18:37
Věrko, tos vybrala bezvadné téma. Vyšinutí z větné stavby jsme se učili, tam nechybuji, trochu složitější je to s pleonasmy, tedy v některých případech. Asi bych klidně řekla Byl hospitalizován v nemocnici, tedy třeba v ÚVN.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA