Jazykový koutek 18
Úvodní foto: autorka

Jazykový koutek 18

29. 10. 2021
Český jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Díky za mnohé k poučení, doučení i zamyšlení. Teď je jen na nás, abychom to využili.
Eva Mužíková
Děkuji Ti Věrko. Měla jsi s články určitě velkou práci, obdivuji Tě.
Zuzana Pivcová
Díky, Věrko, velmi zajímavé. Na některá slova, která byla přejata do češtiny už dávno, jsme si zvykli. Mnoho nových slov i vazeb mi nesedí. Např. napsané "inženýrink" (viděla jsem na billboardu). Velmi špatně snáším vazbu "Mějte hezký den".
Alena Vávrová
Věrko, také děkuji.
Libuše Křapová
A co teprve spojení- dva, tři roky zpátky ( germanismus) místo před dvěma, třemi roky...
Jana Kollinová
Přiznám se, že s pronikáním anglicismů do češtiny se snažím udržet krok, alespoň na té uživatelsky přijatelné úrovni. Mrzí mě, že někdy zaostávám, ale je to obvykle přechodné, než dohledám na veřejně dostupných informacích vodítko, vysvětlení, odkaz.
Jan Zelenka
Je to bohužel přirozený vývoj a mně se vůbec nelíbí. Tam, kde je to nezbytné a neexistuje česká obdoba, nemohu nic namítat. Ale do češtiny se cpe úplná lavina anglicismů, protože je to zkrátka módní - tedy -in-. Já jsem -out- a do smrti budu.
Jitka Hašková
ještě dodám zajímavost: Home Office je oficiální název Britského Ministerstva vnitra a Foreign Office je Ministerstvo zahraničí.
Antonín Nebuželský
Taky děkuji, aspoň teď vím, že toho už moc nevím. :-)
Jitka Hašková
Prima, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%