FEJETON: Jak jsme vědecky rokovali
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Jak jsme vědecky rokovali

19. 12. 2021

Kamarád Šulda je kuchařskej profesionál, doutníkovej fajnšmekr a vynikající jedinec mezi námi amatérskými vědci. Pozoruhodné je například jeho pojetí koncepce přirozeného vývoje druhů neboli evoluční teorie Charlese Darwina a Alfreda Wallace.

Šulda třeba vědecky předpokládá, že kdyby na zábradlí Nuselského mostu bývaly nebyly namontovány zábrany a pokračovalo by původní husté skákání sebevrahů, časem by se logickým evolučním procesem Pražákům začala vyvíjet křídla. On ví o čem hovoří, pár skokanů mu přistálo takříkajíc na dvorku, bydlí totiž v Jamrtálu, což je všeobecně vžitý název pro Nuselské údolí (mimochodem, pochází od německého nazvání biblického Slzavého údolí – Jammern = bědovat, Tal = údolí).

Nedávno mě v tramvaji napadlo, že podle Darwin-Wallace-Šuldovské teorie má člověčenstvo zaděláno na vývojovou změnu uší a prstů na ruce. Sedělo nás ve vagóně devatenáct, z toho dvanáct něco klepalo do mobilu a čtyři ho měli připláclý na ucho. Stejný jev vídávám v kavárně, kam si občas skočím na kafe, v parku, kde venčím psa, v čekárně u zubaře – prostě kam mé oko pohlédne, tam se mobiluje. Tohle přece evoluční vývoj lidského druhu nemůže přehlédnout, musí přijít čas, kdy se budeme rodit s handsfree místo ušních boltců a s gumovými špalíky na prstech.

Svěřuju se s touhle myšlenkou Šuldovi. Rozvážně potáhne z magicky vonícího Montecrista (vozí mu je neteř z Utrechtu) a vědecky nakrabatí čelo: „Na to se vykašli, kámo, větší ohrožení vývoje lidstva vidím v tom prosazování svobodný volby pohlaví. Víš, že už klasifikovali čtyřicet možnejch sexuálních orientací. Četl jsem o tom článek – každej prej má právo rozhodnout se třeba ráno, že je heteráč, dopoledne bisexuál, po obědě třeba polyamorik nebo pansexuál, večer třeba sapiosexuál a bůhví co ještě. A společnost to prej bude muset plně respektovat. To nemůže evolučně dobře dopadnout,“ vrtí starostlivě hlavou.

„No jó, týýývle,“ technickou poznámkou se k naší vědecké debatě připojuje Olda, kterej vlastní restauraci. „Jestli se to evolučně chytí, tak v každý hospodě bude muset bejt čtyřicet hajzlíků, že jó. Aby se mohly všechny ty orientace svobodně vyčůrat. To teda hostinským budoucnosti nezávidím, hlavně to uklízení.“

Mlčíme a lehce přikyvujeme ve vědeckém zadumání. Pak si bere slovo Karel, kterej v našem badatelském týmu zastupuje oblast technického pokroku: „To bych neřešil, pánové, na úklid hajzlů budou roboti. Ale podstatný je, že jednou budou mít ĺidi v sobě nastřelenej čip, kterej za ně obstará spoustu věcí. Asi v zadku, protože gluteus maximus zůstane jediným pořádným svalem. Ostatní nám zakrní, poněvadž fyzickou makačku udělají stroje.“ 

„Týýývle, čip jó, týýývle, na co?,“ žasne Olda a Karel ho s vědecky pozvednutým obočím informuje: „Hele, třeba daňový přiznání. Přijdeš na finančák, sedneš na čtečku a máš hotovo. Stopnou tě policajti, vysuneš zadek z auta a hned zjistěj, že máš zaplacený povinný ručení. Nebo u tebe v hospodě, přiložíš mobil hostovi ke kaťatům a účet je sečtenej…“ „Moment, týýývle,“ namítá Olda, „tady bylo řečeno, že mobil budu mít přičáplej v handsfree na ksichtě. To jako…“ Vědecky se chechtáme a ujišťujeme rozčilenýho kámoše, že hlavinku k zadnicím budou hostinští sklánět třeba až za tisíc let. Navíc Karel přichází s variantním řešením: „Třeba to bude zařízený tak, že stačí přiložit svůj čip k čipu hosta.“

S uspokojením pociťuju, že odvádíme kus dobré vědecké práce. Jen mi malinko vadí, že se jednostranně zabejváme konkrétními aspekty evolučního vývoje lidstva a jeho technologického pokroku. Chtělo by to trochu filozofické zálivky. Ujímá se toho Libor: „Pánové, všimli jste si, jak elegantně boříme Engelsovu teorii o podílu práce na polidštění opice? Vědecky odhalujeme, že hybatelem přirozeného vývoje je naopak lidská nechuť k práci, přesněji řečeno snaha všechno makání si co nejvíc usnadnit.“

Jojo, jsme vědci jako řemen! Šulda ale rázně ukončuje náš kongres rychlým pohledem na hodinky a vyděšeným konstatováním: „A sakra, já už měl bejt deset minut doma, jdeme do divadla. To bude keců, z Mileny se totiž od svatby evolučně vyvinula pěkně vostrá šelma.“

Vlastně už se rozcházíme všichni, takže: Vědě zdar!

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Sedět vedle vás a vašich kamarádů v hospodě musí být docela zážitek. Já bych to sice v budoucnosti tak zlé neviděla ale moc dobré taky ne. Tak budoucnosti zdar, zase jsem se pobavila. :-)
Eva Mužíková
Také jsem si článek ráda přečetla a pobavila se vtipným obrázkem.
Blanka Lazarová
Zase dobrý, budu tomu říkat Polákova klasika. :-)
Daniela Řeřichová
Prima nedělní koutek zábavy.
Jana Vargová
Do programu vašeho příštího kongresu prosím zařadit Analýzu umístění mušlí a klasických záchodových mís. Aby transgenderové nemuseli tápat a stihli obsah svého vylučovacího ústrojí umístit včas. - Díky za další úsměvné čtení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%