Před Vánocemi v kostele
Úvodní foto: autorka

Před Vánocemi v kostele

22. 12. 2021

V úterý 21. prosince odpoledne jsem šla do kostela. Jeho oficiální název je Husův sbor Církve československé husitské v Praze – Holešovicích. Nachází se nedaleko Strossmayerova náměstí. Šla jsem především do kolumbária. Za maminkou, která zemřela letos v lednu, babičkou a dědečkem. Také jsem si chtěla vyfotit betlém. Měli tam vždy moc hezký. Tentokrát jsem byla mile překvapena. Betlém byl jiný, opět hezký, výzdoba kostela ale bohatší, než jak jsem si ji pamatovala z dřívějších let. Radost mi udělalo betlémské světlo.  

Z kolumbária jsem vyšla smutná a uslzená. Přede dveřmi kostela stála mladá žena s maltézáčkem. Na jeho bílém kožíšku vynikaly červené kšírky a šáteček kolem krku. Byl kouzelný. Pejsek ke mně přišel. Když jsem se k němu sklonila, olízl mi ruku. Paní jsem řekla, že ví, že potřebuju potěšit. Když odcházeli, pejsek se za mnou ještě několikrát otočil a zůstal stát. Byla to chvíle nabitá emocemi.

Budu ráda, když se se mnou do kostela podíváte. Pejska jsem si nevyfotila.

Foto: autorka

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Věru, moc hezké fotky zevnitř kostela. Je to období, kdy vzpomínáme na své nejbližší, kteří již nemohou být nikdy s námi. Máme je navždy ve svém srdci, i když to stále bolí.
Irena Mertová
Věro, to je hezky napsaný vánoční článek, upřímný, jako jsi ty sama. A hezký kostel, hezké fotky. Také přeji vše dobré :-)
Vladislava Dejmková
Milé připomenutí, také se občas stavím v některém z kostelů.
Granda Nekonata
hezký příspěvek :-)
Miloslava Richterová
Díky za Váš článek i za fotky, líbí se mi, přeji vše dobré.
Danka Rotyková
Paní Věro, muselo to být dojemné setkání s malým maltézáčkem. Umím si to živě předsravit, občas v lese na procházce potkávám paní s takovými dvěma pejsky a vždycky je ta chvilka, kdy se s nima zastavím, velkým potěšením.
Naděžda Špásová
Věrko, ten kostel vypadá moc hezky, v Holešovicích jsem chodila na průmku. Fotky jsou moc pěkné, zvíře vždycky pozná, když je člověk smutný a asi to zařídil někdo tam nahoře, aby tě potěšil, navíc pejsek poznal, že jde o hodnou paní. :-)
Jana Hošková
Tak tam jsem nikdy nebyla, krásný kostel, krásně vyzdobený ! Příležitostně navštívím, díky !
Anna Potůčková
Věrko tomu věřím, že Tě to nějak zasáhlo toto setkání. Obzvláště v této předvánoční době je člověk tak nějak více citlivý rozebírá své rodinné záležitosti. Co se kostelů týče, chodím do nich ráda. A je jedno zda jsou to kostely katolické, husitské či evangelické. V každém z nich člověk pro sebe něco najde, něco jej zasáhne a osloví.
Jan Zelenka
Věrko, krásná slova. Já mohu akorát vzpomínat. Rodiče leží v Dejvicích a manželka se synem v Čelákovicích. Mám rád kostely s jednoduchou výzdobou. Pokud je někdo skutečně věřící, nepotřebuje ke své víře fůru zlata a nádhery, jak je to zvykem v katolických kostelech. Dokáži se do tvých pocitů vžít. Nikdy nezapomenu, co vše mi rodiče i ostatní mí nejbližší do života dal. Čím mne obohatili. O naše dva hroby se vzorně stará dcera. Život jde dál, jeho koloběh člověk nezastaví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.