Můj vánoční recept - námět na příští Vánoce
FOTO: autorka

Můj vánoční recept - námět na příští Vánoce

31. 12. 2021

Vánočku a jedno cukroví jsem pekla až po Vánocích, protože jsem chtěla napřed dojíst koláč, který jsem pekla na začátku prosince a měla jsem ho v mrazáku. Tím, že jsem sama, tak mi koláč vydrží dlouho, vždycky si beru jeden kousek po obědě ke kávě.

Cukroví si peču jenom jedno, a to slepované oříškové hrudky. Protože dělám těsto na vánočku ze čtyř žloutků, vždycky mi zbydou 4 bílky. Tak z nich upeču oříškové pusinky=hrudky, které slepuji kakaovým krémem s rumem. Je dobré to nechat uležet tak dva dny, aby se rum z krému vsákl do hrudek. Je problém to vydržet, ale ta chuť potom je odměnou za odříkání.

Lze péct i před Velikonocemi, pokud děláte těsto na mazance také jenom ze žloutků a bílky zbydou. Musíte si schovat vlašské ořechy.

Recept: Oříškové hrudky slepované (pusinky)

4 bílky (zbydou po vánočce)
¼ kg mleté vlašské ořechy
20 dkg cukr krupice

Do ušlehaného tuhého sněhu postupně všleháme cukr a za stálého míchání přidáváme postupně ořechy; na mírně pomaštěný plech klademe lžičkou malé hromádky a usušíme je v mírně vyhřáté troubě asi na 150°C (asi 1 hodinu).

 Krém:

10 dkg piškotových drobečků (rozemlít piškoty ve mlýnku po oříškách)
2 lžíce cukr moučka
6 lžic rumu i více
6 dkg másla
+ kakao (kolik libo – třebas 3 lžičky)

Rozetřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme piškoty smíchané s rumem, a slepujeme dohromady vychladlé pusinky.

 Dobrou chuť!

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Jitko, právě jsem vytáhla tři dny uleželé pusinky z krabice. Jen to zavonělo a brzy se po nich jen zapráší. Jsou opravdu luxusní. Díky za recept.
Jana Šenbergerová
Jak mi mohla taková dobrota uniknout? To si musím pamatovat. Dík!
Alena Tollarová
Jitko, dneska jsem měla možnost Tvoje hrudky ochutnat a jsem nadšená. Běžně podobně dělám kokosky, ale Tvoji oříškovou variantu s krémem vyzkouším co nejdříve :)
Hana Polednová
Jitko, uložila jsem si. I když já přidávám zbylé bílky na obalování řízků. Třeba se recept někdy hodí.
Martina Růžičková
Tak to musí být dobrota velikánská!
Anna Potůčková
Protože ráda peču a nebráním se ani upéct něco nového, tak příští rok tento recept vyzkouším.
Danka Rotyková
Díky paní Jitko, ráda váš recept vyzkouším.
Jitka Hašková
Děkuji za ohlasy. jsem ráda, že vás můj recept zaujal a pochutnejte si.
Dana Puchalská
To je určitě mňamka.
Eva Braunová
Vypadají i určitě jsou moc dobré.Letos naposledy (to říkám pořád) jsem pekla jen 15 druhů a jen proto,že dcera byla po porodu a chtěla jsem jí pomoci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?