Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60
FEJETON: Bacha na úsloví!
2. 1. 2022Možná jsem malichernej vrtošivej dědek, ale s tímhle nic nenadělám. Totiž s tím, že mě štvou některá běžně užívaná rčení a úsloví. Na to můžete vzít jed…, no vidíte, třeba hned tohle. Proč asi byste se vy, spořádaní a milí lidé, měli trávit jen proto, že já mám tenhle osobní problém s češtinou? Blbost!
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marcela Pivcová
4.1.2022 20:28
Váš článek mě opravdu pobavil. Čeština je skutečně barvitý jazyk, snad jiná řeč tolik rčení, ustálených spojení slov nebo různých pořekadel nemá. Díky za to, že Češi kdysi jimi náš jazyk obohatili! Se Zuzkou jsme si takové výrazy začaly připomínat a teď z mnoha vzpomenutých některé uvedu - co, když někdo: ťal do živého - dostal se do šlamastyky - dostal se někomu na kobylku - má chlupatý jazyk - rozvázal se mu jazyk - dělá si hlavu - má namále - má za ušima - dělá si z někoho šoufky ( nebo šprťouchlata)- má tuhý kořínek - vidí někomu do žaludku - slyší trávu růst - dostal kopačky - mohl se z něčeho vyvlíknout, vylízat - někoho roznesl - přestřelil - opil rohlíkem - odřel z kůže, odrbal - drbe si hlavu - dělá s něčím cavyky - je z něčeho tumpachovej... ( to jsem asi už taky - tak dost)!
Libor Farský
3.1.2022 18:33
"Pije jako duha". No jo, byla to totiž dřevěná duha - to jsem se dozvěděl až teď v povídání o bednářích: 2. leden - Toulavá kamera | Česká televize (ceskatelevize.cz)
Jaroslav Kolín
2.1.2022 21:05
Stran té ruky do ohně: Dotyčný nesdělil čí, takže pokud hodlá dát do ohně ruku někoho jiného, lze mu to věřit.
Ivan Krahula
2.1.2022 19:35
Spousta nesmyslných tvrzení je o srdečním svalu. Přitom zázrak přírody, náš mozek přijde zkrátka.
Lenka Kočandrlová
2.1.2022 17:19
Neušpiní se saze uhlím a těžko berana s vlkem smířiti.Jazyk bez kostí,ale kosti láme. Laskavé slovo lepší než měkký koláč.Laskavé slovo najde laskavé ucho. (Jen pár mouder z knihy České dítě z r.1889.)
Karel Šikl
2.1.2022 15:39
Nikdy jsem neslyšel, že by někdo řekl "jako koza drbání", ale obrat "jako prase drbání" znám odmalička. A prase se drbe rádo a intenzivně a klidně si s ním můžete dát soutěž. Stačí k tomu prase a rejžák na dlouhé násadě. Určitě to drbání omrzí dřív vás, než to zvíře.
Marie Měchurová
2.1.2022 13:54
Neházejte flintu (jestli nějakou máte) do žita, pište o 106, humoru není nikdy dost.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA