Saúdská Arábie - netradiční prožití Vánoc a Silvestra
FOTO: Helena Přibilová

Saúdská Arábie - netradiční prožití Vánoc a Silvestra

11. 1. 2022

Než dokončím naše vzpomínání na dávné cesty, ráda bych se podělila o naši nejnovější cestovatelskou zkušenost. Plán navštívit Saúdskou Arábii jsme měli již před pandemií covidu-19.

Cestopisy Heleny Přibilové cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Je to velké dobrodružství vydat se do tak odlišných zemí, jste zkušení cestovatelé paní Heleno a moc vám takové zážitky přeji. Ráda si přečtu.
Eva Mužíková
Paní Heleno, děkuji, děkuji. a smekám:)))
Helena Přibilová
Ráda bych odpověděla na dotaz paní Mužíkové. Individuální cestování bez cestovky si samozřejmě vyžaduje důkladnou přípravu. Nejdůležitější je mít dobrou základnu čili ubytování, které nejprve hledám na Booking.com. Vyberu dvě nebo tři ubytování a manžel, který zná několik jazyků, následně ověřuje komentáře od hostů na Booking.com a jinde. V případě, že se nám podaří najít webové stránky daného hotelu nebo penzionu, kontaktujeme je přímo. Získáme tím zdroj informací a případnou pomoc s programem cesty. Další důležitou věcí je doprava na místě. Pokud je situace na silnicích v dané zemi podobná jako u nás, půjčujeme si auto. Jestliže je příliš nebezpečné řídit a pokud je to finančně únosné, je nejlepší si najít taxíkáře na celý pobyt. Získáme tím auto, za které neneseme odpovědnost, znalce místního života, který je zdrojem nejen praktických informací, ale i o životě obyčejných lidí v dané zemi, a rovněž bezplatný jazykový kurz pro manžela nebo i pro mne, pokud daný jazyk ovládám. Když jsme na místě a máme dobrou základnu a zajištěnou dopravu, nemáme naopak žádný pevný plán. Místa, která chceme navštívit, mám vybraná předem na internetu, kde využívám i programy cestovek do dané země, ale o programu na daný den rozhodujeme až ráno v tento den. Cestovka má pevný program, takže turisté musí na výlet do přírody, i když je mlha a prší. My v podobném případě půjdeme do muzea a do přírody, až bude hezky. Stejné platí i pro zdravotní problémy. Manžel rovněž na cestách pracuje, takže někdy musíme měnit plán i podle jeho pracovní situace. Pokud bych to shrnula, děláme důkladnou přípravu na cestu, ale na místě postupujeme bez pevného plánu a řídíme se momentální situací.
Martina Růžičková
Tak to byly opravdu netradiční Vánoce! Moc se mi vaše cestopisné články líbí. Lze z nich vyčíst, jak zkušení jste cestovatelé a jak si dovedete návštěvu cizí země užít. Baví mě zejména postřehy o obyčejném životě. Přeji vám hodně zdařilých toulek světem a těším se na další články.
Eva Mužíková
Také jsem si článek přečetla, přestože nemám dlouhé články ráda. Protože to není první který mne zaujal, mám dotaz. Takové cesty které podnikáte musí být náročné na perfektní přípravu. To vše zvládáte spolu s manželem? Naplánovat, zajistit veškeré detaily, to musí být hodně tvrdý oříšek.
Helena Přibilová
Moc vám všem děkuji za komentáře. Jsem ráda, že vás moje vyprávění zaujalo.
Jaroslava Handlová
Jsem nadšená skvělým vyprávěním. O tak mimořádných zážitcích bych dokázala poslouchat a číst velmi dlouho. Mě láká tento druh exotiky. Žít bych tam však nedokázala, ale vidět na vlastní oči ty odlišnosti krajiny i způsob tamního života a propastné rozdíly jen jako svobodný turista (nejlépe aspoň ve dvojici), tak to by se mi líbilo. Bohužel nevyužila jsem nabídku zlevněných letenek od Emirates pro stejné období. Kamarádky, na které jsem se obrátila, považovaly můj nápad v této době za příliš odvážný. Neodcestovala jsem nikam, ale díky Vám jsem o mnohé obohacena. Fandím Vašemu poznávání světa a přeji hodně šťastných cest i nadále.
Elena Valeriánová
Článek je dlouhý, ale jeho obsah je tak poutavý a zajímavý, že jsem ho na jeden zátah přečetla až do posledního písmenka, přestože mě tato země vůbec neláká. Měla jsem jiné cestovatelské sny, některé jsem si splnila a ty ostatní už zůstanou nesplněny. Ale tak to v životě chodí. Váš cestopis je skvěle napsaný, s dobrými postřehy. A líbila se mi věta o Prokopském údolí, doufám, že to tak zůstane navždy a toto údolí bude patřit pořád jen našincům. V Dubaji žije již asi 20 let synovec s rodinou.
Zdenka Jírová
Takovou cestu bych považovala za velké dobrodružství, asi bych neměla odvahu ji podniknout. Je to ale krásné vyprávění o zemích z Pohádky tisíc a jedna noc.
Alena Tollarová
Vaši reportáž jsem přečetla jedním dechem. Děkuji za zajímavé vyprávění o vzdálené zemi, kterou dozajista nikdy nenavštívím. Rozšířila jsem si obzory a líbí se mi, že je to reportáž ryze současná i s postřehy o "době covidové" daleko od naší země.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%