Na chmelnici s Alenkou. FOTO: Poskytnuto z archivu D. Řeřichové
Vzpomínka: Čas chmelových brigád
14. 2. 2022Poslední červnový den nastalo před modřanskou školou hloučkování, objímání a předávání si adres, protože telefon měl tehdy málokdo. Slibovali jsme si, jak se po prázdninách sejdeme, avšak nikdy už k tomu nedošlo.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jaroslava Handlová
14.2.2022 09:53
Úsměvná vzpomínka na mládí. Já jsem zažila pouze bramborové brigády. To nás každý den ráno sváželi na pole a pozdě odpoledne vozili zase domů. Bohužel, nám chyběly ty večerní, nebo noční společné zážitky. O to víc jsem si užívala Tvoje veselé vyprávění.
Jana Hošková
14.2.2022 09:34
Ano, Kněževes, znám. Já byla několikrát chmel "drátkovat", sklízet nikdy. Mě dělalo největší potíž si zapamatovat, jestli je chmel levo nebo pravotočivý a podle toho ho přichytit na drátek. A bramborové brigády, to bylo něco. Ty předhonilo jen sbírání šutrů na poli, kam jsme byly my holky poslány naším ředitelem školy. To mi připadalo, že jsem snad na galejích :-))
Marie Měchurová
14.2.2022 09:12
Chmelová brigáda zanechala nezapomenutelnou stopu v mém životě. Ráda vzpomínám na tlustý kulatý slamnik, na hygienu na školním dvoře v lavorech před nastoupenou jednotkou z nedalekých kasáren. Film Starci na chmelu v letním kině.To místo se jmenovalo Čeradice u Žatce.
Dana Puchalská
14.2.2022 08:55
Vzpomněla jsem si na to,co říkali kamarádi a kamarádky, kteří jezdili na chmelové brigády : Hořesedly blbá ves, ještě blbší kdo tam vlez.
Vlasta Ledlová
14.2.2022 08:52
Moc hezká připomínka starých chmelových časů. Tehdy jsme se spolužáky neřešili ubytování a stravu, hlavně že byla legrace. A ty nové lásky a přátelství. Ach jo …
Hana Rypáčková
14.2.2022 08:39
To se mi vyrojilo vzpomínek na brigády. Chmelové, bramborové, na sena... Ale ty ve Čezetě byly alespoň placené. Za první brigádu jsem si koupila lyžařské boty komíny.. A jako učitelka na vsi pro děti pokračovaly , jen za každý kýbl brambor dostaly děti 50 haléřů od JZD, které jsem poctivě rozdávala.
Jarmila Komberec Jakubcová
14.2.2022 08:16
Na chmelové brigády ráda vzpomínám, užila jsem si je hlavně na VŠ a i na střední škole jsem zase zažila bramborové brigády. Dík za milou připomínku.
Dana Puchalská
14.2.2022 08:09
Moc hezký a hlavně vtipný příběh ze studentského života. Já jsem sice chmelovou brigádu nezažila ,ale prožila jsem týden na bramborové brigádě. A musím se přiznat i bez mučení,že moje výkony byly prý ostuda. Nevadilo mi to ani trochu.
Blanka Lazarová
14.2.2022 07:50
Danielo, moc hezky napsáno, i jsem se v jednom místě od srdce zasmála. Na chmelu jsem nebyla, ale na bramborách jo. A brigády ? Bez těch bych snad ani studovat VŠ mimo domov nemohla.
Vladislava Dejmková
14.2.2022 07:49
Danielo, mám podobné vzpomínky, skoro jako přes kopírák. I když se mi spojují ze dvou chmelových brigád. Pokud si dobře pamatuji, byli jsme také v Kněževsi. A jako třída jsme si tam zadělali na průšvih, protože jsem 21.srpna 1969 drželi hodinu nepracovali na protest proti okupaci. S vlastním trháním chmele jsem problém neměla, spíš naopak.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA