Na chmelnici s Alenkou. FOTO: Poskytnuto z archivu D. Řeřichové
Vzpomínka: Čas chmelových brigád
14. 2. 2022Poslední červnový den nastalo před modřanskou školou hloučkování, objímání a předávání si adres, protože telefon měl tehdy málokdo. Slibovali jsme si, jak se po prázdninách sejdeme, avšak nikdy už k tomu nedošlo.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martina Růžičková
16.2.2022 21:31
Prima vzpomínání. Já měla obdobně pošramocenou pověst na brigádě bramborové, kterou začal 1. ročník na gymplu. Když jsem košík konečně zaplnila, při vyklápění na valník, který byl na moji postavu poněkud vysoký, jsem si zpravidla polovinu brambor vysypala na hlavu... Taky se mi moc líbí fotka :-)
Granda Nekonata
16.2.2022 20:42
nějak se nemohu na tu fotku dost vynadívat... je moc moc hezká a děvčata na ní taky :-)
Alena Tollarová
16.2.2022 17:29
Na chmelovou brigádu jsem nikdy "povolána" nebyla. Na SEŠ jsme občas místo školy byly autobusy odvezeny na pole někde v Petrovicích u hranic s NDR a tu vybíraly zmrzlé brambory, tu sbíraly kameny z pole. Sice jsem nepochopila, k čemu to bylo, ale legrace byla. Jednou jsme byly i na lnu.
Hana Polednová
16.2.2022 16:40
Moc hezké vzpomínky na čas chmelových brigád. Často vzpomínám na první chmelovou brigádu, na kterou jsem měla jet v srpnu 1968. Byla jsem moc zklamaná, že se neuskutečnila. Nyni už je to o ničem jiném. Pobývám každý rok na chalupě mezi chmelnicemi a mám ráda vůni, která se line, když se suší chmel.
Lenka Kočandrlová
15.2.2022 11:53
Zažila jsem brigády na ředkvičkách,bramborách (celý gympl),na višních a také na chmelu,to mi bylo 19 let.¨Bylo to v Mradicích,někde na Žatecku.Bylo nás 5 děvčat a jedna starší paní na ubytovně plné kluků-horníků a studentů VŠ.V tom našem pokojíku jsme spali na slaměných pytlích,voda tekla i teplá a myslím,že jsme měly i vyhrazený záchod.Bylo nutné se neustále zamykat,neboť nám vytrvale lezli hoši dveřmi i okny dovnitř,až to bylo otravné....Byla to strojní česačka,kde se jelo na denní a noční směny,byli jsme tam skoro 14 dní a přišli do školy asi o den,dva později.Ručně jsme trhali jednu mladou chmelnici,tak jsem si užila i tohle.Celou dobu jsem jen přehrabovala hráběmi chmel před vstupem do sušičky a vypínala jsem chod stroje,když bylo zapotřebí.Jinak nic,vykecávala jsem se se strojníky a kluky,co neustále za mnou chodili,krásné časy....Celkem jsem si vydělala 1000 Kč a něco za to ruční. Vzpomínám ráda.
Marie Seitlová
15.2.2022 10:10
Pěkná vzpomínka na mládí, to já na chmelu nikdy nebyla. Ale bramborových brigád byla dost. Jednou jsme jeli i na sena na týden, bylo to super. I když strava i postele jak popisujete. Jó to bylo mládí a vzpomínky ještě jsou.
Soňa Prachfeldová
15.2.2022 07:13
Jako by se psalo i o mně. Drsné podmínky, do věrtele nepřibývalo, studená voda, tvrdé kavalec v opuštěné škole. A nádhera mládí, energie a veselí. Děkuji Danielo.
Daniela Řeřichová
14.2.2022 23:25
Přátelé, nenapadlo by mě, kolik máme společného. Vaše komentáře jsou balzámem na duši, děkuji. :-)
VANDA Blaškovič
14.2.2022 20:17
Paráda! I my jsme byli s gymplem v Kněževsi a v Hořesedlech. Jednou nám to překazili Rusáci v 68. Ale nezapomenutelné bylo, když jsme přišli pozdě na večerku...:) a za trest jsme běhali 5 koleček kolem kostela. Ale ta pusa a laskání za to stálo!...:)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA