Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60
FEJETON: Sběratelstvím proti nudě!
6. 3. 2022Četl jsem, že, sběratelské hobby je vlastně projevem přetrvávajícího pudu ještě z doby, kdy pravěký člověk byl lovcem a sběračem. Podle mě to je pořádná blbost a tuhle teorii může zastávat asi jen ten, kdo nikdy nic nesbíral!
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dušan Brabec
17.4.2022 11:12
Tak já sbírám neplatné listinné cenné papíry vydané od roku 1990. Také jejich pouhé vzory (specimeny). To byste se divili, jaké je to občas krása! Listinné akcie, dluhopisy, podílové listy atd. Pokud by se zde našla spřízněná duše, tak mám neplatné listinky od cca 50 různých společností navíc na výměnu. Jinak sběratelství čehokoliv je kouzelná činnost obohacující život lidský...
Jana Jurečková
10.3.2022 19:38
Můj manžel má minohledačku a chodí různě kolem okolí a hledá staré mince. Má už plný album. Poklad žádný nenašel, ale koníček je to pěkný. Vzpomínám na své dětství, sbírala jsem pohledy a poštovní známky. Mívali je na vlakovém nádraží v trafice. Já uprosila tátu, ať mi nějaké koupí. Zvlášť byly ryby, květiny, města, zvířata. Já už nevnímala nic jiného, než ten pocit, až je doma narovnám do alba a budu se chlubit kámoškám. Dokonce ráda vyměním svůj kus za jiný.
Marcela Pivcová
7.3.2022 18:28
"Laskavý humor" - takový článek si ráda přečtu. Také jsem před léty leccos sbírala, ale tím sběratelem v pravém slova smyslu jsem nebyla. Zůstala mi sbírka figurek koček a menší sbírka nerostů. Obojí ale už několik roků nedoplňuji, v bytě už není věci kam dávat. Kamarádka Maruška je dokonce členkou Klubu sběratelů kuriozit a něco ze svých sbírek už několikrát prezentovala v TV pořadech.
Dana Puchalská
7.3.2022 11:13
Děkuju za další vtipný fejeton. Chtě nechtě jsem si vzpomněla na manžela jedné bývalé kolegyně. Ten sbíral pouze kovové otvíráky na pivo. Všichni,kdo ho znali jich měli v zavazadlech nemalé množství . A vesele jsme cinkali. Ovšem ta radost,kterou jsme mu způsobili,ta se snad ani popsat nedá.
Jaroslav Kolín
7.3.2022 09:17
Sběratelství je krásné hobby. I já jsem jím postižen, před časem jsem zde publikoval článek o sbírání hygienicky balených cukrů. Ovšem něco originálního, co ještě nikdo nesbírá? Těžko hledat. Víte, že existuje muzeum vidlí nebo že někdo sbírá kamna? Klub sběratelů kuriozit eviduje i další obory, třeba žárovky, noviny z celého světa aj. Co však pokládám za podstatné: Sběratel by neměl jen hromadit předměty svého zájmu, ale měl by o nich i něco vědět a systematicky je uspořádat, tedy mít sbírku.
Jana Šenbergerová
6.3.2022 21:31
Já sbírám hlavně zkušenosti. Občas některé i zúročím. :-) Nicméně ráda si prohlížím také jiné, především hmotné sbírky.
Lenka Kočandrlová
6.3.2022 16:16
Sbírala jsem známky,nálepky od sirek,svaté obrázky,pohlednice,staré lahvičky,vázičky,ořezávátka,pera do násadek a násadky , staré lahvičky od inkoustu kartičkové kalendáříky a mnoho dalšího.Občas se sbírkami pokochám.Nyní sbírám akorát v lese dřevo nebo šišky.
Marie Měchurová
6.3.2022 15:32
Sbírala jsem v životě všechno, co se dalo. Začalo to nálepkami ze sýrů, když byl starší bratr na vojně. Asi je živili jen tavenými sýry. pokračovalo to známkami. V roce 1962 jsem na výstavě v Praze viděla i Mauriciuse. Dále jsem sbírala pohlednice, odznaky, mince, zápalkové nálepky, ubrousky a svatební oznámení. Skoro všechny sbírky jsem výhodně prodala na Aukru. Nechala jsem si jen tři alba známek a krabici svatebních oznámení. Známky sbírám 60let a oznámení 50let.
Naděžda Špásová
6.3.2022 10:44
Je to k zamyšlení. Nevím, jestli jsem sběratelka, sbírám kamínky z našich výletů a dovolených. Mám je na hromádce, takže nevím odkud jsou. Ale líbí se mi. :-)
Blanka Lazarová
6.3.2022 09:04
Jo jo, sbírala jsem ledacos, ale když jsem potřebovala lyžařskou výzbroj, tak jsem svou malou sbírku mincí musela prodat. A bylo to dobré rozhodnutí, Přeci jen to byl pro studenta drahý koníček. A také zájmy se s věkem měnily.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA