Dobrý den přeji všem, kteří mají rádi, stejně jako já, dobré jídlo. Nad obsahem dnešního dílu jsem opravdu dlouho přemítala. Vždyt jsem jich napsala už opravdu dost. A pak jsem si řekla, těstoviny to bude ono. Takže, kdo má čas a chuť, ať si v klidu vybere. Je to opravdu pel-mel receptů na toto téma. A jejich příprava nezabere mnoho času.
1. Penne ve smetanové omáčce - 4 porce
400g penne (případně kolínek či vřeten), 500g lososa (lze nahradit i jinou mořskou rybou), sůl, pepř, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 100 ml bílého vína,100 ml smetany, 1-2 lžíce máslové jíšky (lze ji nahradit i hotovou granulovanou), 1-2 lžičky provensálského koření, cukr, bazalka, 1-2 lžičky směsi čtyř pepřů, 2 větší rajčata na ozdobu.
Těstoviny uvaříme na skus,tedy zhruba 10 minut v osolené vodě. Rybu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na velké kusy, které osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a kousky ryb na něm z obou stran opékáme. Pak je vyjmeme a odložíme stranou.
V pánvi smícháme 250 ml vody, citronovou šťávu, bílé víno a smetanu a vše uvedeme do varu. Nakonec vmícháme jíšku a zhruba 1 minutu vše povaříme. Ochutíme provensálským kořením, osolíme, opepříme a také trochu přisladíme. Hotové těstoviny scedíme a necháme okapat v sítu. Kousky ryb vložíme do omáčky a asi 5 minut prohříváme pod bodem varu. Těstoviny rozdělíme na talíře a jednotlivé porce ozdobíme lístky bazalky, barevným pepřem a popřípadě i kostičkami rajčat.
2. Špagety s citronem - 4 porce
500g špaget, sůl, 4 jarní nebo pórkové cibulky,1 lžíce másla, strouhaná kůra z poloviny citronu, 4 lžíce suchého sherry, 125g zakysané smetany, 3 lžíce citronové šťávy, pepř, 4 snítky meduňky, 2 lžíce posekaného kopru, 60 gr strouhaného parmezánu
Uvařené a scezené těstoviny prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Cibulky očistíme,omyjeme, nakrájíme na tenká kolečka a podusíme na másle. Potom vmícháme do cibulek citronovou kůru, suché sherry a zakysanou smetanu. Na mírném ohni necháme asi 5 minut dusit. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Mezitím omyjeme meduňku, osušíme a otrháme lístky. Několik lístků ponecháme stranou na ozdobu, zbytek posekáme. Špagety, meduňku a kopr vmícháme do omáčky. Těstoviny upravíme na talíře a posypeme parmazánem. Podáváme zdobené lístky meduňky či plátky citronu a snítkami kopru.
3. Široké nudle se šunkou a mátou- 4 porce
1 velká mrkev, 100 gr šunky, 1 lžíce oleje, 6 snítek máty, 1 lžíce zakysané krémové smetany, 50 gr mraženého hrášku, sůl, pepř, 400 gr širokých nudlí
Mrkev pořádně omyjeme,potom oškrábeme a podélně pomocí škrabky vytvoříme tenké plátky. Mezitím nakrájíme šunku na široké proužky. V pánvi rozpálíme olej, plátky šunky na něm krátce opečeme a vyjmeme. Hrášek necháme lehce povolit a spolu s tenoučkými plátky mrkve opékáme na vypečeném tuku jednu až dvě minuty. Mátu opereme, otřepeme přebytečnou vodu, otrháme, lístky nadrobno posekáme a přidáme je na pánev s mrkví a hráškem. Potom do směsi vmícháme opečenou šunku a podle vlastní chuti osolíme a opepříme. Nudle uvaříme tak,aby byly tzv.ak dente. Hlavně se nesmí rozvařit! Pak je scedíme, propláchneme a rozdělíme na talíře. Těstoviny přelijeme zeleninovo-šunkovou omáčkou a nakonec můžeme jednotlivé porce ozdobit zbytkem mátových lístků. Kdo nemá rád intenzivní vůni a chuť čerstvé máty,může použít pažitku nebo petrželku.
4. Zapečené makarony s brokolicí - 4 porce
500 gr makaronů, sůl, pepř, 500 gr brokolice, 500 gr rajčat, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky Sambalu Oeleku (lze koupit např.v Tescu nebo v prodejnách se zahraničním kořením), 300 gr mraženého hrášku, 4 vejce, 300 ml mléka, 100 gr strouhaného parmezánu,tuk na vymazání
Makarony uvaříme v osolené vodě na skus, poté je scedíme a necháme okapat. Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky a povaříme cca 4 minuty v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Rajčata na vršku nařízneme do kříže, spaříme vřelou vodou a poté je snadno oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Mezitím troubu předehřejeme na 220°C. Na hlubší pánvi rozpálíme olej a na něm zesklovatíme cibuli. Poprášíme ji kořením Sambal Oelek, přidáme vařené a okapané makarony a vše dobře promícháme. Obsah pánve pak promícháme spolu s růžičkami brokolice, oloupanými rajčaty a hráškem a směs pak narovnáme do hlubší vymaštěné nádoby. Vejce rozšleháme v mléce, osolíme, opepříme a nalijeme na makarony. Posypeme parmazánem a zapékáme přibližně 20-25 minut.
Poznámka: Sambal Oelek je směs dost ostrého koření. Pro ty, kteří mají radši méně pálivá jídla, doporučuji nahradit jej sladkou paprikou.
Dobrou chuť všem přeje Váš Karfík.
Dnešní recepty mám vystříhané z nějakého časopisu, ale název si bohužel už nepamatuju.