Druhá kurzivka na krávy
Holky, jde se domů, už to nemáme kam dávat. Všechny fotografie: Jan Zelenka

Druhá kurzivka na krávy

29. 3. 2022

Pohádkové údolí Raurisu,, Hohe Tauern. Chata Gollehenalm

Když jsem, ve věku již seniorském, procházel s kamarádem Vláďou kouzelným údolím Raurisu v rakouských Vysokých Taurech, byla tam úplná inflace krav. Byly úplně všude. Šedivé, hnědé, strakaté. Byly na stráních po obou stranách údolí, lezly dokonce i na skály jak horolezci, povalovaly se vedle cesty, dokonce jedna si lehla přímo na cestu.

Když jsem se k ní opatrně přiblížil, vzpomněl jsem si na svou dětskou kravskou fobii a chtěl jsem ji s odstupem obejít. Kravka se na mne ale upřeně zadívala svýma krásnýma očima a úplně mě hypnotizovala. Dokonce si myslím, že na mě i mrkla. A ve mně se cosi zlomilo a moje kravská fobie byla pryč. V tu chvíli jsem měl chuť si k ní lehnout a drbat ji na hlavě jako svoji malou Britney. Byl to zvláštní okamžik. Vláďa zatím vytáhl kameru a foťák a uprostřed jednoho stádečka přesvědčoval krávy, aby mu chvíli postály kvůli záběru.

Pomalu jsme míjeli údolní chaty a všude byly krávy. A popásaly se na zvláštní, světle zelené trávě. U chaty Gollehenalm jsem se ale musel zastavit, odpočinout si a doplnit zásoby kávy a energie. Vláďa, jako vždy, plný elánu, rázně vykročil dál k Tauernhausu.

„Počkej tady na mě, jo?“ řekl jen. „Za hodinu jsem zpátky.“

Paní domácí za malou chvíli přinesla půllitrový hrnek vonící kávy a k tomu stejně velký hrnek mléka. Vzal jsem hrnek do ruky a tázavě se na ženu podíval. Ta beze slov ukázala rukou na nedalekou louku, kde se popásala v družné pospolitosti bizarní směsice domácích zvířat. Tři prasata, čtyři krávy a opodál i jeden kůň a oslík.

Žena v  charakteristickém rakouském dirndlu mi řekla Guten Appetit a já jsem jen tiše seděl, upíjel kávu a všemi smysly vnímal tu až neskutečně poklidnou a pohádkovou atmosféru pozdního alpského jara.

Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Dokážu si představit tu neskutečnou oázu klidu někde na louce. Nedaleko se pasou krávy a příroda je jak z pohádky...Všimla jsem si, že v oknech chaty i na balkoně jsou květiny. Díky za krásný článek.
Jan Zelenka
Libore, tak takhle blízko jsem s kravami jako ty nekomunikoval. Bohužel. Ale sdílím tvůj názor, že jsou to příjemná a užitečná zvířata. Sblížit se s nimi už asi ale nestihnu.
Martina Růžičková
Moc hezká vzpomínka. Také se krav obvykle bojím, ale ty, které jsme potkávali na alpských stezkách ve Švýcarsku, ve mně strach neprobouzely. :-)
Jan Zelenka
Libore, volům budiž sláva. Ale jen těm čtyřnohým. Ti dvounozí si slávu nezaslouží. Díky za návštěvu.
Libor Farský
Již jsem se o tom asi dříve někdy zmínil, ale vděčím krávám (nebo možná spíš volům) za to, že jsem vůbec na světě. Můj dědeček se narodil na malém statku a když se jednou jako mrně batolil před zapřeženým párem za vozem s nákladem, tak mu to volské či kravské zachránilo život. Jeho tatínek o něm nevěděl, seděl na kozlíku a marně na ty dobré duše hulákal. Nepovedlo se mu je přinutit k chůzi. Dokonce ani když použil bič. Tomu říkám velké zvířecí IQ, vzpomínám s láskou na ně i na dědečka. ♥
Jan Zelenka
Milé dámy, děkuji vám za komentáře. Byli jsme v Hohe Tauern s kamarádem ještě před sezónou, turistů bylo málo, ceny slušné a Alpy jsou kouzelné, hlavně ta nádherná údolí s potoky, rozkvetlými loukami a pochopitelně i s krávami.
Jana Šenbergerová
Tato kurzivka skutečně vnesla do našeho obývacího pokoje "neskutečně poklidnou a pohádkovou atmosféru pozdního alpského jara", přestože u nás teprve začíná.
Alena Velková
Vždycky nás zajímalo, jak to ty krávy v těch stráních v Alpách dělají, že drží balanc, až jsme dospěli k názoru, že mají tu horní nohu kratší...ale to by pak mohly chodit jen jedním směrem :-))
Věra Ježková
Jendo, opět moc pěkné. Mně se kravky v Alpách taky líbily, i se svými zvonečky.
Eva Mužíková
Také jsem obdivovala pasoucí se krávy na horských úbočích rakouských Alp a divila se, kam až se odvážily. Zase jsi mne potěšil, tohle je moje parketa, tomu rozumím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%