Glosa o laskavosti
Ilustrační foto: Pixabay

Glosa o laskavosti

28. 4. 2022

Přemýšlel jsem jednou o laskavosti. Nejsem si totiž vůbec jistý, jestli právě tohle, skoro vymizelé, slovo znají i malé děti. Možná, že ho neznají i mnozí starší. Ale třeba ho znají, ale nejsou schopni se s jeho obsahovou náplní identifikovat.

Nejen pojem „laskavost“, ale i jeho obsah pomalu mizí z našeho života a zůstávají z ní jen malé literární drobky pro nepočetné čtenáře. A protože lidé přestávají číst a raději sedí u počítače, kde vstřebávají všechno možné a nemožné, tak ta lidská laskavost dostává, čím dál tím víc, abstraktní podobu.

Ale abych laskavosti zase tolik nekřivdil. Možná, že nám ještě zůstává v pohádkách, protože pohádky mívají obvykle pozitivní konec. A pozitivní konec znamená, že tam nějaká ta laskavost přece musí být. A dobro tam vždy vítězí nad zlem. Škoda, že děti dnes už moc nečtou a většinou koukají jen do chytrých telefonů.

Dříve dominantní náš Pánbůh zůstal trčet kdesi v minulosti a lidi začala formovat a dělit ideologie. Hlavně ta jediná pravá. No jo, ale jak poznat, v dnešním bipolárním světě, která ideologie je právě ta pravá? Než to člověk pozná, a jestli to vůbec je schopný poznat, tak laskavost v hrůze uprchne někam jinam. Možná právě do těch pohádek, možná i do schůzek milenců, nebo se občas ukryje do rodinného prostředí.

Ono náboženství je taky ideologie, ale pokud je oproštěné od fundamentálního fanatizmu, plní jednoznačně pozitivní úlohu. A v jeho základním dogmatu, myšleno pozitivně, je i mnoho laskavosti a porozumění.

Ale ani příroda není k nám příliš laskavá. Mám takovou obavu, že má svůj vlastní rozum a přizpůsobuje se čím dál tím víc naší diferencované společnosti, kterou rozdělila ideologie. Místo tradiční zimy je venku něco mezi jarem a pokročilým podzimem, lidé chodí s náhubkem na nose a přemýšlejí o tom, koho to vlastně v minulých volbách volili. A příroda nám to dělá schválně. Jen si to vyžerte, když neznáte laskavost. Až se začnete chovat normálně, budu zase hodná.

Měl bych pro ministerstvo školství jeden podnětný návrh. Zahrňte, prosím, do učebních osnov, také laskavost, v celé její šíři, jako jeden z předmětů výuky. Její obsah bych svěřil odborníkům. Máme dnes přece odborníky úplně na všechno. To by bylo, aby se nenašel nějaký odborník i na laskavost!

glosa
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Těm, kteří normálně diskutovali, děkuji za pozitivní ohlasy. A budu muset přemýšlet, jestli nebude lepší psát úplně jednoduché články o jídle, vaření a výletech. Bez nějakých metafor, nadsázky a diskutabilních témat. Aby lidé o tom nemuseli moc přemýšlet. Nechci zde vzbuzovat negativní emoce. Líbo, tvá stanoviska zcela chápu.
Miloslava Richterová
Jestliže laskavý je totéž co vlídný a přátelský, prosím, nehaňte přírodu a rozhlédněte se dnes venku kolem sebe, příroda, na rozdíl od člověka, laskavá je. Ke školním osnovám, vzdělávacímu programu.. v klíčových kompetencích jsou i kompetence sociální..na základě ohleduplnosti a úcty při jednání s druhými lidmi žák přispívá k upevńování dobrých mezilidských vztahů.. tato dovednost se rozvíjí v dalším průběhu života, člověk už sám pracuje na svém rozvoji. Tedy laskavost neprchla, ale je to jen na nás :-)
ivana kosťunová
Laskavost není něco, co se uděluje třeba za vzorné chování, laskavý člověk ani neví, že je laskavý, je mu to prostě dáno, neumí o tom hovořit, nemá pro to definici, a už vůbec to neumí odstupňovat. Mrzí mě, že skvělá glosa pana Zelenky je znehodnocena některými hloupými komentáři. Járovi da C. bych to odpustila - má to v popisu práce.
Martin Vrba
Paní Křapová, ty mé emoce jste zjistila na dálku kyvadýlkem nebo jak? Myslím, že se poradíme v našem Kubu a skoro s jistotou vám bude odebrána ta vaše značka „LASKAVOSTI“, kterou používáte neoprávněně bez příslušného dekretu a chlubíte se jí - cituji: „A také jsem tohle slovíčko začala používat něco jako svou značku - nyní ho mají mé knihy v podtitulu - Laskavé pohádky, Laskavé příběhy.“ koec citace. Člověk, který není laskavý ke značce „Jára Cimrman“ se nemůže chlubit takovou značkou. Cimrman byl znám svou příkladnou laskavostí jak k prostým lidem, tak i k umělcům i technikům a vynálezcům. Tomu poradil to – tomu zase ono a posunul svět hodně dopředu i když zůstal nedoceněn ve své době. :)
Libuše Křapová
Pan Vrbo, víte (nevíte) , je mi celkem lhostejné, co u mne považujete za podrážděnou reakci, a na víc nevidím po vaší odpovědi ani být na vás laskavá. To není povinnost, a když od někoho cítím negativní emoce, tak ani nepoužívám směrem k dotyčnému žádné fráze. A také necítím žádnou nutnost ani povinnost s ním vůbec diskutovat.
Martin Vrba
Paní Křapová, udělala jste mi velkou radost svou podrážděnou reakcí a nebyla v tom ale ani kapka laskavosti a navíc jste nepochopila text – vždyť jsem psal, že jsem vaše pohádky nečetl (nechám si to až na noc) potvrdila jste tak i nechtěně můj úvod v prvním příspěvku ohledně laskavosti, kterou se někteří lidé ohání, ale sami ji v praxi neuplatňují a vidí ji jen ve frázích, že například někoho slušně pozdraví a usmějí se na něho. No – já rozdýchám, ale takhle se necitlivě obořit na našeho velikána Cimrmana, který rozumí skoro všemu, tak to jsem ještě nikoho neslyšel, určitě se o tom ještě poradíme v našem místním klubu J. C. zda na to nebudeme reagovat soudně, že se nestydíte (najděte si koutek společně s paní Řezáčovou a na kolena a odproste Járu Cimrmana – budu to považovat za polehčující okolnost), národ skládá korunku ke korunce na jeho pomník a vy tohle . . . . :)
Libuše Křapová
Pane Vrbo, slušné chování je základem laskavosti. A pokud odsuzujete mé pohádky - za prvé není pro mne zásadní, co si myslí vymyšlená postava, a za druhé, četl jste aspoň jednu z nich?
Hana Řezáčová
Pane Vrbo, ať si Jára Cimrman (a trochu i vy) strčí svoje rady za klobouk :-) Pohádky mají být pro děti milé pohlazení, ne aby se děti už od mala učily dravosti ... Ano, souhlasím, svět a život v něm není vždy jednoduchý, je třeba se trochu otrkat a nenechat se životem vláčet, ale je také třeba vědět, že může být hezký, že většina lidí je slušných, plno věcí umí (nové se učí ) a postrkují svět dopředu, aby byl zase o kousek lepší ... Bylo by dobré dětem říkat, že i ony, až dorostou, se mohou na tom lepším kousku světa podílet ... Když mému vnukovi bylo asi pět, tak na nějakém dětském vystoupení mělo každé z účinkujících dětí říct, co by chtělo dělat až bude velké - někdo chtěl být lékařem, někdo jezdit s náklaďákem, být paní učitelkou, vnuk řekl, že by chtěl zachránit svět - tak čekám, až se mu to povede :-)
Jiří Dostal
:-) Ptáme-li se po laskavosti, je dobré začít u laskaného a přiznání z něho třeba i vymlátit... :-)
Jana Kollinová
Zajímavá glosa na téma laskavost a neméně zajímavé komentáře. Zdá se, že mnozí senioři mají jasně vyprofilovaný význam slova laskavost a to je dar přenosný na potomky. Dokonce je 13. 11. Světový den laskavosti. Přiznám se, že jsem nikdy nepřemýšlela zda mé chování, pocity, činy jsou laskavé. :-( :-)))))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?