FEJETON: Copak jsme to za zvíře?
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Copak jsme to za zvíře?

24. 7. 2022

Je zvláštní, jak je naše řeč napěchovaná různými přirovnáními a metaforami se zvířecím obsahem. Napadlo mě to, když jsem v tramvaji vyslechl část hovoru dvou pánů: „Nechápu, jak si ta koza Máňa mohla vzít Láďu, vždyť je to vůl jak lev.“ „To se nediv, ona je taky pěkná slepice.“

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Tomáši, jako obvykle : to nemá chybu! Naprosto se ztotožňuji s Julií ( možná bych obměnila: pracujte jak pilný mraveneček) a s Helenkou. ☼
Helenka Vambleki
Řehtám se tu jako kobyla a z očí mi tečou krokodýlí slzy. Chtěla bych si z toho něco zapamatovat, ale nemám paměť jako slon :)
Soňa Prachfeldová
Skvělé. často také používám příměr se zvířátky,
Jana Šenbergerová
Takové články nazývám občerstvením. Pro duši, která se blahem tetelí a pro mozek, který si připomene, co všechno uložil do paměti. A také pro uši, které si vybaví zvuky se zvířaty i lidmi spojené, to když někdo hýká jako osel, kváká jako žába, vrčí jako pes, přede/vrní jako kočka atd. A pak je mi také blaze u srdce, jak je to hezky na tom světě všechno propojené.
Libor Farský
Výborně ! Na toto téma mám celou řadu knížek, zejména s vysvětlováním pro děti. a již dlouho mě to baví a inspiruje k různým vylepšováním. Také se mi líbil na netu termín "Kudlanka bezbožná" Opět Vám tleskám :-)
Marcela Pivcová
Přirovnání nás lidiček ke zvířatům je časté a vděčné téma. Našel jste opravdu velké množství příkladů. V jednom z článků jsem také nějaké uváděla - ale Vy jste si vzpomněl snad na všechny, které existují a vtipně je vypsal.
Hana Řezáčová
Já su holubička :-)
Blanka Lazarová
Zase pěkně. Zvířecí přirovnání používám často. Mám jedno speciální - místo slepice používám pipikoko.
Jana Vargová
Někdy je to urážka zvířete, když se k němu přirovná zvláště povedený lidský jedinec. Vy prosím držte linii pracovité včelky. Díky za další skvělé nedělní čtení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%