Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60
FEJETON: Copak jsme to za zvíře?
24. 7. 2022Je zvláštní, jak je naše řeč napěchovaná různými přirovnáními a metaforami se zvířecím obsahem. Napadlo mě to, když jsem v tramvaji vyslechl část hovoru dvou pánů: „Nechápu, jak si ta koza Máňa mohla vzít Láďu, vždyť je to vůl jak lev.“ „To se nediv, ona je taky pěkná slepice.“
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Soukupová
26.7.2022 13:20
Tomáši, jako obvykle : to nemá chybu! Naprosto se ztotožňuji s Julií ( možná bych obměnila: pracujte jak pilný mraveneček) a s Helenkou. ☼
Helenka Vambleki
26.7.2022 07:04
Řehtám se tu jako kobyla a z očí mi tečou krokodýlí slzy. Chtěla bych si z toho něco zapamatovat, ale nemám paměť jako slon :)
Jana Šenbergerová
25.7.2022 15:18
Takové články nazývám občerstvením. Pro duši, která se blahem tetelí a pro mozek, který si připomene, co všechno uložil do paměti. A také pro uši, které si vybaví zvuky se zvířaty i lidmi spojené, to když někdo hýká jako osel, kváká jako žába, vrčí jako pes, přede/vrní jako kočka atd. A pak je mi také blaze u srdce, jak je to hezky na tom světě všechno propojené.
Libor Farský
24.7.2022 22:27
Výborně ! Na toto téma mám celou řadu knížek, zejména s vysvětlováním pro děti. a již dlouho mě to baví a inspiruje k různým vylepšováním. Také se mi líbil na netu termín "Kudlanka bezbožná" Opět Vám tleskám :-)
Marcela Pivcová
24.7.2022 15:57
Přirovnání nás lidiček ke zvířatům je časté a vděčné téma. Našel jste opravdu velké množství příkladů. V jednom z článků jsem také nějaké uváděla - ale Vy jste si vzpomněl snad na všechny, které existují a vtipně je vypsal.
Blanka Lazarová
24.7.2022 11:52
Zase pěkně. Zvířecí přirovnání používám často. Mám jedno speciální - místo slepice používám pipikoko.
Jana Vargová
24.7.2022 06:21
Někdy je to urážka zvířete, když se k němu přirovná zvláště povedený lidský jedinec. Vy prosím držte linii pracovité včelky. Díky za další skvělé nedělní čtení.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA