Všechny fotografie z rodinného archivu Jana Zelenky
Příběhy naší rodiny: O třebenické babičce
12. 8. 2022Mít dědečka a babičku je docela normální. Na tom není nic divného. Dědečka i babičku měl, nebo ještě má každý. Dokonce ve dvojím vydání. Moji třebeničtí prarodiče byli bohužel jen v jednom vydání. Jako dítě jsem to vždycky cítil jako křivdu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Naděžda Špásová
12.8.2022 14:36
Tak já například měla sice dvě babičky, z toho otcovu jsem viděla jednou v životě a druhá babička byla volyňská Češka. Dědečka jsem neměla ani jednoho. Ten otcův se prý upil k smrti a ten druhý byl zabit na Volyni. Na rozdíl od jiných skoro žádné hezké vzpomínky na prarodiče nemám.
Jan Zelenka
12.8.2022 13:32
Přátelé, moc vám děkuji za ohlasy. Já jsem si užil jen prarodiče se strany otcovy. A byly to vždy moc příjemné návštěvy, spojené s vycházkami do kouzelné krajiny Středohoří s otcem, který byl velkým patriotem.
Zdenka Soukupová
12.8.2022 13:09
Zažila jsem oba dědečky i babičky. Babičky byly ale obě nevlastní. Ty vlastní zemřely velmi mladé, když máma a táta byli ještě malí. Jedna babička bydlela daleko, takže jsem ji vídala opravdu málo. A s druhou jsme bydleli v jednom domku a to byla babka. Vlastní děti neměla (tátu vyvdala) a k nám vnoučatům se nechovala moc hezky. Neměla jsem ji ráda. Takový je život.
Alena Tollarová
12.8.2022 12:57
Mít babičku a dědečka zase tak normální není. Mého narození se nedožil ani jeden z nich. Z tatínkovy strany o nich nevím vůbec nic. Z maminčiny mi babičky nahrazovaly bába lukavská a bába lovosická - prosím bez jakéhokoliv hanlivého přídechu - babiččiny sestry. Ráda na ně vzpomínám.
Jana Jurečková
12.8.2022 12:48
I já já jsem měla svoje babičky, obě byly vlídné, milé, laskavé. Jak jsem se těšila na buchty, koláče, na prázdniny. Nelze si nevzpomenout! Vlasy dozadu učesané a šátek. Tehdy se to tak nosilo.
Alena Švancarová
12.8.2022 11:48
Já jsem poznala 2 babičky,ale ani jednoho dědečka.Oba už nežili,když jsem já spatřila světlo světa.Vzpomínáte na vdolky a vůni marmelády z meruněk.Já zase na to,že mě babička naučila háčkovat a plést.A druhá babička mi říkala Macku.Tenkrát,v době hlubokého dětství,jsem si neuvědomovala,že tady jednou ani jedna nebude a pak teprve bude člověk vzpomínat a říkat si ,jak by jim řekl,že je má rád.
Krejcar Stanislav
12.8.2022 10:23
Nu ,ano vzpomínání na dobu našeho mládí a jablek nezralých. Dětství a doba bezstarostného mládí bez politického podtextu dneška, kdy starosti přebírali rodiče a prarodiče za nás. To byla i doba třešní Karšovek, Holovouského Malináče nebo i Pourova zelí ke krouhání, My jsmezažily jen dobu Tondy Zápotockého, Honzikovu cestu nebo Kuřata na cestách , či Hledáme písničky pro děti ještě v černobílé televizi. a Štěpánku Haničincovou a Pavlínku Filipovskou. To bylo naše mládí.
Eva Kopecká
12.8.2022 09:20
Zlaté renety a nonety měl děda taky...nejlepší jablka, která jsem kdy jedla.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA