Páv - ozdoba zahrad
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Páv - ozdoba zahrad

22. 8. 2022

Skládám já dnes básničku pro přátele na íčku. Vždyť básnění v nás každém žije a trocha "poezie" nikoho nezabije.

Nade mnou múza se vznáší, je to dřina, je to k pláči. Jsou to ale slzy radosti, v tuto chvíli nemám žádné starosti. Vlastně mám, aby můj rým se nerozplynul jako dým.

Povím vám o kráse paví, pozorovat ji, neskutečně baví. Krásné stvoření je páv, až jsme z něho všichni paf. Ten když roztáhne svůj chvost, to je přímo barev skvost. On si pyšně vykračuje, svoji krásu ukazuje. Má být na co hrdý, je ozdobou zahrad, on to předváděním stvrdí.

Lidský páv, jehož pýcha vede až do oblak, to je jiná. Ten nikoho nedojímá. Když se lidský páv natřásá a chvástá, od něho pryč rychle, než začne kout svoje pikle. Pyšný je a nadutý, měšec plný k prasknutí. K vzteku je i k smíchu, tak ukazovat svoji hloupou pýchu. Odejdi ty hlupáku, jsi k smíchu, ty  prachatý šupáku.

V Libverdě žije v parku jeden pyšný páv, ten krásný pták, jehož krása míří do oblak. 

Řekové zasvětili tyto ptáky bohyni Heře za jejich schopnost chránit dům před cizími lidmi a lovit škůdce. Pávi nesli Heřin vůz po obloze. Chování těchto ptáků předpovídalo budoucnost. Oči v ocasu symbolizují vševidoucí oko Boží.

Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
No Soni, už i ty? Mám na mysli to básnění. Takhle vyfotit páva se mi nikdy nepovede. :-)
Marie Seitlová
Krásné verše, krásné fotky i ten páv.
Anna Potůčková
Pávy chodím obdivovat většinou do podzámecké zahrady v Kroměříži, kde jich mají spoustu a každoročně mají i svá malá pávátka. Soni hezky jsi to dala do rýmu. Eleno pokud chceš páva s rozevřeným ocasem, doporučuji návštěvu v Kroměříži. Je tam několik pávů a když jej nerozevře jeden, tak určitě druhý, třetí atd. Zatím jsem tam každý rok viděla na jaře předvádějícího a namlouvajícího páva.
Elena Valeriánová
Soused u zahrady má paví pár. On každou chvíli uletí a pořád řve. Ještě se mi nepodařilo vyfotit páva s rozevřeným ocasem.
Blanka Lazarová
Soni, pěkné, pěkné , pěkné. Můžeš být na sebe pyšná jako páv. :-)
Alena Švancarová
Páv je krásný pták,při pohledu na něj řeknu áááááááááách.....
Daniela Řeřichová
Hezké fotografie. Asi nejvíc pávů vídám ve Vojanových sadech, mají tam svůj strom. Paví pera nesbírám, prý přinášejí smůlu.
Vladislava Dejmková
Pávy se také vždycky snažím vyfotit. Třeba na Pardubickém zámku, na Konopišti či v Třeboni. Vždycky si ze mě dělají legraci. Natřásají se a v poslední chvíli utečou nebo uletí.
Marie Novotná
Moc hezké,poesie i fotečky.
Alena Tollarová
Pávy taky obdivuji. V Ploskovicích na zámku mají celý "pávinec", zrovna se tam chystám a doufám, že najdu nějaké to paví pero.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.