Knihovnice Na Skalce v Okrouhlici
Všechny fotografie: Marie Novotná

Knihovnice Na Skalce v Okrouhlici

23. 8. 2022

Krajská knihovna Vysočiny přilákala knihovnice z MIKROREGIONU URBANICKÁ BRÁZDA na komentovanou prohlídku jako ocenění za jejich 15ti letou činnost. V tomto spolku působí i naše íčkařka Dana Kolářová. Požádala mne i Jarku o několik informací a tipů, co ještě navštívit a kde se dobře najíst. Sešly jsme se na obědě.

Knihovnicím se zalíbil můj návrh navštívit malý atelier Na skalce v Okrouhlici, který patří mému kamarádovi, prasynovci malíře J. Zrzavého p. Langpaulovi. Patří mu také mnoho fotografií se strýcem Zrzavým a jiné dokumenty.

Už na nás čekal a zavolal si ještě předsedu spolku Pro záchranu rodného domu malíře Jana Zrzavého, kamaráda p.Šoupala. Uvítání bylo velmi přátelské a informace o jeho spolužití s malířem a vše od narození, vzniku jména Zrzavý až do posledních chvil malíře Zrzavého byly vyčerpávající.

Předseda p.Šoupal vypověděl ženám o práci a aktivitách Spolku, ale i o nespolupráci s obcí a spolupráci s KČT i jinde. Škola, která měla být Spolkem pro záchranu rodného domu J.Zrzavého zachráněna, byla novým starostou obce použita na sklad a vzorkovnu skla zdejší firmě sídlící hned vedle bývalé školy. Všechny protesty, ať písemné či ústní, nebyly vyslyšeny. A proto p.Langpaul začal své i vypůjčené či koupené písemnosti, skicy a obrazy vystavovat u sebe na svém pozemku. Napsal i několik menších knih spojených se Zrzavým. Spolupracuje s mnoha spolky, i zahraničními, a propaguje díla Zrzavého na výstavách po republice. Byl spolu tvůrcem knihy LIPNICKÁ BIBLE, ale i jiných spojených se životem v obci či života Zrzavého.

Byl to hezký den a sektání s Danou a jejími knihovnicemi se vydařilo, všem se líbilo.

Dano, tak zase příště na shledanou.

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Maruško, byl to moc zajímavý výlet. Potěšilo mě, že jsem byla Tebou i Danou na tuto prohlídku expozice přizvána. Cením si iniciativy i odborné a náročné práce pana Langpaula a pana Šoupala, kteří se snaží se svým Spolkem zachraňovat odkaz díla Jana Zrzavého v nezáviděníhodných podmínkách. Tobě musím také ještě poděkovat za chutné sladké překvapení pro všechny účastnice výletu.
Eva Mužíková
Maruško díky za informaci....
Soňa Prachfeldová
Maruško moc hezké setkání a zajímavá návštěva na Skalce. Takoví lidé, kteří venují svuj čas významným osobnostem, zaslouží úctu a podporu samosprávy. Zřejmě starosta a spol nemá vztah ke kultuře a umění a to je špatně.
Dana Kolářová
Ano Maruško, byl to hezký den a setkání se vydařilo ke všeobecné spokojenosti. Ještě jednou děkuji za doprovod a těším se, že se brzy uvidíme. Tak zase příště Maruško a Jarko.
Daniela Řeřichová
Marie, děkuji za zajímavý článek . Stejně jako Jitka považuji za smutné, když místní samospráva bojkotuje takový smysluplný projekt. Ještě že existují lidé, kteří věnují čas a energii zachování odkazu našich významných osobností.
Anna Potůčková
Hezká akce pro knihovnice a setkání se jistě uskutečnilo s Danou v přátelském duchu.
Jana Šenbergerová
Maruško, díky za informaci o zajímavé akci. Tímto zároveň zdravím děvčata z íčka, která se jí zúčastnila.
Jitka Hašková
Díky za zajímavé informace a fotky. To je neuvěřitelné jací dokáží být volení představitelé kulturní ignoranti. Výstavy Jana Zrzavého v Praze patřily k mým nejoblíbenějším výstavám. Mrzelo mě, že obří obraz Kleopatry byl prodán do zahraničí a není Národní galerii.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%