Komentář: Tak už bylo dost kňourání
Ilustrační foto: Pexels

Komentář: Tak už bylo dost kňourání

30. 8. 2022

V Událostech na ČT nejdříve nad financemi brečela důchodkyně. Tedy přesněji, emoce ždímala hlavně autorka reportáže. Senioři se prý bojí, stydí se žádat o příspěvek na bydlení, Soňa Pekarová Adamová si sype popel na hlavu, díl viny prý nesou i politici...

Padají silné fráze typu „prohlubování chudoby seniorů“. Proti nim je další důchodkyně, 91letá řídička, svatá: „Já si nenaříkám, ale každá koruna dobrá“, víc prostoru však nedostane.

Pár minut nato brečí další příspěvek s tématem „zdražování obědů“ nad samoživitelkou, dvě zaměstnání, tři děti. „Už loni její děti často do jídelny nechodily,“ dojí emoce autorka. Školní obědy zdraží asi o čtyři korun těsně nad 30 korun. S problémy se v příštím roce bude prý potýkat „střední vrstva obyvatel“, hrozí reportáž.

Ráno otevřu internet a v nabídce zpráv na mě vyskočí: „“Už nemůžu jít ani nakoupit.“

„Chudoba trápí tisíce seniorů“, brečí Český rozhlas a paní Božena z Písku. Celý život prý pracovala, 75letá, samoživitelka, dvě děti, důchod 7000 korun, za bydlení s poplatky 4500 korun, denní rozpočet 40 korun včetně léků. Děti jí pomoc nabízejí, nechce být přítěží. „“Myslím, že jim také zbývá málo“, říká s třasem v hlase.

A já si říkám, dost už! Proboha, co budou veřejnoprávní média vysílat v prosinci?!

Aby bylo jasno, nic proti nim nemám, stále je považuju za nejlepší zdroj informací v češtině a souhlasím se zvyšováním koncesionářského poplatku. Vysoká inflace a zdražování energií je ale zjevně zastihly nepřipravené. A místo, aby se snažily rychle zorientovat a šířit osvětu a optimismus, dělají laciný bulvár. Mimochodem – znám několik „starodůchodců“. Nikdo z nich, opakuji nikdo, si nestěžuje, někteří otevřeně řeknou, že finančně se tak dobře nikdy neměli.

Ale zpět k paní z Písku. Současný důchod 7000 korun je tedy hodně malý na celoživotní práci, až se mi nechce věřit, ale budiž. Bydlení s poplatky za 4500 korun jasně volá po příspěvku na bydlení, v orientační kalkulačce MPSV mi vyšlo 2400 korun. Asi byla autorka líná…

A věta „Nechce být přítěží dětí“? To je obrovské téma. Důchody stále více drtí evropské rozpočty. V Asii to řeší jinak – o rodiče se starají děti. I my máme v zákoně vyživovací povinnost dětí vůči rodičům. Jen se o tom nemluví. U nás je jaksi samozřejmé, že prarodiče často něco „vrazí“ dětem či vnoučatům a často se stydí, když jim na to důchod nestačí. Opačně je to téměř nepřestavitelné. Je čas o tom začít mluvit.

Mimochodem kalkulačka MPSV ukázala příspěvek pouze 140 Kč měsíčně, kdyby paní bydlela ve svém. Ideální řešení? Prodat byt s věcným břemenem na dožití. A žila by si jako nikdy. Další téma, které je aktuální, ale pominuté. Samozřejmě, třeba být ostražitý, vše dobře ošetřit. Přesně prostor pro média veřejné služby.

Zkrátím to. Nejen politici, ale i Česká televize a Český rozhlas musí místo pláče a hysterie šířit nyní osvětu a střízlivý optimismus. Jasně, že to dá víc práce než bulvární lkaní. A také notnou dávku optimismu, protože ať chceme nebo ne, jsme ve válce. Cesta k vítězství je přitom banálně lehká - stačí, aby blok s 20násobným hrubým domácím produktem snesl trochu nepohody a udržel podporu a dodávky zbraní. Jestli ji prohrajeme, dáme za pravdu všem, kteří hovoří o rozkladu a zahnívání Evropské unie a o rozmazlené evropské civilizaci neschopné uhájit si svou pozici ve světě. S dalekosáhlými důsledky.

Vladimír Matějovský,
autor je novinář zaměřující se na veřejné finance a finanční trhy (zveřejněno s jeho svolením)

důchody média peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Článek se mi nelíbí. Doji emoce je strašný výraz. Optimismus je mi nanic, jsem realista. Omlouvám se za chyby, píšu z tabletu. Proto taky radši neklikam na hvězdičky, abych nedala víc než jednu.
Eva Kopecká
Každý důchodce musí vystačit s tím, co má, bylo to tak vždycky, a nic na tom nezměníme. Je dobré na to trochu myslet a nemít mezery a prostoje, aby byly odpracované roky a pořádně odvedené sociální a zdravotní. Nerozhádat se s dětmi, aby nebydlely na opačném konci republiky a raději vést život tak, abychom bydleli ve svém a v tak optimálním, abychom to zvládali, i když přijde stáří a nemoc. Tedy barák na konci vesnice, kde není obchod, autobus tam jede jeden denně a kde si musím sama štípat dříví, nebo podnájem ve městě, kde spoléhám, že domácí nezvedne poplatky, šťastné řešení není. Stejně jako dát mladým barák s tím, že tam v poklidu dožijeme. Mladí můžou jít od sebe a člověk je rázem bez bydlení. Doba vždycky donese nějaká negativa, přišel covid, přišel válečný konflikt poblíž, a je všechno jinak. Zlevňování myslím očekávat nelze.....
Pavel Ouběch
S článkem naprostý souhlas! Ani nám, ani Ukrajině nikdo válku nevyhlásil a přesto jsou obě (a nejen ty) země ve válce. Rozdíl je ten, že nás brání a za nás umírají Ukrajinci. My je jen vojensky a politicky podporujeme.
Soňa Prachfeldová
Správně řečeno, vláda neumí , nezvládá, pouze program Antibabiš to fakt nevyřeší.
Oldřich Čepelka
Ilonka je kousavá a opravdu nejsme ve válce v tom tradičním smyslu, že by tudy jezdila cizí vojska. Chápu to spíš symbolicky: dodáváme zbraně, pečujeme o válečné běžence, snášíme důsledky sankcí. Žádné záložníky nemusíme mobilizovat, to je fakt. Ale mně dnešní doba moc normální nepřipadá. - Jinak souhlas s JArmilou. Jen si nemyslím, že vláda nechce, ale že neumí a nemůže. Lidi ve vládě a na ministerstvech mají svou kapacitu, nám sem navíc dopadlo to EU předsednictví, to je obrovská pracovní zátěž!
Jarmila Komberec Jakubcová
Nesouhlasím s autorem článku, že jsme ve válce. Pokud padne český průmysl nebo nebude konkurence schopný z důvodu drahých energií, tak nám nepomůžou ani tři svetry a palčáky a kulichem. Vláda nepomáhá průmyslu a zřejmě ani nechce.
Oldřich Čepelka
Opravdu jsme se měli posledních 30 let jako celek docela dobře. To měla nedávno M. Pekarová Adamová naprostou pravdu. Výborně, Heleno a Olgo. Teď se skuhrá až moc, měli bychjm ubrat. Vždycky je spousta lidí, kteří se mají špatně. Ale většina na tom tak zle není. A Soňo, na jakou objednávku že píšou média? To platilo před 50 lety. Média prostě baví strašit a překvapovat. - Jo a všichni víme, že průmysl je na tom špatně a senioři – jako celek, tj. většina z nich – jsou na tom dobře. Nikdy nedostali tak přidáno jako letos a sice všichni fňukají, ale v nákupních vozících se to jaksi neprojevuje. Většina seniorů jsou držáci, nebojím se o ně.
Ilona Erika Kolář
Článek se mi vůbec nelíbí a jsem alergická na to, když mi někdo tvrdí, že jsme ve válce. Ještě zbývá, aby pan autor vyzval seniory, aby se přihlásili dobrovolně na frontu a šli bojovat.
Dana Divišová
Netřeba omílat, jak je všechno špatně. Občané to už vidí nebo uvidí na zálohách. Pokud někdo v domku platil 3,5 tis. za plyn(bude platit 9000) a 4,5tis. za elektřinu (bude platit 12000), tak si můžeme lhát a přetvařovat se, jaké nás čekají skvělé zítřky. Až nebudou mít nemocnice a školy dostatek energií, tak nás opět čeká skvělá budoucnost. 20% firem už ví, že energie nezaplatí. Jak píše Svaz průmyslu, vaříme se jako žáby ve vodě. Ono totiž nejde jen o důchodce, pokud se bude propouštět, dojde i na rodiny s dětmi. Stačilo by možná trochu rozhodnosti a vzít si mustr v zahraničí. A ne mít za ministra průmyslu arogantního bankéře a za ministra financí člověka, který má jedinou myšlenku-antibabiš. To opravdu nestačí.
Soňa Prachfeldová
Článek z mého hlediska není objektivní. Média píší nesmysly na objednávku, opět se chce manipulovat lidmi a vyvolávat nenávist a strach /pane Bože jen ne třídní/. Žadný učený z nebe nespadl a věřím ekonomům, kteří nepodléhají politickým a populistickým názorům nejen politických stran. Popichovat a zesměšňovat lidi proti sobě je nefér.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%