Fotografie: archiv Jana Zelenky
Svět písniček a skladatelů první republiky 1
13. 9. 2022Po třech dílech seriálu prvorepublikových reklam nyní, pro íčkové čtenáře, něco známějšího a veselejšího. Budou to vesměs známé písničky, které vycházely za první republiky ve velkém množství v nejrůznějších nakladatelstvích, nejčastěji ve dvojlistech, v cenách od 1,50 do 2,50 Kč.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
13.9.2022 22:34
Přátelé díky za vaše komentáře. Přiznám se, že jsem si při psaní ty písničky prozpěvoval.
Margita Melegova
13.9.2022 22:31
Pane Polansky, napsal jste presne tak jak to citim, neni co k tomu dodat.
Marcela Pivcová
13.9.2022 21:52
Pane Jendo, jsem ráda za Vaše připomínání těchto kdysi oblíbených a známých písniček. Některé si pamatuji od dětství, hrával je a zpíval náš děda. Měl velmi rád hudbu a mnoho známých melodií dovedl podle poslechu zahrát na housle. Některé měl i nahrané na deskách. Po letech jsem mezi věcmi, které zůstaly v babiččině domku, našla jeden sešit Hašlerových písniček. Tehdy mě ale víc lákal jiný styl hudby a zmíněný sešit písniček se někde ztratil...
Zuzana Pivcová
13.9.2022 19:57
Ráda si někdy koupím časopis Retro, který vzpomíná nejen na prvorepublikové herce, ale i na další umělce. Nebo občas narazím na nějaký dokument v TV. Váš přehledný příspěvek mě velmi zaujal.
Dalibor Polanský
13.9.2022 19:27
Sice se říká, že za našich mladých let byla tráva zelenější a sníh bělejší, ale tyto melodie byly opravdu krásné a dnešní hudba se jim nikdy nemůže vyrovnat.
Rostislav Mraček
13.9.2022 19:17
Téměř o všech zde jmenovaných mám nějaké čtení ve své knihovně. A je mi líto, že po mně je už mí potomci číst nebudou! Děkuji za pěknou připomínku dávných muzikantů.
Blanka Lazarová
13.9.2022 17:54
Jendo, pěkná připomínka starých časů. Pustila jsem si pár písniček na youtube.
Daniela Řeřichová
13.9.2022 17:33
Určitě je za článkem spousta práce. Uvedení zpěváci a skladatelé spíš patřili do generace mých prarodičů.
Anna Potůčková
13.9.2022 17:30
Moc hezký článek díky kterému si ted asi nějakou dobu budu prozpěvovat Strahováčka. Ta písnička se mě moc líbí
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA