Rujána, zajímavé místo pro dovolenou
Všechny fotografie: Eva Dejmková a Pavel Dejmek

Rujána, zajímavé místo pro dovolenou

17. 9. 2022

Hned na začátku se musím přiznat, že jsem nikdy na tomto ostrově v Baltském moři nebyla. Impulsem k napsání tohoto článku byly pŕedevšim krásné fotografie mé snachy Evy a hlavně nadšené vyprávění mých vnoučat o tom, co na letošní dovolené na Rujaně viděla a zažila. 

cestování moře
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Nebyla jsem tam, ale článek a hlavně fotky se mě líbí! Byla tam ale kamarádka a tehdy se ji tam moc líbilo - je to už pár let, snad 10 roků
Jitka Hašková
Já jsem byla na Rujáně s manželem v 80. letech, moc se nám tam tenkrát líbilo.
Věra Ježková
Na Rujáně jsem nebyla, což coby germanistka vnímám jako mezeru ve vzdělání. Zajímavý článek, hezké fotky.
Marcela Pivcová
Také děkuji za pěkné vyprávění - připomnělo mi léto, kdy jsem poprvé viděla opravdové moře. Do té doby jsem moře obdivovala jen z barevných obrázků nebo filmů. Zuzka v článku Mělo to být super léto z r. 2012, uvedeného zde na portálu, popsala společné zážitky skupiny vysokoškolaček v létě 1968 i s nečekaným závěrem dvouměsíčního pobytu.
Zuzana Pivcová
Děkuji, Vlaďko, za návštěvu mé milé Rujany. V době, kdys na portálu ještě nebyla, zde vyšly dva mé mé články - 2012 Rujána mě po téměř 44 letech přivítala lijákem a 2013 Pět podzimních lístků z Rujány. U článků ale, stejně jako u všech počátečních článků, došlo po reorganizaci portálu o několik let později k zmizení přílohových fotografií. Tak alespoň texty, bude-li Tě to (případně i další) zajímat.
Daniela Řeřichová
Milá Vlaďko, díky tvému krásnému článku jsem zjihle prolistovala některé z fotoalb. Poprvé jsme byli na Rujáně na svatební cestě v roce 1973, naposled v roce 1990. Měli jsme možnost bydlet na mnoha místech u přátel, takže jsme obdivovali Sassnitz, Kap Arkonu, Prerow, Warnemünde, rádi jsme pobývali na ostrovech Hiddensee a Usedom. A což hansovní město Stralsund aj. Vozili jsme si s sebou Windschütz- větrnou zábranu z textilu, kterou jsme připojili k plážovému koši. Ale nejlepší to bylo na skalách a ve vysokých vlnách. První, co se naučili naši předškoláci bylo: Zweimal fünf, tedy dvakrát pět (kopečků zmrzliny). Letos byl na Rujáně vnuk s rodiči a plánují jet příští rok znovu. :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Na Rujanu jsme v mládí jezdili s manželem a synem. Náš podnik měl možnost 10ti denní tzv. výměnný pobyt ve Wieku na Rujáně a pracovníci bývalé NDR zase jezdili do našeho rekreačního střediska na Špičáku. Oni milovali kochání se pohledem do SRN kam občas se i pokoušeli přejít hranici.Projezdili jsme celou Rujanu, jen Balt byl trochu chladnější. Ale moc ráda vzpomínám. Moc hezké fotky i povídání mi tuto dobu přiblížilo.
Jan Zelenka
Pěkné vyprávění mi vyvolalo vzpomínku na naši krásnou dovolenou na Baltu, v kempu v Dierhagenu, ještě v dobách bývalého NDR. Jeli jsme tam dvěma auty, s kamarádkou a čtyřmi dětmi. Vzduch byl 16, voda 12, děti měly modré zadnice, ale koupali jsme se všichni. A já jsem se tak otužil, že jsem u moře chodil nahatej, jako ostatní Němci. Komunikace byla bez problému, mluvil jsem dobře německy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%