Víte, co jsou banketky?
FOTO: Jan Raška

Víte, co jsou banketky?

2. 10. 2022

Při současných prodlužujících se večerech jsem se probírala svým kuchařským sešitem a narazila jsem na recept na přípravu banketek. Nelekejte se, ani nevolejte policii, nejedná se o tajnou výrobu oběživa, ale o trochu zapomenuté pečivo. Jsou to malé rohlíčky, které se dřív daly běžně v pekařství koupit. Byly vhodné jako doplněk k některým polévkám - jedná se právě o ty sytější bramboračky, dršťkovky, gulášovky, nebo k předkrmům jako salátům a dalším. A děti je zbožňovaly, byly menší a tak byly rády, že nemusí jíst celý velký rohlík. Tak jsem se rozhodla, že vám můj recept také předám.

Domácí banketky

150g hladké mouky
50g hrubé mouky
8 dl vlažného mléka
10 dkg droždí
50g másla
1 žloutek
Sůl , trochu cukru
1 bílek na potření
Pečící papír

Postup práce

Nejprve uděláme kvásek: droždí+cukr+2 lžíce mléka+ trochu mouky. Do mísy nasypeme smíchanou mouku se lžičkou soli, uděláme do ní důlek, kam nadrobíme droždí a cukr a lžíci mléka a posypeme moukou. Dáme na chvíli do tepla, aby vzešel kvásek. Jakmile nakyne, přidáme zbylé přísady s rozpuštěným máslem a mlékem a vše zaděláme, aby vzniklo středně tuhé těsto. Přikryjeme mísu s těstem a dáme ji do tepla kynout asi na ½ hodiny, podle tepla.

Vykynuté těsto lehce rozválíme a nařežeme přibližně stejné kousky těsta,  a tvoříme z nich malé rohlíky. Naskládáme je na plech s pečícím papírem, necháme je ještě chvíli kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do předehřáté trouby při střední teplotě dorůžova. Banketky se hodí k polévkám, k salátům ke svačině a podobně.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Abych nevěděla :-), něco jsem se jich napekla. Učňovská pekárna byl oficiální provoz pro zásobování krkonošských rekreačních zařízení a obyvatel v okolí. Pracovali jsme 10 dnů v každém měsíci za učňovský plat 35,- - 40,-Kčs měsíčně :-)
Ivona Lachová
Banketky byly výborné. Po roce 1989 se po nich slehla zem. Kdysi se prodávaly i karlovarké rohlíky, loupáčky, sladké rohlíky a briošky. Dneska sladké rohlíky jsou nazývány loupáky, opravdové loupáky a karlovarské rohlíky vůbec u nás nejsou. A o banketkách platí to samé.
Zuzana Pivcová
Banketky jsou v Praze k sehnání v některých lepších pekařstvích nebo na Hlavním nádraží, tedy už obložené. Tady v Týně ne. Ale mají tu tzv. italské špičky a ty jsou také moc dobré. Děkuji za recept.
Miloslava Richterová
Děkuji, vyzkouším :-)
Jitka Hašková
Samozřejmě, dřív bývaly v každém pekařství.
Jana Šenbergerová
Banketky jsme kdysi také kupovali, sama jsem je nikdy nepekla. Recept se ale může hodit, jen těch 8 dl mléka bych neriskovala a spokojila bych se s 8 cl.
Alena Švancarová
Domácí pečivo je dobré,když je čerstvé.Druhý den je z něj guma.Moje zkušenost.A tak ho nepeču.Ale recept si opíšu,třeba se někdy hodí,pečivo k přímé spotřebě.
Irena Mertová
Vyrábět je nebudu, moc šikovná na pečení nejsem. Ale chuť mám na ně velkou :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%