Zralý jedinec. Tak se má říkat lidem ve věku nad šedesát
Ilustrační foto: Ingimage

Zralý jedinec. Tak se má říkat lidem ve věku nad šedesát

9. 11. 2022

Starší zkušenější kolega mi poradil. Tak například tato věta už na půdě univerzity v britském Manchesteru nezazní. Slova „starší“ či „důchodce“ zakázala. Někomu je to k smíchu, někdo to považuje za ukázku, že se společnost v těžké době zabývá banalitami.

psychika stárnutí
Hodnocení:
(4.8 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Jo a ještě k Vám paní ježková když jste si o to řekla, jsem ráda, že se Vám moje verše v podání paní Švancarové líbily.
Lenka Kočandrlová
Něčím se ti vědátoři živit musí....tak si vymýšlejí blbosti. Mně není jedno,že už jsem stará,ale nedá se s tím, bych řekla, nic dělat. Uvnitř je mi stále tak dvacet,ale to není vidět. Před asi rokem jsem byla u pultu nazvána mladou paní,takže je vše relativní. Oslovování babi a dědo v nemocnicích a důchoďákách bývalo běžné a připadalo mi to příšerné.Tak aspoň o kousek jsme se už posunuli.....
Jitka Caklová
Paní Hano, to co jste vyjmenovala, nebyla zralost, ale samozřejmost. Ke zralosti jsem musela nejprve dostat pořádně "přes držku" :-) :-)
Hana Řezáčová
Paní Jitko, vše svědčí o tom, že jste zralá byla dávno - vychovala jste děti, postarala se o pěkné bydlení, chodila jste do práce, starala se o domácnost atd., aby byli všichni doma šťastní ... V 68, jak píšete, vám možná jen doklaplo, že už je čas si trochu oddechnout a dělat šťastnou i sebe ... Zralost člověka nesouvisí s počtem desetiletí, které prožil, ale s jeho přístupem k životu ... Vědci z článku ruší dělení a) a zavádějí dělení b) - jsou jak "mladý vrany" :-)
Soňa Prachfeldová
Společnost, která neustále omílá slovo stáří, důchodce, zralý , nejvice jitří postoj k seniorům, jako by tu ti, již byli zbyteční a neviditelní. Přitom jsou vidět všude a jsou mezi nimi rozdíly zrovna tak jako mezi ještě nedozrálými jedinci. Myslím, že nejvíce turistiku i kulturu , život spolků a j. v naší zemi podporují nejvíce právě ti tolik diskutovaní senioři. Jejich práce ať už v rodinách, či ve společnosti, nebo zaměstnání, není zanedbatelná. Spoustu aktivit vyvíjejí jako neplacenou činnost pro své vrstevníky i pro obce. Je pravda, že energie je menší, je zapotřebí ji doplnit, zvolnit, odpočinout si. A dělat to, co ještě zvládnu, zejména s chutí a s ohledem na svoje tělesné zdraví. Zrajme a stárněme milí senioři vesele dál a neberme vážně všelijaké průzkumy odborníků, jsou za to placeni. ♥♥♥
Jitka Caklová
Ano Hano, dozrála, stále zraji, ale nehniju a o tom to pro mě je.
Hana Šimková
¨Jitko a už jste dozrála? O tom to přece není. Každý je tak zralý , jak je to možné.
Jitka Caklová
Paní Hano, nepovažuji to za diskriminaci, já jsem byla nezralá ještě ve svých 68 letech :-) :-)
Hana Šimková
Věro, prosím, neotírej se o mne.
Hana Řezáčová
Tak do šedesáti je člověk nezralý? No, potěš koště!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

19%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%