Vánoce mého mládí
FOTO: Z rodinného archivu Marie Ženatové

Vánoce mého mládí

30. 12. 2022

Úvodní fotografie je z Vánoc roku 1970, kde je na ní moje dívenka, která se narodila ve vánočním období roku 1969. Ale protože jsem po porodu dostala rozsáhlý zánět žil v dolních končetinách, pobyla jsem si v nemocnici v Boskovicích delší dobu.

Můj příběh Soutěž: Vánoce mého mládí
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Maruško , jako vždy krásně napsané vzpomínky. I u nás byly podobné zvyky. A také utíkám často do přírody, vyjadrit vděk životu a nabrat sílu do dalších dnů.
Marie Ženatová
Díky vám všem za dobrá a milá slova ♥
Vladislava Dejmková
Krásné vzpomínky pohladí po duši, dékuji za sdílení.
Libuše Münsterová
Maruško, krásné povídání. Přeji všechno nejlepčí v Novém roce!
Jan Zelenka
Krásná vzpomínka. Naše rodina nebyla sice věřící, ale zvyky jsme měli podobné. A kostelík sv. Ondřeje pár metrů na druhé straně ulice. Rádi jsme tam chodili.
Ivana Strasmajeerová
Vánoce mého dětství byly přenádherné. Jenom ta vzpomínka ve mně zažehnula plamínek radosti. Vybavují se mně vánočně nazdobené výlohy, tradiční skleněné ozdoby a třapaté řetězy v každém obchodě. Vybavuje se mně to kouzlo očekávání a tajemství, které se tetelilo kolem nás. Ve škole jsme vyráběli různé dárky pro rodiče z barevných papírů a připravovali vánoční přání pro celou rodinu. Učitelky byly laskavé a trpělivé a všechno probíhalo v klidném tempu. Již v prosinci obvykle napadl sníh a děti se těšily na sněhové boby a sáňky, aby na nich mohli sjíždět kopce za domem. Rodiče dokázali vykouzlit vánoční atmosféru s naprostých maličkostí, dárků ale nebylo mnoho a byly skromné. O vánočních svátcích se objíždělo příbuzenstvo a všude panovala taková přátelská a vřelá atmosféra. Vánoce mého dětství jsou ryzím klenotem mého života a dokud rodiče žijí, jejich duch tu s námi přežívá stále. Jsem šťastná, že jsem se narodila v době, která mě naučila vnímat všechny ty kouzelné okamžiky, radovat se z maličkostí, těšit se malá překvapení, prožívat krásu, tajemno a cítit sounáležitost a lásku celé rodiny.
Blanka Lazarová
Moc hezké vzpomínání. I mně se vybavují krásně zamrzlá okna. Dlouho jsem si je vždy prohlížela a žasla nad tím, co dokáže příroda. A taky mi to připomnělo háčkování, pletení a šití na panenky nebo výrobu pokojíčků z krabic od bot. Díky za vaše hezké vyprávění.
Rostislav Mraček
Je hezké, jak vzpomínáte na krásné chvíle vánoční. Kdo má štěstí, i dnes prožívá podobné!
Alena Vávrová
Máš krásné vzpomínky, Maruško a krásně o nich umíš psát. Díky.
Alena Velková
Hezké vzpomínání, které mi připomnělo, jak jsme i my mívali zamrzlá okna a jak se mi ty úžasné květy líbily...bohužel žijeme ve zrychlené době a v naší rozložené společnosti jsou v poslední době slova pravda a láska považována za sprostá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%