FOTO: Z rodinného archivu Marie Ženatové
Vánoce mého mládí
30. 12. 2022Úvodní fotografie je z Vánoc roku 1970, kde je na ní moje dívenka, která se narodila ve vánočním období roku 1969. Ale protože jsem po porodu dostala rozsáhlý zánět žil v dolních končetinách, pobyla jsem si v nemocnici v Boskovicích delší dobu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
3.1.2023 19:46
Maruško , jako vždy krásně napsané vzpomínky. I u nás byly podobné zvyky. A také utíkám často do přírody, vyjadrit vděk životu a nabrat sílu do dalších dnů.
Jan Zelenka
31.12.2022 10:45
Krásná vzpomínka. Naše rodina nebyla sice věřící, ale zvyky jsme měli podobné. A kostelík sv. Ondřeje pár metrů na druhé straně ulice. Rádi jsme tam chodili.
Ivana Strasmajeerová
31.12.2022 08:06
Vánoce mého dětství byly přenádherné. Jenom ta vzpomínka ve mně zažehnula plamínek radosti. Vybavují se mně vánočně nazdobené výlohy, tradiční skleněné ozdoby a třapaté řetězy v každém obchodě. Vybavuje se mně to kouzlo očekávání a tajemství, které se tetelilo kolem nás. Ve škole jsme vyráběli různé dárky pro rodiče z barevných papírů a připravovali vánoční přání pro celou rodinu. Učitelky byly laskavé a trpělivé a všechno probíhalo v klidném tempu. Již v prosinci obvykle napadl sníh a děti se těšily na sněhové boby a sáňky, aby na nich mohli sjíždět kopce za domem. Rodiče dokázali vykouzlit vánoční atmosféru s naprostých maličkostí, dárků ale nebylo mnoho a byly skromné. O vánočních svátcích se objíždělo příbuzenstvo a všude panovala taková přátelská a vřelá atmosféra. Vánoce mého dětství jsou ryzím klenotem mého života a dokud rodiče žijí, jejich duch tu s námi přežívá stále. Jsem šťastná, že jsem se narodila v době, která mě naučila vnímat všechny ty kouzelné okamžiky, radovat se z maličkostí, těšit se malá překvapení, prožívat krásu, tajemno a cítit sounáležitost a lásku celé rodiny.
Blanka Lazarová
31.12.2022 00:23
Moc hezké vzpomínání. I mně se vybavují krásně zamrzlá okna. Dlouho jsem si je vždy prohlížela a žasla nad tím, co dokáže příroda. A taky mi to připomnělo háčkování, pletení a šití na panenky nebo výrobu pokojíčků z krabic od bot. Díky za vaše hezké vyprávění.
Rostislav Mraček
30.12.2022 22:01
Je hezké, jak vzpomínáte na krásné chvíle vánoční. Kdo má štěstí, i dnes prožívá podobné!
Alena Velková
30.12.2022 20:18
Hezké vzpomínání, které mi připomnělo, jak jsme i my mívali zamrzlá okna a jak se mi ty úžasné květy líbily...bohužel žijeme ve zrychlené době a v naší rozložené společnosti jsou v poslední době slova pravda a láska považována za sprostá.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA