Dominika není Dominikána
Všechny fotografie: z osobního archivu Heleny Přibilové

Dominika není Dominikána

7. 2. 2023

Když se řekne Dominika, většinu z nás napadne Dominikánská republika. Obě tato slova pocházejí ze slova Dominica (Den Páně čili neděle). Dominika je ale ve skutečnosti malý ostrovní stát v Malých Antilách ležící mezi francouzskými zámořskými územími Guadeloupe a Martinik.

Cestopisy Heleny Přibilové cestování
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Děkuji vám všem za milé i zajímavé komentáře.
Martina Růžičková
Díky, za další poutavé líčení vašich cestovatelských zážitků.
Jan Zelenka
Krásné. Také já vás velmi obdivuji.
Daniela Řeřichová
Paní Heleno, také patřím do Vašeho fanklubu. Obdivuji mimořádnou pečlivost Vašich reportáží, kdy se velmi přirozeně prolínají fakta s osobními prožitky. Tento způsob vyprávění je velmi živý a čtivý. O Vaší odvaze se zmiňuji v každém komentáři, máte můj hluboký obdiv.
Ludmila Černá
Děkuji. Zase vím o něco víc. Ráda čtu vaše příběhy z cest.
Soňa Prachfeldová
Paní Heleno, vzdávám obdiv vám cestovatelům a díky za sdílení.
Dušan Brabec
Na ostrově Dominika jsme s manželkou přistáli lodí v dubnu 2015 také v přístavu Roseau. Tam jsme se dohodli s jedním místním absolutně černým domorodcem, že nás svým vozem proveze ostrovem. Měli jsme na to celý den a projeli jsme i střed ostrova. Náš řidič měl všude příbuzné a známé, až to bylo neuvěřitelné. Cestou jsme vyjeli na nějaký hill (kopec) s úžasným výhledem na moře, pak jsme se spustili v deštném pralese stmou stezkou k vodopádům a vykoupali se ve vytvořeném jezírku, několikrát jsem zmokli v krátkém tropickém dešti a do čtvrt hodiny byli zase usušeni na pálícím slunci. Viděli jsme tam kromě exotických kvetoucích rostlin též lán kvetoucích chmelníků s nádhernými žlutými květy s bílými sukýnkami (jejich pěstování u nás není snadné), ochutnali místní pivo Kubuli a rum Soca. Neustálé střídání krátkého prudkého deště a pražícího slunce vytvářelo na obloze skoro nepřetržitě vícenásobné duhy, což jsme pozorovali při odplutí. Tak to jen k doplnění.
Jarmila Komberec Jakubcová
Opět jeden z krásných a zajímavých článků paní Heleny. Byla jsem s manželem několikrát v Dominikánské republice v Punta Cana a dalších destinacích. Moc děkuji.
Zuzana Pivcová
Bylo to zkraje dost napínavé, ale vy jste oba zdatní cestovatelé, takže vás jen tak něco neodradí. To je právě to, že jako sólo turistka jsem si na podobné cesty netroufla. Jako vždy mě Vaše cestopisné líčení moc zaujalo a děkuji za ně.
Helena Přibilová
Ještě bych doplnila, že velmi důležitým zdrojem informací o dané zemi jsou rovněž místní lidé, což mohou být taxikáři, personál hotelu nebo restaurace, průvodci po památkách nebo náhodní známí. Tyto údaje jsou mnohdy zajímavější než informace z internetu a určitě autentičtější. Jsou spojeny s konkrétními osobami, takže zůstávají lépe v paměti. Získávám je především díky mému manželovi, který je velmi komunikativní a mluví mnoha jazyky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%