Fejeton na "světlé zítřky"
Ilustrace: Pixabay

Fejeton na "světlé zítřky"

16. 2. 2023

Poblíž našeho domu je občas vidět zajímavý obrázek. Na cestě kolem Pokratického potoka, kam chodí lidé venčit své pejsky, jsou dvě příjemně umístěné lavičky. Nejsou teď příliš frekventované, na sezení je zima. Ale jakmile nastane příjemnější klima, lavičky ožívají.

fejeton Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Neobávám se o mladé. Jen si v dnešní době projdou tím, i čím jsme procházeli my. I s tou nejistotou, s telecími léty, s frajerstvím, s prvními láskami. Život jim dá i tvrdé lekce, jako nám. Určitě mají více vymožeností v dnešní vyspělé době a myslí si, že nic není problém. Život je poučí a já jim přeji hodně štěstí v této době.
Zuzana Pivcová
Mladí byli odjakživa, v každé době a v (téměř) každé společnosti rebelanti proti starému a zažitému. To bylo i za nás a ať nikdo neříká, že ne. Dnes je to jen z mnoha důvodů o hodně výraznější než dřív. Mladí nepřemýšlejí o "světlých zítřcích" a žijí současností. A snad je to dobře. Vždyť i moudří říkají, abychom se netopili v minulosti a neobávali se budoucnosti a žili tady a teď. Takže jsou ti mladí víceméně moudřejší než my, i když se nám to třeba podle jejich zájmů nezdá. :-D
Zdenka Soukupová
Honzo, ten citát pana Čapka se mi moc líbí a myslím, že je velice pravdivý. I já s ním souzním. Je to tím, že už jsem taky stará? Asi jo. Ale to platí asi v každé generaci a bohužel s tím nic neuděláme.
Jan Zelenka
Milé dámy, díky za vaše komentáře. Vzhledem k obsahu článku, jich nečekám moc.
Jan Zelenka
Věrko, naprosto výstižné. Ty pochybné "světlé zítřky nám neustále prezentují naši politici, ať už jsou jakéhokoli ideového zaměření. Normálního člověka zajímá jeho, naprosto normální život a ne nějaké pochybné fikce.
Věra Ježková
Jendo, zajímavé zamyšlení. Když jsem byla malá a hodně mladá, žádné světlé zítřky mě nezajímaly. Nepřemýšlela jsem o nich, měla jsem dost starostí sama se sebou. S postupujícím věkem jsem si stále víc uvědomovala životní realitu. Na „světlé zítřky“ jsem se začala těšit v listopadu 1989. Po pár letech mě to přešlo. V poslední době se zase vracím ke svým osobním problémům a starostem. A světlé zítřky nevidím. Ovšem raduji se z větších i menších příjemností a darů života.
Anna Potůčková
Zajímavá úvaha. Faktem je že vymoženosti dnešní dob zdárně využívají nejen mladí lidé, ale také naše generace. Jen si přiznejme, kdo z nás by se obešel bez mobilu nebo PC. Vždyt bychom neměli ani to naše tolik oblíbené Íčko. Já sotva po ránu své JÁ zprovozním tak většinou první zapnu počítač, abch nahlédla do zpráv co je či bude nového.
Dana Puchalská
Honzo, hezká úvaha . Nejsem proti pokroku,ale čeho je moc toho je příliš. Občas na nich nejen sedí, čučí do mobilů, ale mají je i za tělocvičnu. Nechtěj vidět jak potom po jejich pobytu vypadají.
Elena Valeriánová
Karel Čapek byl moudrý muž viz. citát na závěr článku. My už zřejmě a nebo spíše zcela určitě u těch světlých zítřků nebudeme a ti dnešní mladí si je budou muset vybojovat i obhájit sami. Jen aby nějaké ty zítřky vůbec byly.
Alena Velková
Živě si ještě pamatuju, jak jsem byla šťastná, když jsem dostala knížku Robinson Crusoe a tři díly Vinnetoua...věřím, že mladí z toho vyrostou, jen mě trochu děsí, že já jsem na svém mobilu už taky dost závislá :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%