Ilustrační foto: Ingimage
Dva senioři a jedna appka
18. 2. 2023Z toho, co se děje ve společnosti v posledních měsících, začínám mít dojem, že se všichni senioři sypou do jednoho pytle označeného nálepkou “Na obtíž”. Nehodlám o tom polemizovat, to by bylo na dlouho. Jen se chci podívat na tuto skupinu lidí z jiného úhlu pohledu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Halátová
18.2.2023 11:35
Technologie se neustále vyvíjí. Počítače existují již hodně dlouho. Malé "počítače mám na pračce, na troubě, na elektrickém sporáku, na zdi na hlídání teploty. Jak dlouho existují el.kalkulačky. Mobilní telefony jsou u nás někdy před rokem 1997. Nové technologie kolem nás jsou a neustále se zdokonalují. A je věcí každého jednotlivce, jak je přijímá a dokáže s nimi pracovat. Není to záležitost věku. Ne všichni teenagers jsou schopni ovládat nejnovější technologie, ne všichni od 20 - 60 jsou schopni ovládat nejnovější technologie. Naopak z těchto skupin ne všichni jsou neschopni ovládat nejnovější moderní výpotky. Tak nechápu, proč autorka píše, "se všichni senioři označují nálepkou na obtíž". Proč má tento dojem. Za seniory se obecně považuje osoba pobírající starobní důchod. V současné době jsou to lidé od věku 60 roků a 1 den do letopočtu uváděného na OP pro občany starší 75 let, t.j. v roce 2022 rok 2057. Věkový rozdíl těchto tzv. seniorů je tedy 60-100, t.j. 40 roků, 2 generace. Moje matka, která má 93 roků umí zacházet s pračkou s digitálním ovládáním, s mobilním telefonem, umí si nastavit řízení teploty v pokoji na nástěnném termoregulátoru. Tato stará žena briskně luští sudoku, křížovky, plete ponožky, hraje mariáš a šachy. Nemá počítač, nepoužívá různé aplikace, neumí použít elektronické bankovnictví. Poživatelkou starobního důchodu je od roku 1984, kdy takovéto technologie ještě neexistovaly a ona je nepotřebuje. Není ani na obtíž ani nevzdělaná ani hloupá. Ale kolik je takovýchto žen v tomto věku? Tím chci říct, že lidé se od svého narození až do svého úmrtí pořád liší výší své inteligence, svou kulturou, svým vzděláním a způsobem svého života. Někdy, když si tady čtu ty příspěvky, připomínám si pohádku, ve které král poslal syny do světa, aby mu našli moudrého člověka. Synové našli lidi bohaté, chudé, chytré, hloupé, vzdělané, nevzdělané ale nikdo z nich nebyl moudrý.
Zdenka Koldová
18.2.2023 11:07
Zdravím všechny na íčku.....jsem také diabetička,obden si měřím glykemické hodnoty a výsledek zapisuji do sešitku,který dostanu od lékařky,ke které chodím na kontroly.
Anna Potůčková
18.2.2023 11:02
Moc hezký článek, jinak jsem na tom úplně stejně jako Jitka. C. Mám tlačítkový mobil, je už starší a do nového chytrolína se bojím jít z důvodu, že bych si s ním nevěděla rady. Nejsem totiž technický tip.
Daniela Řeřichová
18.2.2023 10:55
Vlaďko, prima článek, pobavila jsem se. Čekala jsem sice jinou pointu, ale zvítězili jste. :-) Také využívám hodně aplikací, je to pohodlné a poučné .
Hana Polednová
18.2.2023 10:49
Vlaďko, článek se mi moc líbí. Hodně appek již využívám a nebráním se instalovat další nové. Mám radost, že některé jsem si nainstalovala sama a dostala jsem i hodně tipů od vnuka a vnučky. Tvůj manžel má doma skvělého a trpělivého poradce a učitele a výsledky se dostavily.
Zuzana Pivcová
18.2.2023 10:45
Jsem z těch, kteří se už do novinek příliš nepouštějí. To, co považuji za potřebné, snad vím nebo mi tu poradí náš známý. Neznamená to ale, že bych tu nějak degenerovala. Před 2 dny jsem zde měla 1, 5 hodinovou přednášku o Invalidovně, vojenském archivu a dokumentaci v Klubu seniorů (bez papírů, z hlavy). Každý se hodíme na něco. Ty jsi, Vlaďko, velmi schopná i technicky. Děkuji. Mám Tvé příspěvky ráda.
Marie Seitlová
18.2.2023 10:35
Zajímavý a úsměvný článek. Vlaďko máš trpělivost a také se vyznáš. Mobil je chytřejší než si myslíme. Mě občas pomohou vnuci, minulé mi tu radil 12 letý.
Taťana Veselá
18.2.2023 10:32
Deset palců nahoru za vaši aktivitu :-) a pro manžela také za tu růži!!
Jitka Caklová
18.2.2023 10:31
Prima úhel pohledu, nicméně co člověk, to jiný. Mám starý tlačítkový mobil, který víc nepoužívám, než používám a pro mě v dané situaci by bylo mnohem jednodušší koupit a nalinkovat sešitek :-)
Alena Velková
18.2.2023 10:15
Cituji: “Ještě jsem na to neměl čas." "Tuto odpověď nikde nepracujícího seniora radši nechávám bez komentáře" ... Co mi to tak připomíná? :-)) Super!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA