Má kontrola v lékárně
Ilustrační foto: Pixabay

Má kontrola v lékárně

1. 4. 2023

Běžně jsem na kontroly či audity v lékárnách nechodil, ale existuje mezi evropskými státy takový institut – Systém rychlého varování: RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed. Jedná se o informační systém, do kterého jsou zapojeny všechny členské země Evropské unie. Slouží k rychlému předávání informací o nebezpečných potravinách a krmivech, které ohrožují spotřebitele, zvířata a byly zjištěny v tržní síti v rámci Evropské unie. Z výše uvedeného systému jsme dostali informaci, že do České republiky byl dovezen z Rumunska čaj, který obsahoval jedovaté alkaloidy. Uvedené chemické látky jsou pro zdraví lidí nebezpečné a byly v potravině uvedeny do oběhu u nás hlavně v lékárnách. Na základě této zprávy jsem vyrazil do terénu zjišťovat a eliminovat výskyt této potraviny, zakázat její prodej a nařídit do posledního gramu její likvidaci. Existuje zpětná vazba, kdy výsledky kontroly musíme zase nahlásit zpět do systému RASFF.

Dostal jsem za úkol zjišťovat tuto nebezpečnou potravinu v ostravských lékárnách. Vejdu do lékárny, pozdravím a nechám si zavolat majitelku lékárny. Podle zákona o státní kontrole předkládám své oprávnění a služební průkaz. Paní doktorka farmacie na mě vyštěkla a nadřazeně pronesla: „Co zde děláte, nás přece kontroluje SUKL (kontroluje léčiva). Klidně odpovídám: „Máte pravdu, kontroluje léky, ale potraviny zase my (SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Podívejte se na vaše přeplněné regály potravinových doplňků, ty jsou dle evropské legislativy zařazeny mezi potraviny a ty kontrolujeme my. Každý jsme odborník na něco. Nebojte se, všichni jsme erudovaní v oboru a máme příslušné vysokoškolské vzdělání a praxi z výroby potravin. Do ČR z Rumunska byla dovezena určitá šarže čaje, který obsahuje nebezpečné alkaloidy a mým úkolem je zjistit, zda je neprodáváte nebo neskladujete. Je to nás společný zájem, aby byli spotřebitelé ochráněni a uvedená potravina zmizela z našeho trhu. Další vaše potravinové doplňky mě nezajímají". 

Chodí to jako v životě. Někde se nesla má kontrola v přátelské atmosféře, někdy nastartovala přísun negativní energie. Možná paní majitelka, tehdy ráno, těžce vstávala a nechtělo se jí do práce, něco jí provedl partner nebo děti? To nevím, já jsem se vždy snažil chovat jako profesionál i když se mnou zmítaly také jako u každého jiného občas nepříjemné emoce.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Náš bývalí šéf vždycky říkal:dejte to tady do pucu,přijdou ti ŠTOURALOVÉ.....
Zuzana Pivcová
To nevím, jaký čaj potřebujeme dovážet z Rumunska? Byl to snad čaj, který je známý v balkánských státech jako řecký nebo horský?
Lydie Jakubcová
Ano jak dopadla kontrola caj byl nebo nebyl?
Miloslava Richterová
Že byly čaje hodnocené jako špatné si vzpomínám a někde byl uvedený seznam, jaké vůbec nekupovat.
Jan Zelenka
Zajímalo by mne, jestli jste tam ten čaj našel.
Jana Kollinová
Každé povolání má své úskalí a mezi námi, kontroly nemá nikdo rád.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%