Kdo žije podle představ druhých, bývá na konci života nespokojený
Ilustrační foto: Pexels

Kdo žije podle představ druhých, bývá na konci života nespokojený

28. 4. 2023

Žil jsem tak, jak ode mě ostatní očekávali, ne tak, jak bych sám chtěl. Tuto větu ve stáří říká mnoho lidí. Nebo si něco takového myslí. Zatímco v mládí měli pocit, že je správné se přizpůsobit, s přibývajícími roky se více kloní k individualismu, ba až sobectví.

psychika životní styl
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Mám známé i přátele, známe se spoustu let, naše děti chodily spolu do školky, školy a stavěly se poté na vlastní nohy, takže na vesnici toho víme o sobě hodně. Kdybych si udělala v duchu zhodnocení, od žádné mámy a táty a dokonce ani od jejich rodičů jsem neslyšela nářky a stěžování na život, že kvůli tomu a tomu a tamtomu, neměli na sebe čas a nemohli si udělat radost. Ten běh života bereme jako běžné prožívání a vlastně kdo měl za mlada koníčky, má je i teď. A kdo neměl žádné, ten se nudí i teď. A s tím vzorcem máte pane Vrbo naprostou pravdu.
Jitka Caklová
No, jelikož mám ještě 30 let života před sebou, tak na nespokojenost na "konci života" mám ještě čas. A i kdybych do rána měla umřít, tak vím, že jdu do lepšího a ničeho nebudu litovat :-) :-) :-)
Martin Vrba
"Žil jsem tak, jak ode mě ostatní očekávali, ne tak, jak bych sám chtěl". Jo - to si ale může "pindat" každý, my to nemáme jak ověřit. Může to dokonce o sobě prohlašovat sobec, který se jen vezl a zatěžoval své okolí, své děti zanedbával a na stáří se od nich nechal živit a ještě si pak postěžuje, že jen pro ně žil. Ti, kteří se v životě většinou rozdali okolí, tak si nestěžují, protože jen opakují dobrovolně vzorec v čem vyrostli, co zažili u svých rodičů a věří, že v tom budou jejich děti a vnuci pokračovat.
Oldřich Čepelka
Dodal bych: Když to zjednodušíme, tak jsou lidé, kteří jsou v životě motivováni převážně vlastními pohnutkami a zájmy. Mohou to být introverti i společenští tvorové, sobci i dobří pečovatelé apod. A mohou být ve stáří se svým životem spokojeni – anebo nespokojeni, když měli větší ambice, než čeho dosáhli a co prožili. Kdežto jiní jsou motivováni především svým okolím – příbuznými, požadavky zaměstnání, médii. I ti mohou prožívat spokojený život a stáří, čerpali však pohnutky ze světa kolem sebe. A není to rozdílem mezi muži a ženami. Jo, typický chlap chce vidět výsledek a hledá řešení, nechce si „jen tak popovídat“ a diví se, proč je s ním žena nespokojena. Ženy spíš potřebují sdílet emoce, obavy, naděje a od toho mají mít kamarádky, ne manžela  Čili někteří muži udělají mnoho práce, protože chtějí a zčásti se to kryje s tím, co chce žena. A jiní muži udělají mnoho práce, když je k tomu žena (nebo vedoucí atd.) přistrčí. A pak jsou ti, se kterými nehnete, jsou dost imunní vůči požadavkům okolí a přitom v sobě žádnou ambici necítí. Mezi ženami ale najdete podobné typy taky.
Lenka Kočandrlová
Mezi lety 1986 a 2014 jsem neustále dělala hlavně věci,co se muselo udělat.Od té doby ( v důchodu) dělám jen to,co opravdu já sama chci dělat ! Někdy nedělám nic , ale dělám to s radostí.
Marie Faldynová
Každý máme k něčemu sklony. Někdo se už jako dítě umí prosadit a někdo to nedokáže ani jako dospělý. Nás se nikdo neptal, jestli nás baví šít a plést na děti a zavařovat kompoty. Mě to na štěstí bavilo. takže nehloubám nad tím, že jsem se nadřela, ale vzpomínám, jak se mi to povedlo. Maminka mé kamarádky v sobotu prala a v neděli žehlila, nevytáhla paty z domu a já věděla, že takhle to nechci. Vždycky jsem si udělala čas na něco, co mne bavilo.
Miloslava Richterová
Jitko, vím, že stavět je dřina, vztahovala jsem to k té větě v textu, že bych z toho ve výsledku měla radost, že jsem to dokázala, tak i starat se o děti neznamená neprožívat s nimi hezké chvíle, i když to bylo náročné, bez toho to nejde, že je z čeho se na konci života radovat. A i po osamostatnění dětí ještě kus života pro něco pěkného zbývá a ne jen říkat, já jsem tehdy a tehdy pořád něco musela.
Jitka Caklová
To ano, jen na to umět přijít včas. Někdy stačí na poslední chvíli :-)
Jiří Dostal
:-) Kdo neuměl stavět na pohyblivých píscích, mohl to zkusit na skále, svobody volby je v životě zpravidla dost :-)
Jitka Caklová
Já vím, jednou by to stačilo :-) :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%