Jak vařily naše prababičky: kapr s pikantní nádivkou
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Jak vařily naše prababičky: kapr s pikantní nádivkou

29. 9. 2015

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává náš gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž reprízujeme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na jeden z nich.

Štědrý den je za dveřmi a většina z nás se těší na klasického smaženého kapra a domácí bramborový salát. Ne že bychom chtěli navádět ke scestí této tradiční bašty, ale pojďme vyzkoušet něco nového. Vždyť na štědrovečerním stole se může sejít tradice i "novinka" od Magdaleny Dobromily Rettigové. Co třeba takový kapr s pikantní nádivkou a zdravým celerovým salátem? Každý si rád vybere.

Dělá se tak, že vykucháme kapra vážícího okolo 1,5 kilogramu, uvnitř vytřeme čistou utěrkou, lehce posolíme, dáme na mísu a pokropíme šťávou z vymačkané půlky citronu. Pak mísu necháme v chladu asi půl hodiny odležet. Mezitím jikry z kapra očistíme, dáme do porcelánového nebo kameninového hrnečku, nalijeme na ně 2 lžíce bílého stolního vína, 2 lžíce vody, přidáme špetku soli, 10 nadrobno nasekaných kapari a to vše vaříme pod pokličkou, dokud obsah nezměkne. Opět nadrobno nasekáme a dáme na misku. Přidáme 10 dkg másla, strouhanku ze dvou tvrdých housek, jedno vejce, které jsme předtím na kousku másla lehce osmažili a nadrobno nasekali. K tomu ještě jedno vejce syrové, špetku tlučeného květu, soli a tlučeného pepře. Z této směsi umícháme řidší nádivku, tou naplníme připraveného kapra a zašijeme ho, aby nádivka nevyběhla.

Na pekáči osmažíme na 6 dkg másla 4 dkg jemně nakrájené cibule, položíme na ni připraveného kapra. Pečeme za stálého potírání másla asi 25 minut, přitom kapra jednou obrátíme. Také jej potíráme vypečenou šťávou. Upečeného kapra rozdělíme ostrým nožem na porce tak, abychom nádivku uvnitř nepoškodili, a opět složíme k sobě na podávací míse. Podává se s knedlíkem politým vroucím máslem a s celerovým sladkým salátem.

 

Ingredience
kapr 1,5 kg
půl citronu
2 lžíce vody
2 lžíce vína
10 kapari

nádivka
jikry
10 dkg másla
2 strouhané housky
1 osmažené vejce
1 syrové vejce
sůl, pepř, květ

na pekáč
6-8 dkg másla
4 dkg cibule

na potírání
2 dkg másla
celerový salát

 

Dobrou chuť!

kapr recepty Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Paní Magdalena je u mě na indexu. Takto "zdecimovaný" kapřík by zdecimoval i mě. :-( Mně by stačil na másle a na cibuli s celerovým salátem. To by byla mňamka! :-)
VANDA Blaškovič
Kapřík s nádivkou! Ó, to musí být dobrota, i když dosti pracné. Určitě vyzkouším, láká mne tato zajímavá kombinace chutí. Děkuji, redakce...:)))) Dávám za 5*.....:))
Hana Šorejsová
Ryby jíme velmi rádi na všechny způsoby. Když jsme na dovolené tak si to užíváme. Ale ke kaprovi knedlík jsem nikdy nejedla a ani to nezkusím. Rybu jím nejraději samotnou anebo se saláty. Mám moc ráda candáty a pstruhy, všechny ryby jím ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.