Ilustrační foto: Pexels
Senioři v hledáčku podvodníků. Moje zkušenost s phishingem
10. 6. 2023Phishing je název pro takový způsob podvodu, který má za cíl získat vaše osobní údaje – například hesla k bankovnímu účtu nebo čísla platebních karet.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Antonín Nebuželský
12.6.2023 09:05
Že by mě někdo obtěžoval telefonem, toho výrazně ubylo, nicméně zpráv, tzv spamu přibylo řádově. Takže, co jsem si neobědnal, na to nereagují, mažu bez milosti, jakož i ty různé výhry, vše jde do koše. Tady se hraje trochu s lidskou zvedavostí případně s tím, když někdo dává, proč toho nevyužít.
Takže nebrat :-)
Alena Gebauerová
11.6.2023 18:07
Žádná banka klientovi nevola. Pokud dojde k problému, objeví se zpráva u účtu, proto bych to položila,
Jana Kollinová
11.6.2023 17:33
Ještě bych dodala, pane Jaroslave, že právě tato věta je dobrou radou a pokud někdo zavolá a ohlásí se jako banka, je asi opravdu nejlepší potlačit zvědavost a zavěsit. Tak pro příště! Díky. :-)
Jana Kollinová
11.6.2023 17:22
Pane Jaroslave, i Vám děkuji za návod, jak si nenaběhnout. :-) Kdyby opravdu stačilo jen TROCHU MYSLET, tak by všichni ti podvodníci po pár pokusech zašli "na úbytě." Jejich finty jsou stále sofistikovanější. Nesouhlasím s Vaším kategorickým tvrzením, cituji: "Neexistuje situace, kdy by vám někdo z banky zavolal a chtěl něco řešit po telefonu," je to zavádějící a matoucí. Několikrát se mi ozvala banka první a nešlo o podvod.
Jaroslav Fisnar
11.6.2023 14:11
Dovolím si tvrdit, že vaše reakce byla velmi opožděná. Neexistuje situace, kdy by vám někdo z banky zavolal a chtěl něco řešit po telefonu. To je první signál podvodu. A doporučuji se zamyslet, kde všude necháváte digitální stopu. A dobrá rada na konec, opravdu není in platit telefonem nebo kartou cokoliv. Je to nemoudré. Pojištěný nejsem a být nemusím. Stačí trochu myslet. Jaroslav
Věra Ježková
10.6.2023 17:08
Jano, jsi dobrá. Díky za varování. Internetové bankovnictví nemám a mít nechci.
František Matoušek
10.6.2023 14:23
Velmi poučné. Ještě stále jsou mezi námi lidé, kterým se říká podvodníci a neštítí se ničeho !!!
Naděžda Špásová
10.6.2023 12:41
Jano, jsi machr. Hlavně, že to dobře dopadlo. Já si taky platím pojištění účtu, mám svou bankéřku, ale stát se může ledasco.
Jana Kollinová
10.6.2023 11:34
Pane Dvořáku, děkuji za několik cenných rad, které určitě uvítají i další. Když jsem napsala "Přiznám se, že jsem unikla podvodu jen o vlásek," byl to povzdech nad tím, že jiný den to nemuselo dopadnout dobře. Jsem singl seniorka v pokročilém věku a musím přiznat, že mívám dny, kdy nejsem zrovna "liška Bystrouška" a méně pragmaticky reaguji na situace mimo zaběhnutý stereotyp.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA